Παρά τις καθολικές αντιδράσεις και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου Νέστορος όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αδειοδότησε έξι γιγάντιες ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι της Κορώνης, μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής αξίας.
Η απόφαση για την εγκατάσταση των έξι ανεμογεννητριών ύψους 180 μέτρων στην κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου στο Δήμο Πύλου Νέστορος, έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Οι κάτοικοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, με την πρώτη συνάντηση να έχει ορισθεί για σήμερα Κυριακή, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Θάρρος», ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν είναι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Επιτροπή των κατοίκων που έχει συσταθεί μετά από γενικές συνελεύσεις των κατοίκων της περιοχής καταγγέλλει τα εν λόγω σχέδια, τονίζοντας ότι το βουνό ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα έχει πολλαπλές συνέπειες στα προστατευόμενα και σπάνια είδη βλάστησης και πανίδας, όπως και συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, «για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις οι μεγαλοεπενδυτές της καταστροφής».
«Δεν πρέπει να αφήσουμε το βουνό μας στα χέρια των εταιρειών και των κολλητών τους, που μπροστά στο χρήμα και τα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα και κανέναν» τονίζει η Επιτροπή, καλώντας όλους τους κατοίκους σε ενεργό συμμετοχή στον αγώνα.
Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «Ο ΑΣΠΗΕ αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 4MW έκαστη τύπου Vestas 150- 4MW(οι οποίες θα λειτουργούν με περιορισμό ισχύος στα 3,75MW), με ύψος πυλώνα 105m και διάμετρο πτερωτής 150m.
Για την πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή του ΑΣΠΗΕ θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος χωματόδρομος που ξεκινάει από τον επαρχιακό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει τους οικισμούς Κορώνη και Μεθώνη. Η πρόσβαση στις θέσεις των πλατειών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών του υπό μελέτη ΑΣΠΗΕ επιτυγχάνεται μέσω βελτίωσης τμημάτων του υφιστάμενου χωματόδρομου αλλά και διάνοιξης νέων οδικών τμημάτων. Συνολικά προτείνεται να γίνουν βελτιώσεις σε μήκος 0,91 km υφιστάμενων χωματόδρομων, ενώ οι νέοι δρόμοι που θα διανοιχθούν θα έχουν συνολικό μήκος περίπου 1,96km.
Ο συνολικός όγκος των εκσκαφών για την κατασκευή του υπό μελέτη ΑΣΠΗΕ ανέρχεται σε 45.983,60 m3, ενώ ο συνολικός όγκος των επιχωμάτων ανέρχεται σε 45.901,24 m³. Εκ των ανωτέρω προκύπτει σχεδόν απόλυτο ισοζύγιο εκσκαφών (45.983,60- 45.901,24= 82.36 m³).
Για την μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις Α/Γ στον οικίσκο ελέγχου του ΑΣΠΗΕ θα κατασκευαστεί υπόγειο εσωτερικό δίκτυο Μέσης Τάσης 33 kV. Από τον οικίσκο ελέγχου προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου εξωτερικού δίκτυο Μέσης Τάσης 33 kV μέχρι τον υφιστάμενο Υ/Σ “Πύλος Β”».