Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Kαι εξαγωγεάς του Predator στο Σουδάν η κυβέρνηση που δεν ήξερε για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα!

Η κυβέρνηση του «δεν ήξερα» και ο πρωθυπουργός του «δεν γνώριζα» (παρόλο που είχε δώσει στον ευατό του την άμεση..

Η κυβέρνηση του «δεν ήξερα» και ο πρωθυπουργός του «δεν γνώριζα» (παρόλο που είχε δώσει στον ευατό του την άμεση εποπτεία της ΕΥΠ) για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα βρίσκεται να έχει και ρόλο εξαγωγέα του Predator στο Σουδάν! 

Σε σημερινή συνέντευξη του στον Real fm ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υποστήριξε: «Η άδεια εξαγωγής που δόθηκε στο Predator και στο Σουδάν δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο». Άρα δόθηκε άδεια εξαγωγής; Η απάντηση του Μ. Βαρβιτσιώτη είναι στα όρια της σοβαρότητας: «Απ’ ότι είναι σε γνώση μου από τον Τύπο, διότι δεν είμαι και αρμόδιος να υπογράφω τέτοιου είδους αποφάσεις, απ’ αυτά που έχουν ήδη φανεί στον Τύπο φαίνεται ότι έχει υπάρξει εξαγωγή στο Σουδάν».

Τι προκύπτει απ’ τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη; Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει εμπλοκή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα εσωτερικά του Σουδάν, εδώ μιλάμε για… εξαγωγείς συστημάτων παρακολούθησης! 

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη (πριν τη δήλωση Βαρβιτσιώτη) τα γεγονότα στο Σουδάν με το Predator και την κυβέρνηση της Ελλάδας είχαν έρθει μαζί στην επικαιρότα αλλα οι «άριστοι» έκαναν πως (πάλι) δεν ήξεραν.  Συγκεκριμένα, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ’ Βελντ, επικεφαλής της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου ρωτούσε τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εάν – μετά από δύο μήνες που ρώτησε την Ελλάδα και την Κύπρο για την εξαγωγή του Predator spyware στο Σουδάν – έχει λάβει κάποια διευκρίνιση. Στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει απάντηση, ρωτά ποια μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστεί η τήρηση του κανονισμού για τα λογισμικά παρακολούθησης.

 

Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η χρήση του «Predator» στην Ελλάδα – Έρευνα και για φορολογικές απάτες

 

Επιπλέον έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO). Αυτό ανέφερε η ιστοσελίδα EURACTIV (4/4/2023) επικαλούμενη αρκετές πηγές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής δηλαδή που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρη την Ένωση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονταν και σε φοροδιαφυγή. Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, εκπρόσωπος της EPPO αρνήθηκε τότε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει έρευνες, ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως ποιες υποθέσεις επεξεργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις εν εξελίξει διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος στη EURACTIV. «Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για κάποια από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε προληπτικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 

New York Times: «Δόθηκαν άδειες εξαγωγής στην Ιntellexa για το Predator από την ελληνική κυβέρνηση»

 

Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι τμήμα του ελληνικού ΥΠΕΞ έδωσε στην Intellexa άδειες εξαγωγής του Predator σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στη Μαδαγασκάρη.

Προς επίρρωση των όσων γράφουν, οι δημοσιογράφοι των ΝΥΤ επικαλούνται σχετική δήλωση του (σ.σ τότε) εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, έπειτα από επικοινωνία που είχαν μαζί του.Από τη μεριά τους, πηγές του ΥΠΕΞ σημείωνουν ότι η επικοινωνία με τους ΝΥΤ ήταν η παρακάτω: «Αγαπητή κυρία, Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Έπρεπε να ζητήσουμε τις σχετικές πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.  Αρμόδια αρχή για την έκδοση αδειών εξαγωγής είναι η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας και Διαφάνειας του Υπουργείου Εξωτερικών.Η Γενική Γραμματεία εξέδωσε δύο άδειες για την εταιρεία Intellexa S.A. στις 15 Νοεμβρίου 2021. Τελικός χρήστης ήταν η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης (Agence National antifraude, Μαδαγασκάρη).  Μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Διαφάνειας, ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Εξωτερικών τη διενέργεια εσωτερικής διοικητικής έρευνας για να εξεταστεί εάν υπάρχει βάση στα όσα δημοσιεύουν τα ΜΜΕ. Η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σημείωση: Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε τότε (τον Δεκέμβριο) σε αντικατάσταση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, που είχε μιλήσει στους New York Times. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση του Α. Παπαϊωάννου στη Γενεύη ήταν από  μήνες, ωστόσο εύλογα ερωτήματα είχαν προκληθεί από τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η σχετική ανακοίνωση της αντικατάστασής του.

Το δημοσίευμα των ΝΥΤ είχε τον τίτλο «Πώς η παγκόσμια βιομηχανία κατασκοπείας ξέφυγε από τον έλεγχο» («How the Global Spyware Industry Spiraled Out of Control») και καταπιάνεται με το θέμα των παρακολουθήσεων συνομιλιών και των σχετικών προγραμμάτων τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Επικαλούμενοι απάντηση του εκπρόσωπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έδωσε στην Intellexa άδειες έτσι ώστε να πουλήσει το λογισμικό Predator σε τρίτη χώρα, συγκεκριμένα τη Μαδαγασκάρη.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας σημειώνει ότι το αρμόδιο τμήμα του ελληνικού ΥΠΕΞ εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στις 15 Νοεμβρίου 2021. Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε επίσης – σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ – ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου έχει αρχίσει τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως ανέφεραν οι New York Times, το Predator έχει συνταράξει τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, καθώς βρέθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά δημοσιογράφων και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι το λογισμικό αυτό είναι παράνομο και ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Παρά την άρνηση αυτή, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι υποστήριξε την Intellexa και το κατασκοπευτικό της πρόγραμμα: έδωσε άδεια στην εταιρεία να εξαγάγει το Predator στη Mαδαγασκάρη, της οποίας η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι καταπνίγει τους αντιγνωμούντες», σημειώνεται στο δημοσίευμα που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Mark Mazzetti, Ronen Bergman και Matina Stevis-Gridneff.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις