Διεθνή

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στην πετροχημική βιομηχανία του Ιράν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά ενός μεγάλου ιρανικού πετροχημικού ομίλου που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν, προχωρώντας σε ένα νέο βήμα βάσει της πολιτικής τους της «μέγιστης πίεσης» επί της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στις αρχές Απρίλη, οι ΗΠΑ είχαν ήδη ενισχύσει την οικονομική τους πίεση τοποθετώντας το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» αλλά η Τεχεράνη συνεχίζει να αρνείται να υποχωρήσει και καταγγέλλει έναν «οικονομικό πόλεμο».

Ο όμιλος Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC) είναι η «μεγαλύτερη (ιρανική) πετροχημική holding», τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο όμιλος PGPIC και οι θυγατρικές του αντιπροσωπεύουν το 40% της ικανότητας πετροχημικής παραγωγής του Ιράν και το 50% των εξαγωγών του τομέα, ενώ το πετρέλαιο και τα παράγωγά του αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της χώρας.

Οι κυρώσεις λήφθηκαν λόγω «της οικονομικής υποστήριξης στο Khatam al-Anbiya Construction Headquarters, μια κοινοπραξία μηχανικής των Φρουρών της Επανάστασης», προσθέτει το υπουργείο διευκρινίζοντας ότι 39 θυγατρικές και εκπρόσωποί του στο εξωτερικό στοχοθετούνται επίσης.

Η κοινοπραξία αυτή μετέχει στα περισσότερα δημόσια έργα υποδομών (κατασκευές δρόμων, γεφυρών, φραγμάτων, λιμανιών, αγωγών) και εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

(Επισκέψεις: 124 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend