Πολιτισμός

Η «Ζωή δίχως συμβιβασμούς» ανεβαίνει στο θέατρο Εκάτη

Από την Τετάρτη 7 Μάρτη και κάθε Τετάρτη, για λίγες παραστάσεις, ανεβαίνει στο  θέατρο «Εκάτη», η θεατρική προσαρμογή του βιβλίου του Κωστή Σωτηρόπουλου «Ζωή δίχως συμβιβασμούς», σε σκηνοθεσία Δώρας Τσερουνιάν.

Η «Ζωή Δίχως Συμβιβασμούς» στηρίζεται σε αληθινή ιστορία και πρόσωπα μιας εποχής που συντάραξε την ελληνική κοινωνία (1936-1946). Τα σπουδαία αυτά γεγονότα της εποχής εκείνης ξετυλίγονται σταδιακά, μέσα από τις αναμνήσεις της ζωής του πρωταγωνιστή του έργου, Σωκράτη, από τη φυλακή και αφορούν τη ματιά του σε εκείνα τα γεγονότα, τους ανθρώπους που σημάδεψαν την πορεία και τον έρωτα της ζωής του.

Στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών αυτών εκπροσωπείται ο ανώνυμος λαός, ο σύντροφος, ο φίλος, ο συγγενής, ο πατέρας ή η μάνα. Μπορεί να χάθηκαν, να μην ακούστηκαν ποτέ, γιατί η ιστορία γράφτηκε από τους νικητές, αλλά κοσμούν τις ψυχές και τις ιδέες των ανθρώπων, που παρ’ όλες τις επιμέρους διαφορές, πιστεύουν αγνά σε μια πανανθρώπινη κοινωνία χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς εξαθλίωση, χωρίς τα σύγχρονα ναρκωτικά του σώματος και της σκέψης.

 

 «…Στο υγρό, τυφλό κελί των φυλακών υψίστης ασφαλείας της Κασσάνδρας, ακούγονταν μόνο άναρχες ανάσες νεαρών παλικαριών, που ’βγαιναν μέσα απ’ τα τρίσβαθα της ψυχής τους.

Πάνω στις σάρκες τους ήσαν φανερά τα ολοζώντανα αυλάκια, που είχαν χαράξει κάποια ανθρωπόμορφα τέρατα στην προσπάθεια να τους συνετίσουν, να αλλάξουν τη λογική και την πίστη τους. Ν’ αποσπάσουν ομολογίες για αποτρόπαια εγκλήματα που τους καταλόγιζαν, να προδώσουν συντρόφους που αγωνίζονταν λεύτεροι.

Κι όμως μέσα τους υπήρχε μια κρυφή μεγαλειώδης δύναμη, που τους έκανε να υπομένουν καρτερικά το μένος των προσωπιδοφόρων ανθρωποειδών. Να προσμένουν, δίχως φόβο στην καρδιά, το στερνό ταξίδι.

Σ’ αυτό το κελί, αίθουσα αναμονής για το στερνό ταξίδι, η κίνηση δε σταματούσε σχεδόν ποτέ. Μέρα παρά μέρα έπαιρναν κάνα-δυο για εκτέλεση, ενώ, μόλις άρχιζαν να αραιώνουν, κουβαλούσαν νέους ταξιδιώτες…»

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Κωστή Σωτηρόπουλου, «Ζωή δίχως συμβιβασμούς», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία – Θεατρική προσαρμογή: Δώρα Τζερουνιάν

Συμμετέχουν κατά σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:

Δώρα Τζερουνιάν (Αφήγηση)
Νίκος Καραγιώργης (δάσκαλος-καθοδηγητής)
Αντρέας Γιαννακούλας (μικρός Σωκράτης, Ελπιδοφόρος)
Γιάννης Σκόδρας (Σωκράτης)
Νίκη Ιωαννίδου (μάνα, Νατάσα, πόρνη )
Παραγωγή: Epopsis

Θέατρο «Εκάτη»

(οδός Εκάτης 11 – πλατεία Κυψέλης )

κάθε Τετάρτη από 7 Μάρτη στις 21.00.

Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεις θέσεων 697 30 72 904.

(Επισκέψεις: 91 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend