Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κέρκυρα: Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Λαζαρέτο

Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας πραγματοποιήθηκε και φέτος η επίσκεψη - προσκύνημα στο μαρτυρικό Λαζαρέτο από την Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κέρκυρας ΚΝΕ την Κυριακή 12 Νοέμβρη.

Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας πραγματοποιήθηκε και φέτος η επίσκεψη – προσκύνημα στο μαρτυρικό Λαζαρέτο από την Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κέρκυρας ΚΝΕ την Κυριακή 12 Νοέμβρη.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες η μαζική συμμετοχή του κόσμου ήταν χαρακτηριστική. Με κόκκινα γαρύφαλλα στα χέρια, μπροστά στον τοίχο που εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ, αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το αστικό κράτος κατά την περίοδο 1946 – 1954, πλήθος κόσμου τίμησε τους ήρωες του λαού μας που δεν αποκήρυξαν την ιδεολογία τους και δολοφονήθηκαν για αυτή.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τον Γραμματέα της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Γιάννη Μπορμπότη, αφηγηματικό – καλλιτεχνικό αφιέρωμα, παρουσίαση της ιστορίας του Λαζαρέτο στο πέρασμα των αιώνων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Στην έκθεση υλικού που στήθηκε στο εσωτερικό του κτηρίου παρουσιάστηκε φωτογραφία της μακέτας του έργου – μνημείου που έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και θα ανεγερθεί με στόχο να αποκαλυφθεί του χρόνου σε εκδήλωση της ΚΕ.

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν την υπόσχεσή τους να συνεχίσουν στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο για να βρουν δικαίωση οι θυσίες των εκτελεσμένων για μία δίκαιη κοινωνία και οι προσδοκίες του λαού μας για να ζήσει καλύτερες μέρες χωρίς εκμετάλλευση και αδικία.

 

 

Αποσπάσματα της ομιλίας του Γ. Μπορμπότη

 

«H ιστορία της νησίδας Λαζαρέτο, όπως και των φυλακών της Κέρκυρας ξεφεύγει από τα «στενά» όρια της Κέρκυρας, καθώς η πλειοψηφία των φυλακισμένων και εκτελεσμένων ήταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αγγίζει και συγκινεί κόσμο από το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον των εκτελεσμένων σε όλη την Επικράτεια. Οι φυλακές της Κέρκυρας αποτέλεσαν τον προθάλαμο για όλους τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο, εκεί τους μετέφερε το αστικό κράτος προτού πατήσει τη σκανδάλη και τους εκτελέσει.

Η μεταφορά των μελλοθανάτων από τις φυλακές της Κέρκυρας στο Λαζαρέτο γινόταν ξημερώματα, πριν ο λαός της Κέρκυρας αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους, ώστε να μην αντιληφθεί την εκτέλεση. Οι κρατούμενοι, με χωνιά και με φωνές, καλούσαν από τα παράθυρα τον λαό της Κέρκυρας να διαμαρτυρηθεί για το αίμα που χυνόταν. Μπροστά στις κάννες του αστικού κράτους με αφοβία και θάρρος ζητωκραύγαζαν υπέρ του ΚΚΕ, υπέρ του λαού, υπέρ της λεύτερης Ελλάδας μέχρι να ακουστούν τα δολοφονικά πυρά και να τις διακόψουν.

Όμως αυτές οι κραυγές ακούγονται μέχρι σήμερα, δεν μπόρεσαν να τις σωπάσουν ούτε τα όπλα τους, οι δικές τους φωνές ακούγονται μέσα από τις δικές μας, ο αντίλαλος σε αυτά τα ιερά χώματα μοιάζει λες και κραυγάζουν και οι εκτελεσμένοι τα συνθήματά μας».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες μέρες κατακλυζόμαστε από τις συγκλονιστικές εικόνες νεκρών παιδιών και αμάχων και κάποιες άλλες κραυγές, αυτές του πολέμου και της απόγνωσης μας κάνουν να ανατριχιάζουμε. Ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν τιτάνιο αγώνα απέναντι σε ένα κράτος που επί δεκαετίες τον σφαγιάζει βρίσκεται μπροστά σε ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του.

Η επίθεση του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη και μέρα με τη μέρα ξεδιπλώνει ολοένα και περισσότερο τη βαρβαρότητα και την πραγματική του στόχευση που δεν είναι άλλη από τον λαό της Παλαιστίνης. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, παρά τα τεράστια εμπόδια που προσπαθεί να βάλει το ισραηλινό κράτος και οι σύμμαχοί του στην αποκάλυψη της αλήθειας, προκαλούν αποτροπιασμό και αγανάκτηση». 

