Στιγμιότυπα

Ισαάκ Αλμπένιθ: Έγραψε τον «ήχο» της Ισπανίας

Σαν σήμερα, στις 29 Μαϊου 1860 γεννήθηκε ο Ισαάκ Αλμπένιθ (Isaac Manuel Francisco Albéniz y Pascual). Ισπανός βιρτουόζος πιανίστας, συνθέτης, δάσκαλος της μουσικής, μαέστρος, μουσικοκριτικός και διοργανωτής συναυλιών. Πολλές συνθέσεις του μεταγράφηκαν για κιθάρα και αποτελούν κάποια από τα πιο σημαντικά έργα για το όργανο αυτό.

Ο Isaac Manuel Francisco Albéniz γεννήθηκε στο Camprodon της Καταλονίας, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία των τεσσάρων ετών! Στα επτά του χρόνια περνούσε τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Παρισινό Ωδείο, όμως δεν έγινε δεκτός λόγω της άτακτης συμπεριφοράς του. Συνέχισε στο Ωδείο της Μαδρίτης, όμως έγινε ένας περιπλανώμενος μουσικός. Στα δεκαπέντε του είχε κιόλας δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μετά από μικρή παραμονή στο Ωδείο του Λάιπτζινγκ (Leipzig) το 1976 πήγε για σπουδές στις Βρυξέλλες.

Το 1883 συνάντησε τον δάσκαλο και συνθέτη Felipe Pedrell (1841-1921), ο οποίος τον ενέπνευσε να γράψει ισπανική μουσική όπως η σουίτα Española, Op. 47. Μεταξύ 1890 και 1900 ο Albéniz έζησε στο Λονδίνο και το Παρίσι και έγραψε κυρίως μουσική για το θέατρο. Το 1900 άρχισε να υποφέρει από τα νεφρά του και επέστρεψε στη σύνθεση για πιάνο. Μεταξύ 1905 και 1909 συνέθεσε το πιο φημισμένο έργο του τη σουίτα «Iberia».Ο Albéniz πέθανε το 1909 σε ηλικία μόλις 48 ετών.

(Επισκέψεις: 445 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend