Διεθνή

Iron Dome: Πώς εμπλέκονται οι ΗΠΑ στη Γάζα

Κάθε πόλεμος είναι και μια ευκαιρία για τις εταιρίες όπλων να διαφημίσουν τα συστήματά τους. Το είδαμε κάθε φορά που υπάρχει κρίση και που εμπλέκονται κυρίως οι ΗΠΑ, όπως τώρα στη Γάζα. Και η εμπλοκή τους συνίσταται στην χρηματοδότηση και συμπαραγωγή του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome, αλλά και άλλων ανάλογων συστημάτων, τα οποία αναπτύσσουν από κοινού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το Iron Dome διαφημίζεται ότι αντέχει σε συνθήκες μάχης, προκειμένου να γνωρίζουν οι μελλοντικοί πελάτες τις ικανότητές του.

  Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τον ρόλο των ΗΠΑ στην ανάπτυξη των στρατιωτικών προγραμμάτων του Ισραήλ και ειδικότερα του πολυδιαφημισμένου αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome, είναι το δημοσίευμα του αμερικανικού Denfense News.   Οι ΗΠΑ όχι απλά ενισχύουν το Ισραήλ, αλλα παράγουν από κοινού στρατιωτικό υλικό, όπως το Iron Dome το οποίο αναχαιτίζει τις ρουκέτες της Χαμάς, με μεγάλο όμως κόστος. Υπολογίζεται ότι για κάθε ρουκέτα που αναχαιτίζεται το κόστος είναι 2.000 δολάρια, ενώ κάθε ρουκέτα κοστίζει περίπου 800 δολάρια. Το δημοσίευμα του Defense News δίνει μια κατατοπιστική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο Ισραήλ, για το οποίο το αμερικανικό υπουργείο άμυνας έχει ζητήσει έκτακτη πρόσθετη ενίσχυση.   Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Chuck Hagel απέστειλε την Τρίτη επιστολή στην ηγεσία του Κογκρέσου, ζητώντας 225 εκατομμύρια δολάρια πρόσθετη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της παραγωγής του Iron Dome ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα έχει επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις ρουκέτες της Χαμάς. 

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για το 2105 να επενδύσει 176 εκατομμύρια δολάρια στο Iron Dome. Ωστόσο παρουσιάζοντας τα στοιχεία των τελευταίων ημερών το Πεντάγωνο ζήτησε αυτή την έκτακτη χρηματοδότηση. Παράλληλα υπάρχει αίτημα να διπλασιαστεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου άμυνας το κονδύλι για το Iron Dome και να φθάσει τα 351 εκατομμύρια δολάρια. Το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από την αμερικανική Βουλή, αλλά δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τη Γερουσία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή επιπλέον 225 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είπε την Τετάρτη η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας Barbara Mikulski, υποστηρίζοντας πως το Iron Dome προστατεύει τις ισραηλινές πό,ες από τις χιλιάδες ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Στην επιστολή του υπουργού άμυνας προς το Κογκρέσο τονίζει ότι η υποστήριξη του Iron Dome είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει να γίνει συμπαραγωγή του συστήματος στις ΗΠΑ.

Με βάση αυτή τη συμφωνία η συμπαραγωγή θα ξεκινήσει στα επόμενα 2-3 χρόνια, χρόνος που εκτιμάται ότι η κατασκευαστική εταιρία θα το έχει αναπτύξει πλήρως και θα είναι έτοιμη για τη συμπαραγωγή.

Πέραν του Iron Dome οι ΗΠΑ υποστηρίζουν οικονομικά κι άλλα Ισραηλινά στρατιωτικά προγράμματα όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας Arrow, για το οποίο οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν φέτος 130.000.000 δολάρια. Πρόκειται για συμπαραγωγή συστήματος πυραυλικής άμυνας, το οποίο παρακολουθεί και καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους.

Επίσης από τις ΗΠΑ χρηματοδοτείται και το έτερο προηγμένο σύστημα άμυνας με την ονομασία “David’s Sling” που αναχαιτίζει ρουκέτες και πυραύλους κρουζ σε απόσταση 400 με 300 χιλιόμετρα. Κι αυτό το πρόγραμμα είναι αμερικανο-ισραηλινή συμπαραγωγή και οι ΗΠΑ έχουν για προϋπολογίσει για φέτος 137.900.000 δολάρια.
Συνολικά οι ΗΠΑ προσφέρουν πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την ισραηλινή άμυνα, ενώ ειδικά για το Iron Dome από την αρχή της ανάπτυξής του έχουν καταβάλλει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Δεδομένης της λογικής “Business as usual” η κρίση στη Γάζα είναι μια χρυσή ευκαιρία να διαφημίσουν το Iron Dome, όπως και πράττουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν μελλοντικούς πελάτες, για ένα δοκιμασμένο πλέον οπλικό σύστημα.

 

(Επισκέψεις: 15 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ, αλλά και κάνοντας κοινωνικές έρευνες. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα “Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία” στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα και η μεταβίβαση της εξουσίας από τους ιεραρχικά δομημένους οργανισμούς, στους πολίτες. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend