Διεθνή

Ισραηλινός επικεφαλής εθνικιστικού κόμματος: Να επιστρέψει η χώρα στο «μωσαϊκό νόμο»

O Ισραηλινός βουλευτής Μπετζαλέλ Σμότριτς, ο επικεφαλής ενός ακροδεξιού, εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που επιδιώκει να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα ο μωσαϊκός νόμος, όπως την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο Σμότρις είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου “Ενωμένη Δεξιά”, στο οποίο μετέχουν δύο θρησκευτικά εθνικιστικά κόμματα. Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κέρδισε πέντε έδρες στην Κνεσέτ και επρόκειτο να συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό Νετανιάχου σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Ως εκ τούτου, το κοινοβούλιο διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 17 Σεπτεμβρίου. Ο Σμότριτς, του οποίου το κόμμα Εβραϊκή Εστία μετέχει στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, κατέστησε σαφές ότι προσβλέπει να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης. “Θα ήθελε, μακροπρόθεσμα, το εβραϊκό κράτος να διέπεται από τους νόμους της Τορά”, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Καν.

Ο Σμότριτς, ο οποίος είναι ορθόδοξος εβραίος, είπε πάντως ότι μια τέτοια αλλαγή δεν εξαρτάται από τον ίδιο αλλά από τη βούληση του εβραϊκού λαού. Αναφερόμενος μάλιστα στους βιβλικούς βασιλείς του Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα να ξαναγίνει η χώρα όπως ήταν “την εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα”. Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε επίσης ότι ο θρησκευτικός νόμος που ονειρεύεται να εφαρμόσει θα ήταν …”προσαρμοσμένος στην εποχή, στις προκλήσεις, στην οικονομία και την κοινωνία του 2019″.

Η αρχηγός του αριστερού κόμματος Μερέτζ κάλεσε αμέσως τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ να εμποδίσει τον μελλοντικό διορισμό του Σμότριτς στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

“Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για να τεθεί σε κίνδυνο η ισραηλινή δημοκρατία”, έγραψε η Ταμάρ Ζάντμπεργκ. Από την πλευρά του, ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ηγέτης του λαϊκού εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένιου –δυνητικός εταίρος του Νετανιάχου– διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα εμποδίσει τη μετατροπή του κράτους σε θεοκρατικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 538 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend