Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κάτοικοι Κολωνού και Ακαδημίας Πλάτωνος: Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Καταστρέφονται 400 δέντρα στο Γυμνάσιο και την Παλαίστρα

Την αλλοίωση και καταστροφή του Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος καταγγέλουν η Πρωτοβουλία αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και Λαϊκή συνέλευση Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνος- Σεπολίων με πρόσχημα την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών. Προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  τη Κυριακή 2 Οκτωβρη 6μμ (είσοδος Τριπόλεως κ Μοναστηριού)

 
 
Οι κάτοικοι της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος καταγγέλουν ότι με πρόσχημα την ανέγερση του  Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών οικοπεδοποιούνται 30 στρέμματα του Αλσους και καταστρέφονται 400 δέντρα από το Γυμνάσιο και την Παλαίστρα. 
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: “Η θέση του Μουσείου ορίστηκε με νόμο του 2002, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο μεγάλου αριθμού ρυθμίσεων για την “Ολυμπιάδα 2004”.  Τότε, στο πλαίσιο αναβάθμισης όλης της Αθήνας, προβλεπόταν και η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, που περιλάμβανε και την ενοποίηση του Α.Χ. της Ακαδημίας Πλάτωνος με Δημόσιο Σήμα – Κεραμεικό και Ίππιο Κολωνό. Δεν προχώρησε απολύτως τίποτα, ενώ η σημερινή υπουργός ήταν Γραμματέας στο πολύπαθο υπουργείο Πολιτισμού για 10 χρόνια ( 3/1999-3/2004, 11/2009-2/2015). Τώρα, λοιπόν, να γιατί αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η δημοτική διοίκηση έχουν ένα όραμα: όλα για τον τουρισμό και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, μεγάλων και μικρότερων“.
 
Υπάρχει άλλη λύση; Οι κάτοικοι λένε ναι…και απαντούν στα επιχειρήματα Υπουργού – Δημάρχου: 
 “Τα παραπλανητικά επιχειρήματα υπουργού – δημάρχου, απλά, “πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Λένε: 
    • Υπάρχει εγκεκριμένο μουσειολογικό – κτηριολογικό πρόγραμμα”. Το κτηριολογικό πρόγραμμα περιγράφει τις ανάγκες ενός τέτοιου Μουσείου, προηγείται των πάντων και με βάση αυτό βρίσκεται ο κατάλληλος χώρος, όπως γίνεται και για πιο απλά έργα, πχ σχολεία. Η αλλαγή χώρου δεν επιβάλλει αλλαγή του μουσειολογικού – κτηριολογικού προγράμματος. 
    • ¨Δεν μπορούν να μεταφερθούν τα ευρήματα από ανοιχτές και κλειστές αποθήκες”. Ισχυρισμός για οπαδούς και απληροφόρητους όταν η υπουργός πρωτοστάτησε στη μεταφορά των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων για ένα σταθμό μετρό στη Θεσσαλονίκη.
    • “Προβλέπεται από νόμο”. Κωμικοτραγικό επιχείρημα. Οι νόμοι αλλάζουν συχνότερα από πουκάμισα, εδώ και 10 χρόνια. Προς το πολύ χειρότερο ήταν όλες οι αλλαγές για Περιβάλλον, Εργασία, Μισθούς – Συντάξεις, Ελευθερίες – Δικαιώματα. Με νόμο, μόλις τώρα, “δάνεισαν” 161 Κυκλαδικές αρχαιότητες σε έναν Αμερικανό αρχαιοκάπηλο. Κι αυτό το νόμο μπορούν να τον αλλάξουν, αλλά προς το καλύτερο. Δεν το κάνουν γιατί υλοποιούν μια πολιτική περίκλειστων δημόσιων χώρων που δεν θα χαιρόμαστε όπως σήμερα, αλλά θα επισκεπτόμαστε με εισιτήριο. Εμπόριο κι εμείς τουρίστες στη γειτονιά μας.
    • ¨Θα παραχωρηθούν χώροι” ως λειτουργία “Ακαδημία των Εθνών”. Προσθέτουν στα τετραγωνικά μέτρα του κτιριολογικού για το Μουσείο, περίπου 2000 τμ. Η συμμαχία των “αρίστων”. Ο Αρχαιολογικός Χώρος δεν είναι οικόπεδο κανενός. Ούτε του υπουργείου ούτε της Ακαδημίας, που δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Πως διανοούνται να κηρύξουν “διαγωνισμό ιδεών”;”
 
Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους και “να μην αφαιρεθεί  ζωτικός, ελεύθερος, αδόμητος χώρος δεκάδων στρεμμάτων, όχι μόνο από την εγκαταλειμμένη για δεκαετίες ολόκληρες, γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και από την πόλη της Αθήνας.
 Διεκδικούν:
    • “Δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών με αξιοποίηση του άμεσα γειτονικού απαλλοτριωμένου οικόπεδου της Reds SA και των όμορων οικοπέδων ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ που λειτουργούν σαν αποθήκες ευρημάτων και δεν θα χρειάζονται πια. Όχι στη μετατροπή τμήματος της Γλυπτοθήκης σε υπαίθριο πάρκινγκ. 
    • Απαλλοτρίωση των μεγάλης έκτασης αδόμητων χώρων, που είτε ακουμπάνε με τις λαμαρίνες τους στον Αρχαιολογικό Χώρο, είτε έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Επέκταση του Αρχαιολογικού Χώρου που μειώνεται συνεχώς από τον πρώτο νόμο κήρυξής του (1935) και Ενίσχυση του Πράσινου. 
    • Το έργο του Μουσείου να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που οι ανάγκες τους εκτός από ελεύθερους χώρους πρασίνου, είναι επείγουσες σε δίκτυα υποδομής, όπως αποχέτευση και διάνοιξη οδών, καθώς και σε κτηριακή κοινωνική υποδομή, όπως παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία.

Σχετικά θέματα

Απόψεις