Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κάνε τώρα το βήμα, αδελφέ μου

Ακουσέ με, αδελφέ μου, εργάτη, υπάλληλε, άνεργε, συνταξιούχε, αγρότη, βιοτέχνη, επαγγελματία, έμπορε, μαθητή, σπουδαστή, επιστήμονα, καλλιτέχνη που στις περασμένες εκλογές ψήφισες τη ΝΔ και μπορεί να σκέφτεσαι να κάνεις το ίδιο και στις ερχόμενες. Τι σχέση μπορεί να έχεις εσύ με ένα τέτοιο κόμμα;

Ακουσέ με, αδελφέ μου, εργάτη, υπάλληλε, άνεργε, συνταξιούχε, αγρότη, βιοτέχνη, επαγγελματία, έμπορε, μαθητή, σπουδαστή, επιστήμονα, καλλιτέχνη που στις περασμένες εκλογές ψήφισες τη ΝΔ και μπορεί να σκέφτεσαι να κάνεις το ίδιο και στις ερχόμενες. Τι σχέση μπορεί να έχεις εσύ με ένα τέτοιο κόμμα; Εκφράζει αυτό τις δικές σου αγωνίες για το σήμερα, τα δικά σου όνειρα για το αύριο; Εσύ αγωνιάς αν θα έχεις μεροκάματο, σοδειά, εισόδημα επιβίωσης, μόρφωση, πολιτισμό κι αυτό το κόμμα σού προφέρει ανεργία και χαμοδουλειά, φτώχεια και αμορφωσιά. Εσύ ονειρεύεσαι μια καλύτερη ζωή, με αξιοπρέπεια και δημιουργία κι αυτό το κόμμα σού ζητάει να είσαι γονατιστός και ζήτουλας. Εσύ θέλεις να πάρεις και να προσφέρεις αγάπη, συντροφικότητα και συνεργασία κι αυτό το κόμμα σε καλεί ν’ ανταγωνίζεσαι τον συνάνθρωπό σου παντού και πάντα κι αν χρειαστεί «να πατάς επί πτωμάτων» προκειμένου να ανέβεις ψηλά.

«Αλλιώς μου τα λέει ο Μητσοτάκης», θα μου πεις. «Εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας και υπόσχεται κι άλλες δουλειές, καλύτερους μισθούς, αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού». Και τον πιστεύεις; Δεν τους έμαθες τόσα χρόνια όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες; Ψέματα σου λένε. Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για σένα. Αλλοι είναι οι φίλοι τους για τους οποίους νοιάζονται. Κι εσύ ο ίδιος έχεις σκεφτεί κι έχεις πει πολλές φορές ότι «όλες οι κυβερνήσεις μόνο για τους πλούσιους νοιάζονται κι όχι για μας τους φτωχούς». Αν είναι έτσι – που έτσι αποδείχτηκε ότι είναι – τότε γιατί εσύ ο φτωχός τους ψηφίζεις;

Θα μου πεις «όλοι το ίδιο είναι, δεν έχω διαφορετική επιλογή». Ναι, πράγματι, το ίδιο είναι όλοι όσοι στέκονται απέναντί σου και δεν υπάρχει διαφορά για σένα αν ψηφίσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα που βρίσκονται στην ίδια μεριά, μαζί με τους πλούσιους, κόντρα στους φτωχούς. Εχεις, όμως, άλλη επιλογή. Αναζήτησέ την. Υπάρχει ένα πραγματικά διαφορετικό κόμμα που βρίσκεται στην άλλη μεριά. Μαζί σου κι όχι απέναντί σου. Κι αυτό το κόμμα είναι το ΚΚΕ.

Ξέρω ότι πολλοί από σας δεν σκεφτήκατε ποτέ να ψηφίσετε το ΚΚΕ. Αλλοι γιατί είστε ακόμα κάτω από την επίδραση της τρομερής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, της μετεμφυλιακής εποχής και της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας, η οποία συνεχίστηκε, πιο ραφιναρισμένα, στη διάρκεια της λεγόμενης μεταπολίτευσης και πήρε μαζικές διαστάσεις με την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Κι άλλοι επειδή πιστέψατε το σύγχρονο μεγάλο παραμύθι ότι «μπορεί να είναι καλά αυτά που λέει το ΚΚΕ, αλλά δεν γίνονται σήμερα». Είναι παραμύθι γιατί όλα αυτά που λέει το ΚΚΕ έγιναν πράξη επί 70 και πλέον χρόνια στις χώρες του σοσιαλισμού και είναι σίγουρο ότι θα ξαναγίνουν επειδή αποτελούν ιστορική αναγκαιότητα.

