Πολιτική

Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της εκλογολογίας -Σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019

 
   Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να κάνει δεκτή τη σχετική τροπολογία, οπότε «κλείνουν» οι διπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές έτσι κι αλλιώς) τον Μάιο. Εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνουν και οι βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2019.
 
  Τα σενάρια για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών ποικίλουν και μπορεί να είναι από τις 19 Μαΐου 2019 (και ο β γύρος στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές) ή ο πρώτος γύρος να γίνει στις 26 Μαΐου 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές (σε αυτή την περίπτωση ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πάει μια εβδομάδα μετά. 
 
  Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και διαβάζοντας εκτιμήσεις φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, διακρίνεται η πιθανότητα να «κολλήσουν» με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές. Κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα βοηθούσε την κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη εκλογική φθορά των ευρωεκλογών και να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα να ορίσει τις βουλευτικές εκλογές όποτε αυτή εκτιμήσει. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις βουλευτικές θα ευνοήσει και τα σενάρια σύγκλισης με το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, αφού σε κάποιους δήμους και περιφέρειες θα υπάρξουν συνεργασίες, οι οποίες θα αξιοποιηθούν και την κλιμάκωση των σεναρίων για μετεκλογική συνεργασία. 
 
   Η τροπολογία των 16 βουλευτών φαίνεται πως δεν ήταν τόσο προσωπική τους πρωτοβουλία, αλλά την ήθελε και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο τρόπος που έγινε – όχι με υπουργική πρόταση – μπορεί να δείχνει διαφορές στις εκτιμήσεις για τη στιγμή εκλογών, αλλά η ουσία παραμένει πως θα ανοίξει το πεδίο για να αποφασίσει η κυβέρνηση με το δεδομένο διπλό εκλογών.
 
    Στη σεναριολογία για τις τριπλές εκλογές αυτό που διαρρέεται είναι πως, τελικά, η κυβέρνηση θα αποφασίσει πιο συγκεκριμένα μετά τη ΔΕΘ, αλλά πλέον θα έχει στρωμένο το έδαφος εάν θέλει να επιλέξει εκλογές μια κι έξω και για όλα.
 
Αυτό, πρακτικά σημαίνει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, όπου η κυβέρνηση θέλει να «μετρήσει» επικοινωνιακά τις φιέστες που ετοιμάζει για… έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, να τάξει στη ΔΕΘ μια «νέα εποχή» και να «παίξει» με τις διαπραγματεύσεις για επιδόματα, παράταση ή όχι της περικοπής συντάξεων κ.α. Με λίγα λόγια να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ό,τι μπορεί και να έχει το προνόμιο της επιλογής του «εκλογικού σοκ» τον Μάιο του 2019. 

(Επισκέψεις: 56 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend