Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να «ψελλίσει» κάτι για το έγκλημα στη Γάζα – Καταψηφίζει ή «απουσιάζει»!

Δεν έχει τέλος η, επί της ουσίας στήριξη του Ισραήλ, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα και τώρα που άλλες χώρες..

Δεν έχει τέλος η, επί της ουσίας στήριξη του Ισραήλ, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα και τώρα που άλλες χώρες ψελλίζουν έστω κάτι για τη γενοκτονία στη Γάζα. Μπορεί ο πρωθυπουργός, στα λόγια, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη Νέα Υόρκη, να αναφέρθηκε στην Παλαιστίνη και να μίλησε γενικά για εκεχειρία, αλλά στην πράξη δεν θέλει να φαίνεται σε καμία κίνηση ενάντια στο καθεστώς Νετανιάχου. 

Πρακτικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταψηφίζει ή απουσιάζει ακόμα και από – το λιγότερο – μετριοπαθείς αντιδράσεις, σε σχέση με το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει στη Γάζα.  

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταψήφισε την επανεξέταση της αναθεώρησης της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ. Η Ε.Ε αποφάσισε, την Τρίτη, να επανεξετάσει τη συμφωνία, με στόχο να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ. Η πρόταση είχε κατατεθεί νωρίτερα μέσα στον Μάιο από τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Κάσπαρ Βέλντκαμπ.

Εδώ δεν μπορούμε να μην πούμε ότι το γεγονός και μόνο ότι θα… εξετάσουν αν υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί πρόκληση. Ας συνεχίσουμε, όμως, επί της διαδικασίας.  Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη, εννέα κράτη μέλη – Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία – είχαν ήδη εκφράσει δημόσια τη στήριξή τους στην πρόταση της Ολλανδίας. Κατά τη συνεδρίαση, υποστήριξη προσέφεραν επιπλέον η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αντίθετα, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Λιθουανία δήλωσαν αντίθετες, ενώ η Λετονία κράτησε ουδέτερη στάση. Συνολικά, ψήφισαν 17 από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών των κρατών- μελών και η «υπουργός Εξωτερικών» της Ε.Ε, Κάγια Κάλλας, δήλωσε ότι η απόφαση θα αναθεωρηθεί μόνο εφόσον το Ισραήλ επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ με 45 δις ευρώ συναλλαγές ετησίως, κάτι που προφανώς επηρεάζει το Ισραήλ.

Η Ελλάδα, επίσης, δεν υπέγραψε ούτε καν μια ανακοίνωση, που κρατούσε επί της ουσίας και ίσες αποστάσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ανακοίνωση της EEAS (European External Action Services) για το έγκλημα στη Γάζα, η οποία δεν έχει την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αλλά τις υπογραφές άλλων 24 Υπουργών Εξωτερικών! Έχουν υπογράψει η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Όπως είπαμε, δεν πρόκειται για καμία ανακοίνωση ουσιαστικής παρέμβασης, αλλά θέτει το κρίσιμο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας: «Ως δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουμε δύο σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση του Ισραήλ: να επιτρέψουμε αμέσως την πλήρη επανέναρξη της βοήθειας στη Γάζα και να δώσουμε τη δυνατότητα στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εργαστούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα για να σώσουν ζωές, να μειώσουν τις δυσκολίες και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια». Κατά τα άλλα διατηρούνται οι ίσες αποστάσεις: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην κάλυψη των επείγουσων αναγκών που βλέπουμε στη Γάζα. Επαναλαμβάνουμε επίσης το σταθερό μας μήνυμα ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους εναπομείναντες ομήρους και να επιτρέψει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς παρεμβάσεις. Είναι πεποίθησή μας ότι η άμεση επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός και η εργασία για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και να διασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα για ολόκληρη την περιοχή».

Ούτε αυτό δεν υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη! 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις