Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η βέβηλη επίθεση του τουρκικού κράτους στους νεκρούς

Κάτου απ’ το χώμα, μες στα σταυρωμένα χέρια τους κρατάνε της καμπάνας το σκοινί – περμένουνε την ώρα, δεν κοιμούνται,..

Κάτου απ’ το χώμα, μες στα σταυρωμένα χέρια τους
κρατάνε της καμπάνας το σκοινί – περμένουνε την ώρα, δεν κοιμούνται,
περμένουν να σημάνουν την ανάσταση. Τούτο το χώμα
είναι δικό τους και δικό μας – δε μπορεί κανείς να μας το πάρει.

Θα βρει λοιπόν το φως τα δέντρα του,
θα βρει μία μέρα και το δέντρο τον καρπό του.
Του σκοτωμένου το παγούρι έχει νερό και φως ακόμα.

Από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου

Οσο κι αν μας είναι γνωστή η πρακτική, όσο κι αν μαθαίνουμε συχνά για αυτές τις βέβηλες πράξεις δεν παύει να μας εκπλήσσει και να μας εξοργίζει η απίστευτη βαρβαρότητα του τουρκικού κράτους. Δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουμε ξαναγράψει για την καταστροφή τάφων τον Δεκέμβρη του 2017.

Η «θεοσεβούμενη» τουρκική κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής της εθνοκάθαρσης και του βίαιου εκτουρκισμού των κουρδικών πληθυσμών, έχει καταντήσει, για την ακρίβεια δεν έχει σταματήσει, να χρησιμοποιεί τις πιο απάνθρωπες, τις πιο βάρβαρες  πρακτικές,  κατευθείαν από τις πιο άγριες και μαύρες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας.

Η κυβέρνηση απαιτεί, οι εισαγγελείς διατάζουν, οι Διευθύνσεις Ασφαλείας αποστέλλουν ανακοινώσεις και οδηγίες και οι διορισμένες Τοπικές Αρχές, η Χωροφυλακή και ο τουρκικός στρατός εκτελούν:  «Ταφόπλακες με σύμβολα, γράμματα, εισαγωγικά ή σημαίες και χρώματα που συμβολίζουν ή υπονοούν το ΡΚΚ ή έχουν τη λέξη ‘‘μάρτυρας’’ να καταστραφούν και να αλλάξουν».

Κουρδικά νεκροταφεία όπου ήταν θαμμένοι μέλη και  μαχητές των Μονάδων Πολιτικής Αμυνας (YPS – Yekîneyên Parastina Sivîl) και μαχήτριες των Μονάδων Πολιτικής Αμυνας Γυναικών (YPS-Jin – Yekîneyên Parastina Sivîl a Jin) δέχτηκαν επιθέσεις, ταφόπλακες καταστράφηκαν.

Κατάστρεψαν το νεκροταφείο του Λίτζε για τρίτη φορά

Το Λίτζε έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Κούρδους μαχητές. Στις 25 Νοέμβρη 1978, μια χούφτα φοιτητές με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε ένα μικρό μαγαζί που σέρβιρε τσάι, στο χωριό Φις της περιοχής Λίτζε (Lice), προάστειο της Αμιδας (Ντιργιάρμπακιρ), πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση του Εργατικού Κόμματος και δυο μέρες μετά, στις 27 Νοέμβρη, η μικρή ομάδα υιοθετεί το όνομα:  Partiya Karkerên Kurdistan. Ετσι γεννήθηκε το PKK.

Το κουρδικό νεκροταφείο με τάφους ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή Sisê (Yolçatı)  του Λίτζε της Επαρχίας της Αμιδας (Ντιγιάρμπακιρ) δέχτηκε επίθεση και καταστράφηκε ξανά. Οι συγγενείς των ανταρτών που θάφτηκαν εκεί βρήκαν τους βεβηλωμένους τάφους με σπασμένες ταφόπλακες κατά την παραδοσιακή επίσκεψη στο νεκροταφείο την ημέρα πριν από το τέλος του Ραμαζανιού (Ιντ αλ-φιτρ  — Eid al-Fitr) και την έναρξη της γιορτής του μπαϊραμιού.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι συγγενείς βρίσκουν κατεστραμμένους τάφους κατά την παραδοσιακή επίσκεψη του Ιντ αλ-φιτρ.  Πέρυσι, πολλές οικογένειες ένιωσαν την ίδια οργή όταν επισκέφτηκαν το νεκροταφείο και αντίκρισαν την καταστροφή.

Και το 2015 ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε το νεκροταφείο – τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα. Οι οικογένειες ξαναχτίστηκαν με κόπο το νεκροταφείο.

Δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Μόνο το 2017 καταγράφτηκαν 8 τέτοιοι βανδαλισμοί κουρδικών νεκροταφείων στην Τουρκία.

Οι τελευταίοι βανδαλισμοί του 2017 σημειώθηκαν τον Δεκέμβρη, στο νεκροταφείο Γκάρζαν (Garzan) στο χωριό Ολέκα Ζορ στην περιοχή Τατβάν του Μπιτλίς, όπου ήταν θαμμένοι 267 Κούρδοι και Κούρδισες μαχητές των Μονάδων Πολιτικής Αμυνας και μαχητών που πολέμησαν και σκοτώθηκαν στη Συρία σε μάχες κατά των Ισλαμοφασιστών του ISIS, εισέβαλαν Τούρκοι στρατιώτες με εκσκαφείς, το κατέστρεψαν εντελώς, ξέθαψαν τους νεκρούς και τους μετέφεραν στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Κωνσταντινούπολης μετά από εντολή του Κυβερνήτη.

Το νεκροταφείο του Γκαρζάν, γνωστό και με το όνομα Νεκροταφείο Μαρτύρων του Γκαρζάν, είχε δεχτεί επίθεση από τον τουρκικό στρατό και τον Αύγουστο του 2013, είχαν καταστραφεί τάφοι και κατεδαφίστηκε και η αίθουσα προσευχής. Ξαναχτίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015.

Το PKK σε Ανακοίνωση- Καταγγελία δήλωνε:

 «Για το τουρκικό κράτος  είναι εχθροί όχι μόνο οι Κούρδοι που απαιτούν ελευθερία αλλά και τα νεκρά σώματά τους»… Αυτές οι επιθέσεις «αποτελούν σαφή έκφραση πολιτικών για να ληστέψουν τις μνήμες και τις αξίες των οι Κούρδων και να προκαλέσουν γενοκτονία. Θέλουν να εξαλείψουν όλες τις αναφορές στους αγώνες του κουρδικού λαού για ελευθερία και εθνική υπόσταση και να εξαλείψουν κάθε μνήμη»… Και κατέληγε: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κράτος που να έχει επιτεθεί σε νεκροταφεία και σώματα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι το τουρκικό κράτος έχει όχι μόνο αντι-Κουρδική, αλλά και αντι-ανθρώπινη νοοτροπία και χαρακτήρα. Καμία θρησκεία, καμία πίστη, καμία πολιτική άποψη δεν έχει συγχωρήσει ποτέ την επίθεση σε τάφους. Αυτή η νοοτροπία που δεν σέβεται καμία από τις ανθρώπινες αξίες που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την ιστορία αποτελεί απειλή για όλη την ανθρωπότητα».

Η τουρκική κυβέρνηση εξάγει τον «πολιτισμό» της

Όμως το επίσημο κράτος της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην τουρκική επικράτεια. Φροντίζει να εξάγει αυτό τον «πολιτισμό» της στο Βόρειο Ιράκ και στα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειας Συρίας, όπου ο τουρκικός στρατός και οι ισλαμοφασίστες μισθοφόροι τους συχνά βεβηλώνουν και καταστρέφουν τους τάφους και νεκροταφεία ολόκληρα.

Την Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το νεκροταφείο των Μαρτύρων του Μεχμέτ Καρασούνγκρ στην περιοχή Καντίλ στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ).

Αμέσως μετά την επίθεση και κατάληψη του Αφρίν, τον Μάρτη του 2018, Τούρκοι στρατιώτες και οι ισλαμοφασιστικές συμμορίες τους ξεκίνησαν τη λεηλασία της πόλης.

Αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ιερές τοποθεσίες στην πόλη, στόχευσαν τα νεκροταφεία και τους ιστορικούς τάφους. Ομάδες συμμοριών και Τούρκοι στρατιώτες σύλησαν  ιστορικούς τάφους για να κυνηγήσουν θησαυρούς. Βεβήλωσαν τάφους στο νεκροταφείο Shêx Zêd στη γειτονιά El Zêdiyê. Εσκαψαν τον ιστορικό τάφο του Nebî Hûrî και έκλεψαν τα αντικείμενα που βρήκαν.

Τον Αύγουστο του 2018 οι δυνάμεις κατοχής λεηλάτησαν τους τάφους του Κούρδου διανοούμενου Dr. Nuri Dersimi, της συζύγου του και πολλών άλλων σημαντικών ανθρώπων, στο νεκροταφείο Henan στην περιοχή Shera του Αφρίν και τα οστά των νεκρών πετάχτηκαν.

Το Κοιμητήριο Henan είναι ένα από τα παλαιότερα στην περιοχή τουΑφρίν και στεγάζει τους τάφους αρκετών Κούρδων πατριωτών, ηγετών της κοινότητας, θρησκευτικών ηγετών και επιφανών ανθρώπων που έγραψαν ιστορία. Ιδιαίτερα ο Νούρι Ντερσίμι είχε πάρει μέρος στην εξέγερση του Ντερσίμ και είχε καταφύγει στο Χαλέπι την δεκαετία του 1940 λόγω των ωμοτήτων του τουρκικού κράτους. Πέθανε το 1973.

Στις αρχές του Μάη βεβήλωσαν νεκροταφείο των Γιεζίντι στην κατεχόμενη Σερεκανίγια (Ras al-Ain)

 

Πρόσφυγες Γεζίντι από το Αφρίν καταγγέλλουν την βεβήλωση και καταστροφή των νεκροταφείων τους στο Αφρίν και στην ευρύτερη περιοχή της Σεχμπά. Οι ισλαμοφασίστες εισβολείς στοχοποιούν του Γεζίντι που τους κατηγορούν ότι είναι «άπιστοι», «Ζωροάστρες» και «λάτρεις του σατανά» και έτσι καταστρέφουν τα νεκροταφεία τους που θεωρούνται τόποι ιεροί.

«Πρώτα μας έδιωξαν και τώρα καταστρέφουν τους τάφους μας στο Αφρίν”, λένε πρόσφυγες Γεζίντι από το Αφρίν. «Μετά τις σκληρές επιθέσεις έπρεπε να πάμε στη Shehba. Το να μας ξεριζώσουν δεν ήταν αρκετό για το τουρκικό κράτος και τις συμμορίες του, τώρα καταστρέφουν ακόμη και τους τάφους μας. Τελικά κατέστρεψαν και τον τάφο του θρησκευτικού μελετητή των Γεζίντι, του Σεχ Αλι στο Basûfan».

Και ο άγριος κατάλογος δεν έχει τέλος.

Το Kongreya Star καταδικάζει τις επιθέσεις της Τουρκίας σε νεκροταφεία

Η Συντονιστική Επιτροπή στο Αλέπο, της Συνομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων της Ροζάβας (Kongreya Star )καταδίκασε προχτές τις απάνθρωπες επιθέσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στα νεκροταφεία των μαρτύρων. Στη δήλωση καταδίκης που έγινε παρουσία πολλών εκπροσώπων γυναικείων Οργανώσεων αναφέρεται:

 «Σε μια προσπάθεια αναβίωσης της Οθωμανικής περιόδου, το τουρκικό κράτος δολοφονεί ανθρώπους, εκτοπίζει λαούς, καταλαμβάνει τη γη τους και διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο. Καμία θρησκεία ή δόγμα δεν θα δεχόταν αυτές τις πράξεις. Γιατί ο κόσμος σιωπά για το τι κάνει το τουρκικό κράτος; Το τουρκικό κράτος βομβαρδίζει νεκροταφεία και καταπατά όλες τις αξίες της ανθρωπότητας. Οι δυνάμεις τους καταστρέφουν τάφους στις κατεχόμενες περιοχές. Το διεθνές δίκαιο και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους για να το σταματήσουν».

Το τουρκικό κράτος συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον των νεκρών εν μέσω του ολοένα και πιο συνεχούς πολέμου εναντίον του κουρδικού λαού και των εδαφών τους σε τρία μέρη του Κουρδιστάν.

Στο Χακάρι, Βαν, Μους, Αμέντ (Ντιγιαρμπακίρ), Μπινγκόλ και Σιρνάκ στο Βόρειο Κουρδιστάν, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν συστηματικά ωμή βία εναντίον τάφων ανταρτών. Ολόκληρα τα νεκροταφεία έχουν καταστραφεί, οι ταφόπλακες έσπασαν. Η καταστροφή των ανταρτικών τάφων υπήρξε μια μακροχρόνια πρακτική του τουρκικού κράτους, αλλά πρόσφατα πήρε μια ακόμη πιο συστηματική διάσταση. Επιχειρούν να διαγράψουν από την κοινωνική μνήμη, τους δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

 

 Η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) επισήμανε σε πρόσφατη δήλωση ότι «η βεβήλωση των τάφων των ανταρτών δεν υποκινείται από σαδιστικά κίνητρα, αλλά έχει πολιτικό στόχο: να κάνει τους Κούρδους να παραιτηθούν από τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ελευθερία τους».

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις