Διεθνή

ΗΠΑ: Νέες απειλές σε Βενεζουέλα και Κούβα

Με νέες απειλές προς το λαό της Βενεζουέλας και της Κούβας, συνέχιση των κυρώσεων αλλά και απόσυρση του διπλωματικού της προσωπικού από το Καράκας, οι ΗΠΑ, συνεχίζουν την ωμή παρέμβασή της στην περιοχή.  

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε τη Δευτέρα σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον της Κούβας και της Ρωσίας, διότι προσφέρουν υποστήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

 «υπονόμευση των δημοκρατικών ονείρων και της ευημερίας» των πολιτών της Βενεζουέλας.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η χώρα χρησιμοποιεί κάθε βρώμικο όπλο εναντίον της Βενεζουέλας κατηγόρησε Μόσχα και Αβάνα για «υπονόμευση των δημοκρατικών ονείρων και της ευημερίας» των πολιτών της Βενεζουέλας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο ισχυριστεί ότι: «Η Κούβα είναι η αληθινή ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα».

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», διότι «πουλάει οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας».

Αναφερόμενος στη γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτή.

Ουάσιγκτον: Αποσύρει όλο το διπλωματικό προσωπικό

Την  ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει όλο το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ που απομένει στη Βενεζουέλα μέσα στην εβδομάδα.

«Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, και διέταξε την αποχώρηση όλων των αμερικανών διπλωματών από την επικράτεια. Ωστόσο αμφισβητώντας τη «νομιμοποίηση» του Μαδούρο, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Την 24η Ιανουαρίου πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούσαν στο Καράκας, ενώ προέτρεψε όλους τους αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Κούβα: Συκοφαντίες και ψέματα

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε ψέματα και συκοφαντίες τις κατηγορίες περί ανάμιξής της στη Βενεζουέλα που εξακόντισαν οι ΗΠΑ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Με ανακοίνωσή της, η Αβάνα απέρριψε «κατηγορηματικά το ψέμα» που διαδίδουν οι ΗΠΑ, κατά το οποίο η Κούβα έχει αναπτύξει «από 20.000 ως 25.000 στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα» καθώς και «οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι υφίσταται σε οποιοδήποτε επίπεδο μια σχέση υποτέλειας» μεταξύ των δύο χωρών.

Στο κείμενο προστίθεται ότι η Κούβα «δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, όπως και η Βενεζουέλα δεν επεμβαίνει σε εκείνες της Κούβας. Δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις της Εθνικής Μπολιβαριανής Ένοπλης Δύναμης (σ.σ.: Fuerza Armada Nacional Bolivariana [FANB] ή εκείνες των υπηρεσιών ασφαλείας. Πρόκειται για μια συκοφαντία που διασπείρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με ελατήριο τους επιθετικούς πολιτικούς της σκοπούς». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 725 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend