Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ταινία της εβδομάδας: Ο αγώνας για δικαιοσύνη – Just mercy

Ο αγώνας για δικαιοσύνη – Just mercy 2019 Διάρκεια: 137’ Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον  Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Μπ.Τζόρνταν, Τζέιμι Φοξ, Μπρι Λάρσον, Τιμ Μπλέικ Νέλσον..

Ο αγώνας για δικαιοσύνη – Just mercy

2019

Διάρκεια: 137’

Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον 

Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Μπ.Τζόρνταν, Τζέιμι Φοξ, Μπρι Λάρσον, Τιμ Μπλέικ Νέλσον

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Γιατί ένας από τους κολοσσούς του Χόλιγουντ, το στούντιο της Warner Bros, γυρίζει μια ταινία με πρωταγωνιστές δυο ηθοποιούς βραβευμένους με Όσκαρ (Τζέιμι Φοξ και Μπρι Λάρσον) για να πει μια ιστορία φυλετικού μίσους, βίας και αδικίας από τον Βαθύ Νότο; Η απάντηση είναι μία: η κινηματογραφική βιομηχανία (και) ξεπλένει την ενοχική συνείδηση της αμερικάνικης ελίτ. Από παλιά. Από το 1968, όταν η Ιστορία ενός Εγκλήματος του Τζιούισον πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας λίγες μέρες μετά τη ρατσιστική δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ μέχρι και τις μέρες μας – να θυμηθούμε το λόγο του του Σπάικ Λη όταν παρέλαβε το βραβείο Σεναρίου στα περσινά Όσκαρ ‘Η γιαγιά μου ήταν σκλάβα’. Η ανοιχτή πληγή της υποδούλωσης, καταπίεσης και καταστολής του αφροαμερικάνικου πληθυσμού είναι μια ισορία που δεν λέει να τελειώσει.

Κι όσο αυτή η κολόνια κρατάει, άλλο τόσο θα βγαίνουν ταινίες που είτε μέσα από μια συμβατική (Σέλμα) είτε πιο ελεύθερη αφήγηση (Μισητοί Οκτώ) θα μας λένε την ίδια ιστορία: οι λευκοί έποικοι της Βόρειας Αμερικής συμπεριφέρονται ακόμα στους μαύρους συμπατριώτες τους σχεδόν σαν να είναι σκλάβοι. Ποιοι είναι οι πιο πολλοί έγκλειστοι στις φυλακές; Οι Μαύροι! Ποιοι είναι οι πιο πολλοί καταδικασμένοι σε θανατική ποινή; Οι Μαύροι! Ποιους σκοτώνουν οι αστυνόμοι κάθε βδομάδα στους δρόμους; Τους Μαύρους!

Ο Αγώνας για Δικαιοσύνη είναι μια ταινία που, ως καλλιτεχνικό δημιούργημα, δεν κρύβει καμία απολύτως έκπληξη. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του μαύρου δικηγόρου και ακτιβιστή Μπράιαν Στήβενσον, ακολουθεί την συμβατικότατη μορφή γραμμικής αφήγησης που εμπιστεύονται εδώ και δεκαετίες τα μεγάλα στούντιο που δεν ριψοκινδυνεύουν εύκολα με τα ωραία τους λεφτά. Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται στην – διασκευασμένη – πραγματική ιστορία που μας παρουσιάζει, την οποία και δεν θα μαθαίναμε μάλλον ποτέ χωρίς τη συνδρομή της Ουόρνερ.

Την ιστορία του μαύρου απόφοιτου της νομικής του Χάρβαρντ Μπράιαν που, το 1985, αντί να επιλέξει να δουλέψει για κάποιο μεγάλο δικηγορικό γραφείο και να βγάλει λεφτά, κατηφόρισε στην Αλαμπάμα και, μαζί με την λευκή Εύα Άνσλεϋ ίδρυσε την οργάνωση ‘Ισότητα και Δικαιοσύνη για Όλους’ με σκοπό να παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια στους θανατοποινίτες, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους μαύροι. Ενώ κάθε μέρα περνάει από το Μουσείο του Σκοτώνοντας τα Κοτσύφια, την αίθουσα του δικαστηρίου όπου έγινε η διάσημη δίκη όπου ο δικηγόρος Άττικους Φιντς πάλεψε ενάντια στις ρατσιστικές προκαταλήψεις για να αθωώσει τον μαύρο κατηγορούμενο/πελάτη του, γρήγορα διαπιστώνει πως στην Αλαμπάμα δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε. Λευκοί σερίφηδες, εισαγγελείς, δεσμοφύλακες, τρομοκρατούν, συλλαμβάνουν, καταδικάζουν και εκτελούν φτωχούς μαύρους με συνοπτικές διαδικασίες.

 

Στην πρώτη του επίσκεψη στην φυλακή όπου οι θανατοποινίτες ζουν με την αγωνία του πότε θα φτάσει η απόφαση της εκτέλεσης θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, και τον Ουώλτερ ΜακΜίλλαν, ο οποίος θα αρνηθεί την βοήθεια που του προσφέρει ο Μπράιαν. Εξετάζοντας τον φάκελο της υπόθεσης του, ο νεαρός δικηγόρος – ακτιβιστής θα αντιλήφθη γρήγορα πως στη περίπτωση ΜακΜίλλαν έχει παραβιαστεί κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου και η ύψιστη των ποινών για τη δολοφονία μιας νεαρής λευκής επιβλήθηκε με σαθρά στοιχεία. Και θα ξεκινήσει έναν άνισο αγώνα για να ανοίξει και πάλι την υπόθεση, έχοντας στο πλευρό του την φοβισμένη κοινότητα των μαύρων και απέναντι του τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Κλισεδιάρικη σκηνοθεσία, φωτογραφία και μοντάζ αλλά τι τα θες; Η ιστορία έχει τέτοια δύναμη που στο τέλος δακρύζεις συγκινημένος από χαρά. Όπως στα παραμύθια που το παλικάρι σώζεται ‘και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα’. Και δεν είναι παραμύθι. Και βγαίνεις έξω γεμάτη χαρά που αυτός ο κόσμος ο σκάρτος έχει και μερικούς Μπράιαν Στήβενσον.

Σχετικά θέματα

Απόψεις