Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καμία ντροπή! Το Δημόσιο άσκησε έφεση σε απόφαση αποζημίωσης για θάνατο πολίτη στη φωτιά στο Μάτι επειδή “άλλαξε ο καιρός”!

Πέντε χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά  την επίγεια κόλαση, για την οποία το κράτος–υπηρέτης των ολιγαρχών και..

Πέντε χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετά  την επίγεια κόλαση, για την οποία το κράτος–υπηρέτης των ολιγαρχών και των αφεντικών θα έπρεπε να απολογείται….

Πέντε χρόνια μετά από την τραγωδία, για την οποία η δίκη ακόμα συνεχίζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών…

 Το Δημόσιο, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, άσκησε έφεση σε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία είχε επιδικασθεί χρηματική αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης σε πέντε συγγενείς μιας 77χρονης γυναίκας θύματος.

Δηλαδή: 

  • Το Δημόσιο άσκησε μία έφεση χωρίς καν να περιμένει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον η δίκη για το Μάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη!
  • Το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά απόφασης που αποζημιώνει οικογένεια για το χαμό συγγενή της σε μία φωτιά για την εξέλιξη της οποίας το κράτος, συνολικά και διαχρονικά, οι κυβερνήσεις, συνολικά και διαχρονικά φέρουν ακέραιη την ευθύνη! 

Υπενθυμίζεται, ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με την υπ’ αριθμόν 17030/2022 απόφαση του 29ου Τμήματος (πρόεδρος: Ελένη Αγγέλη, πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ., Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παυλίδου, Πρωτοδίκης Δ.Δ.), αναγνώρισε ευθύνη του Δημοσίου που συνδέεται με τον θάνατο του θύματος και επιδίκασε χρηματική αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης σε πέντε συγγενείς μιας 77χρονης γυναίκας – θύματος ύψους 300.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι ο θάνατος της γυναίκας συνδέεται αιτιωδώς με την παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Πυροσβεστικού Σώματος τα οποία όφειλαν να εισηγηθούν την εκκένωση της περιοχής στα αρμόδια όργανα της περιφέρειας και του Δήμου.

Αλλά το Δημόσιο έχει άλλη γνώμη και από τους λόγους που επικαλείται φαίνεται πως μάλλον δεν πρόκειται για τυπική έφεση, αλλά για προσπάθεια ανατροπής της απόφασης και μη ανάληψης της ευθύνης του απέναντι στα θύματα. 

Οπως αναφέρει, το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Δημόσιο στην έφεσή του επικαλείται 6 λόγους μεταξύ των οποίων: η «αιφνίδια μεταβολή του καιρού», η «σπανιότητα και ιδιαιτερότητα της τόσο ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων σε τοπικό επίπεδο», η «αντικειμενική αδυναμία πτήσης των εναέριων μέσων κατά τις απογευματινές ώρες του ένδικου δυστυχήματος λόγω καιρικών συνθηκών», η «αντικειμενική αδυναμία κατάσβεσης του πύρινου μετώπου από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις λόγω της έντασης και του μεγέθους (πλάτους, ύψους) της πυρκαγιάς».

Δηλαδή, το Δημόσιο λέει ότι δεν θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί διότι “άλλαξε ο καιρός”!!

Λέει κι άλλα:

Οπως ότι  «κακώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο δέχθηκε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό των αντιδίκων ότι η έλλειψη εισήγησης για εκκένωση προκάλεσε το ένδικο τραγικό αποτέλεσμα» (!) και «από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι τυχόν εισήγηση του ΠΣ για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων θα μπορούσε χρονικά και τεχνικά να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί πριν την έλευση του θερμικού κύματος που προηγείτο της φωτιάς, δηλαδή με ασφαλή και αίσια κατάληξη για τους κατοίκους».

Επίσης, το Δημόσιο αναφέρει ότι ακόμα και αν το ΠΣ εισηγείτο την εκκένωση των πολιτών, δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωνόταν επιτυχώς και επισημαίνει: «Είναι βέβαιο ότι και στην περίπτωση αυτή τα κρατικά όργανα θα κατηγορούνταν για την εκκένωση, όπως σήμερα κατηγορούνται για την μη κένωση. Δεν είχε υλοποιηθεί το σύστημα ειδοποιήσεις το 112, οι οδοί εντός και πέριξ των οικισμών είναι μικροί και δαιδαλώδεις (χωρίς ρυμοτομία και με αδιέξοδα). Παράλληλα, το Δημόσιο επικαλείται ότι εκ μέρους του Δημοσίου υπήρξε ενημέρωση προς τους φορείς και τους πολίτες τόσο για τον επικείμενο κίνδυνο (δελτίο τύπου ΓΓΠΠ της 22.07.2018) όσο και για τα μέτρα αντιμετώπισης του (οδηγίες δημοσιευμένες μέσω της ιστοσελίδας civilprotection και των ΜΜΕ) τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν ακολουθήθηκαν, όπως η οδηγία «μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη».

Με άλλα λόγια το Δημόσιο λέει στους ανθρώπους

  • πως και σωστά να είχαν γίνει όλα, πως ξέρουμε ότι δεν θα έχανε τη ζωή της η άτυχη γυναίκα!!! Κάτι σαν… αν σου μέλει να πγινείς δε φοβάσαι μην πεθάνεις, που λέει ο λαός! 
  • Και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο του χυδαίου κυνισμού, που κυριολεκτικά αφήνει άφωνο τον συνομιλητή, λέγοντας πως είτε οι Αρχές εκκένωναν την περιοχή είτε δεν την εκκένωναν πάλι θα κατηγορούνταν! Επομένως… δε βαριέσαι… παλιοζωή! 

Μα δεν υπάρχει καθόλου ντροπή; Μα δεν υπάρχει καθόλου φιλότιμο;

Να θυμίσουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά! Τα ίδια έκανε το Δημόσιο και για τη Μαρφίν, όπως είχε αποκαλύψει  ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ, όταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άσκησε Εφεση κατά των διοικητικών δικαστηρίων που δικαίωναν του συγγενείς των θυμάτων στις 25/9/2018 και με κυβέρνηση ΝΔ κατέθεσε αίτηση Αναίρεσης. 

Η πολιτικός κυνισμός και η ασυγκράτητη χυδαιότητα ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο! 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις