Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κάτω από τη νωχελική αριστοκρατική εικόνα του σταρ κρυβόταν τα τραύματα της ψυχής του

Ο χαρισματικός Άγγλος ηθοποιός, που έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ πετυχαίνοντας να γοητεύει τον κόσμο με τις ταινίες του ακόμα και..

Ο χαρισματικός Άγγλος ηθοποιός, που έκανε καριέρα στο Χόλιγουντ πετυχαίνοντας να γοητεύει τον κόσμο με τις ταινίες του ακόμα και σήμερα, πέθανε στις 29/11/1986, σε ηλικία 82 χρονών. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δεύτερο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Το 1970 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Όσκαρ για την προσφορά του στην 7η τέχνη. 

Κάρι Γκραντ ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο έκανε καριέρα στον κινηματογράφο ο Αρτσιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς, που γεννήθηκε το 1904 στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός, σιδερωτής σε ένα ραφείο, και η μητέρα πέρασε περισσότερα από 20 χρόνια σε ψυχιατρείο. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Σκοτ Εϊμαν, ο Γκραντ ήταν ένα μοναχικό παιδί, παραμελημμένο σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του, που «θα περνούσε την υπόλοιπη ζωή του προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις πληγές των παιδικών του χρόνων», και όλες οι μέρες του θα ήταν γεμάτες από παράλογο φόβο και ανασφάλεια.

Γκραντ – Μπεργκμαν

Ο Αρτσι Λιτς εγκατέλειψε το σχολείο στα 14, ουσιαστικά εκδιώχθηκε, και βρήκε παρηγοριά στα λαϊκά μιούζικ χολ του Μπρίστολ. Σύντομα βρήκε δουλειά σαν κομπάρσος και λίγο αργότερα μπήκε σε ένα μπουλούκι ακροβατών και ζογκλέρ που περπατούσαν με ξυλοπόδαρα και έκαναν παντομίμα. Ο θίασος ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έπαιξε σε θέατρα δεύτερης και τρίτης σειράς. Ο νεαρός Αρτσι Λιτς αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Αγγλία. Στην αρχή έπαιξε σε B-minus movies στη Νέα Υόρκη και μετά ταξίδεψε στο Χόλιγουντ, όπου βρήκε ρόλους σε καλύτερες ταινίες. Το 1931 άλλαξε το όνομά του σε Κάρι Γκραντ και, όπως λέει ο βιογράφος του, ήταν πλέον «το απαράμιλλο δείγμα της αρρενωπής γοητείας, γνωστό ως Κάρι Γκραντ». Ενας φίλος του ηθοποιού τού είπε κάποτε «Πάντα ήθελα να είμαι ο Κάρι Γκραντ», κι εκείνος του απάντησε: «Κι εγώ το ίδιο». 

Σύμφωνα με τον Σκοτ Εϊμαν, κάτω από τη νωχελική αριστοκρατική πρόσοψη του σταρ κρυβόταν «μια προσωπικότητα σχεδόν σε μόνιμο άγχος».

Η ανοδική του πορεία συνεχίσθηκε το 1937, όταν αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο με την “Paramount” και να γίνει ένας από τους πρώτους μεγάλους ηθοποιούς που θα δούλευε ανεξάρτητα, χωρίς δεσμεύσεις σε συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής. Όπως αποδείχθηκε, του βγήκε σε καλό, καθώς μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες του είναι από την εποχή εκείνη. “The Awful Truth”, “The Philadelphia Story”, “Suspicion”, “None but the lonely heart” είναι μερικοί από τους τίτλους ταινιών που έγραψαν ιστορία. Συνεργάστηκε με ονόματα όπως η Όντρεϊ Χέπμπορν, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Τζέιμς Στιούαρτ, η Ι. Μπέργκμαν, ενώ προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Όσκαρ.

Χίτσκοκ – Γκραντ

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κάρι Γκραντ συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες παραγωγές και να σημειώνει επιτυχίες. Τη δεκαετία του ’50 έπαιξε στο πλευρό της Γκρέις Κέλι στο «Κυνήγι του Κλέφτη» και αργότερα πρωταγωνίστησε με τη Σοφία Λόρεν στο «Υπερηφάνεια και Πάθος».

Ο Κάρι Γκραντ έκανε πέντε γάμους, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του κάνοντας ψυχοθεραπεία, κάποτε έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και υποστήριζε ότι το LSD, που είχε πάρει με επίβλεψη πάνω από 100 φορές, είναι ένα θαυμάσιο φάρμακο, που μπορούσε να του απαλύνει τα τραύματα της ψυχής και τον ηρεμούσε, αποκαλύπτοντάς του τον αληθινό του εαυτό.

Απόψεις