Σκέψου, όμως, αδελφέ μου. Γιατί να μην ψηφίσεις εσύ ΚΚΕ; Αν είσαι εργάτης, θυμήσου, ποιοι ήταν μαζί σου όταν σου κόβανε το μεροκάματο ή έκλεινε η επιχείρηση όπου δούλευες και κινδύνευες να χάσεις τη δουλειά σου και να λείψει το ψωμί της οικογένειας; Δεν ήταν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές; Αν είσαι αγρότης, ποιον είχες δίπλα σου στα μπλόκα; Είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις ξεχάσει τα παλιά με τον Μπούτα και τον Πατάκη, αλλά και σήμερα ξέρεις πως μόνο στους κομμουνιστές αγροτοσυνδικαλιστές μπορείς να στηρίζεσαι. Τους κομμουνιστές είχες κοντά σου σε κάθε δίκαιο αγώνα που έδωσες για το ψωμί, το δίκιο και την πρόοδο αν είσαι βιοτέχνης, επαγγελματίας και έμπορος, μαθητής και φοιτητής, συνταξιούχος.

Οι κομμουνιστές θα είναι μαζί σου και δίπλα σου κι αύριο, στους νέους αγώνες που θα χρειαστεί να δώσεις. Γιατί μην έχεις καμιά αυταπάτη. Τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει το κόμμα που ψηφίζεις. Θα έρθουν νέα μνημόνια, νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα. Θα κινδυνέψουν κι άλλες κατακτήσεις σου, κι άλλα δικαιώματά σου. Ποιος θα οργανώσει την αντίσταση σ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική; Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση; Οχι, βεβαίως, καθώς αυτά τα κόμματα κινούνται στον ίδιο «ντορό» με τη ΝΔ, όπως αποδείχτηκε και όταν βρέθηκαν στην κυβέρνηση και όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το μόνο κόμμα που θέλει και μπορεί να οργανώσει αυτήν τη λαϊκή αντίσταση και να λειτουργήσει ως μια πραγματική αντιπολίτευση στη Βουλή, είναι το ΚΚΕ.

Εσένα, αδελφέ μου, τίποτα δεν σε χωρίζει από τους κομμουνιστές. Αντίθετα, όλα σε ενώνουν μαζί τους. Κι εσύ, όπως εμείς, θέλεις την πρόοδο του ανθρώπου κι όχι τη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας. Δεν θέλεις ο ένας άνθρωπος να εκμεταλλεύεται τον άλλο, αλλά όλοι μαζί να παλεύουν για το κοινό καλό. Κι εσύ, όπως εμείς, ριγείς στο άκουσμα του λυγμού του Καζαντζίδη για τα βάσανα της φτώχειας και της ξενιτιάς, σφίγγεις τη γροθιά σου ακούγοντας τα τραγούδια της αντίστασης του Μίκη. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα σου εκτιμάς τους αγώνες, τη δημιουργία και τη συνεπή στάση ζωής κομμουνιστών όπως ο Γληνός και ο Βάρναλης, ο Κατράκης και ο Καζάκος, ο Χαρίλαος Φλωράκης κι άλλοι πολλοί. «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε, αδελφέ μου, για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», όπως έγραφε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος, δίνοντας την πιο λιτή και συνάμα πιο περιεκτική περιγραφή τού τι είναι και τι θέλει ένας κομμουνιστής.

Μπορείς, λοιπόν, αδελφέ μου, τώρα να κάνεις το βήμα προς την άλλη κατεύθυνση ψηφίζοντας το ΚΚΕ. Και να ‘σαι σίγουρος ότι μόνο έτσι η ψήφος σου θα πιάσει τόπο…

Από τον Ριζοσπάστη

 

 

Απόψεις