(…) «Την ίδια ώρα έχει στηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός προπαγάνδας και στη χώρα μας που εκφράζει την αγωνιώδη προσπάθεια των κυβερνήσεων και των ΜΜΕ να αλλοιώσουν την πραγματικότητα και την ιστορική αλήθεια, να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και να εξομοιώσουν τον θύτη με το θύμα, να παπαγαλίζουν, στην ίδια γραμμή όλα τα αστικά κόμματα, για το δήθεν δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση με τη στήριξη που παρέχει στους μακελάρηδες και την μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση έχει πάρει θέση, οι απαράδεκτες δηλώσεις του Μητσοτάκη στο πλευρό του φίλου του Νετανιάχου εξοργίζουν, με τη στάση τους και αυτοί έχουν λερώσει τα χέρια τους με το αίμα αθώων.

Το κακό όμως για όλους αυτούς είναι ότι οι λαοί έχουν διαλέξει πλευρά με εκείνους που παλεύουν για λευτεριά και δίκιο. Η αισχρή απόπειρά τους να φέρουν την αλήθεια και την πραγματικότητα στα μέτρα που βολεύει τον εγκληματικό τους σύμμαχο έπεσε στο κενό και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό. Γιατί οι πραγματικά τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης του λαού της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Όταν μιλάνε οι λαοί δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και οι λαοί όλου του κόσμου είναι με το λαό της Παλαιστίνης.

Έτσι βάζει πάντα ο λαός τη σφραγίδα του στην εξελίξεις, με τρόπο που δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη θέση του, πάντα απέναντι στους μακελάρηδες όσο κι αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο, όσο κι αν προσπαθούν να στριμώξουν το λαό να στηρίζει δολοφόνους, όσα εμπόδια και αν βάζουν, όσο και αν τρομοκρατούν.

Ξέρουμε και εμείς όμως τι τους τρομοκρατεί. Να αντηχεί το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» από τα χείλη όλων των λαών και ιδιαίτερα από τη νεολαία. Πάμε λοιπόν, ακόμα πιο πολλοί να τους κάνουμε να τρέμουν!».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Το ΚΚΕ μέσα από τα λόγια του ΓΓ της ΚΕ του συντρόφου Δημήτρη Κουτσούμπα είχε δεσμευτεί στη εκδήλωση για το Λαζαρέτο πριν δύο χρόνια για την ανέγερση μνημείου πάνω στη νησίδα. Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, ανακοινώνουμε και πάλι ότι η ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του καλλιτεχνικού διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση μνημείου αντάξιου της θυσίας των εκτελεσμένων του Λαζαρέτο.

Συνολικά βραβεύτηκαν τέσσερις προτάσεις. Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου, το 2ο βραβείο στην πρόταση των Ευθυμίου Σιάτρα και Δημήτρη Σιάτρα και το 3ο βραβείο απονεμήθηκε σε δύο προτάσεις, της Πελαγίας Μαρμαρά και του κερκυραίου καλλιτέχνη Άγγελου Γερακάρη.

Η μακέτα του 1ου βραβείου είναι αυτή που εκθέτουμε σήμερα μέσα στην πρώτη αίθουσα του κτηρίου.

Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση του 1ου βραβείου, που θα συνδυαστεί με τον αγώνα που θα δώσει το Κόμμα μας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης του Μουσείου στο νησί, αφιερωμένου στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, καθώς και συντήρησης και ανάδειξης του τοίχου εκτελέσεων, αλλά και όλων των μνημειακών στοιχείων του νησιού.

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι με βάση το σχεδιασμό της ΚΕ, το μνημείο στο Λαζαρέτο θα στηθεί και θα αποκαλυφθεί του χρόνου σε μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ.

Συντρόφισσες / σφοι, φίλες και φίλοι,

Από αυτόν εδώ τον τόπο που δολοφονήθηκαν για τα ιδανικά τους οι σύντροφοί μας, που κάθε κομμάτι γης έχει να διηγηθεί μία ηρωική ιστορία ανιδιοτέλειας και αγάπης για το λαό, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να δικαιωθούν τα όνειρα και οι προσδοκίες που γεννούν οι αγώνες μας, οι ανάγκες μας και η ιστορία.

Από το αγέρωχο σύμβολο περηφάνιας και ηρωισμού, από το μαρτυρικό Λαζαρέτο, φωνάζουμε ζήτω το ΚΚΕ, ο αέναος αιμοδότης των συγκλονιστικών αγώνων του λαού μας. Ζήτω οι πρωτοπόροι κομμουνιστές και αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού.

Οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες, θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις