Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Νέα Δημοκρατία και ο Γοργοπόταμος

Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που φέτος, ακριβώς 55 χρόνια..

Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που φέτος, ακριβώς 55 χρόνια από τη μέρα που άφησε την τελευταία του πνοή ο δολοφονημένος Γρηγόρης Λαμπράκης, από το παρακράτος των Γκοτζαμάνηδων είχε πει το εξής (ΣΚΑΪ – 27 Μαϊου 2018): 

«Πείτε μου τώρα το παιδί των 17 ετών που θα ψηφίσει για πρώτη φορά και το ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030 εάν το ενδιαφέρει το 1963».

Ο ίδιος κύριος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χθες, εμφανίστηκε ομιλητής για ένα ιστορικό γεγονός που εξελίχθηκε πολύ πριν το 1963: Την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου το 1942

Δεν γνωρίζουμε τι ήταν αυτό που έκανε τον κύριο Μητσοτάκη να αλλάξει γνώμη για το τι «ενδιαφέρει» τους νέους (έρχονται κι εκλογές και ίσως αυτό αλλάζει τις προτεραιότητες των εκτιμήσεων του προέδρου της ΝΔ για τα ενδιαφέροντα των νέων). 

Εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας με την Εθνική Αντίσταση, ιδιαίτερα τότε που κλήθηκε να πάρει θέση για την αναγνώριση της, να αναγνωρίσει δηλαδή τον αγώνα και τις θυσίες χιλιάδων και χιλιάδων κομμουνιστών και προοδευτικών αγωνιστών που συμμετείχαν σε ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα ενάντια στους ναζί την κατοχή, στο ΕΑΜ.

Το… ξαφνικό ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έφτασε μέχρι τον Γοργοπόταμο, περιείχε διάφορες αναφορές στην ομιλία του. Μίλησε για τον «Γοργοπόταμο» που «δεν εντάσσεται στα σύμβολα που με τον καιρό γίνονται παλιά κειμήλια και παίρνουν σιωπηλά την θέση τους στην ιστορία.  Εδώ και 76 χρόνια παραμένει ζωντανός οδηγός για μια υπερήφανη εθνική πορεία». Αναφέρθηκε δε και σε κλίμα… συμφιλιωτικό στις «φλόγες από τα εκρηκτικά του Μάγιερς και του Γούντχαουζ και από τα όπλα του Ζέρβα και του Βελουχιώτη δεν έσβησαν με το τέλος του σαμποτάζ», τα οποία «έγιναν αστέρια που φώτισαν, τότε, τον δρόμο της απελευθέρωσης». Είπε κι άλλα ο πρόεδρος της ΝΔ, για την «παγίδα του εμφυλίου»,  «τα σκληρά χρόνια που ακολούθησαν»,  τον «ξένο παράγοντα» και τις «διχαστικές λογικές του πολιτικού κόσμου στέρησαν από τον τόπο την ομαλότητα».

Όλα καλά κι όλα …στρωτά στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα βολικά, λες και κανείς δεν γνωρίζει Ιστορία σε αυτή τη χώρα. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως δεν περιμένουμε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να μάθει στους νέους τι έγινε στην κατοχή, τι ήταν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ.  Ο πρόεδρος της ΝΔ, άλλωστε, σύντομα θα επανέλθει στο τι «ενδιαφέρει» έναν 17χρονο τι έγινε στο παρελθόν… 

Αυτό το οποίο, όμως, δεν πρόκειται να ανεχτούμε είναι την πολιτική υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Και για να συντομεύουμε:

Η Νέα Δημοκρατία είναι και το κόμμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, τον οποίο πρόσφατα επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος της, Άδωνις Γεωργιάδης, για να αναπαράγει τη χουντική εκδοχή για τους «μέσα» και τους «έξω» νεκρούς του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, διάβασε και ολόκληρη σχετική ομιλία του Αβέρωφ  (δείτε το βίντεο εδώ μετά το 14ο λεπτό).

Η Νέα Δημοκρατία είναι και το κόμμα του Ευάγγελου Αβέρωφ που το 1982 (17 – 19 Αυγούστου) στη συζήτηση στη Βουλή για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, μιλούσε για «συγχωροχάρτια» στο ΚΚΕ και ανθρώπους που «παρασύρθηκαν και πήγαν στο ΕΑΜ» και άλλα πολλά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι και το κόμμα του Ευάγγελου Αβέρωφ που όχι μόνο ΔΕΝ αναγνώρισε την Εθνική αντίσταση αλλά και αποχώρησε από τη συζήτηση.

Εμείς, έχοντας τελείως διαφορετική άποψη για αυτά που πρέπει να γνωρίζουν για την Ιστορία οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι, θα παραθέσουμε δύο βίντεο

  • Στο πρώτο βίντεο η  ομιλία του Αβέρωφ. 
  • Στο δεύτερο βίντεο (από το αρχείο της ΕΡΤ) εκτενή στιγμιότυπα  από ολόκληρη τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο  για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Περιλαμβάνονται ομιλίες του τότε πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Αβέρωφ, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη και άλλες παρεμβάσεις, καθώς και πλάνα από την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ (σημειώνεται πως τα σχόλια στην εισαγωγή του βίντεο είναι δημοσιογράφου της τότε κρατικής τηλεόρασης). 

Όσον αφορά εμάς θα είμαστε ξεκάθαροι παραπέμποντας στην απάντηση σε ένα πολύ ουσιαστικό ερώτημα για την περίοδο της Αντίστασης:  «Όλοι μαζί», ε; Αλήθεια;

***

***


 

Σχετικά θέματα

Απόψεις