Με τυμπανοκρουσίες για επέκταση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία και για προσλήψεις εκπαιδευτικών – σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα για την κατάσταση στα σχολεία, τα οποία φέτος θα ανοίξουν με ακόμη χειρότερους όρους από πέρσι, λόγω μιας σειράς μέτρων που πλήττουν ευθέως τα μορφωτικά δικαιώματα.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης διαφήμισε τους διαδραστικούς πίνακες, το «ψηφιακό φροντιστήριο», τις πλατφόρμες για το bullying και άλλα τέτοια εύηχα, την ώρα που -λόγω των συγχωνεύσεων- τα παιδιά θα στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο σε υπερπληθή τμήματα, δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Τα κενά σε εκπαιδευτικούς θα παραμείνουν, όπως κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα η νέα σχολική χρονιά να ξεκινάει χωρίς να μπορούν να καλυφθούν εκ των προτέρων όλες οι εκπαιδευτικές ώρες, η παράλληλη στήριξη, η ενισχυτική διδασκαλία, το ολοήμερο σχολείο. Άλλωστε, στόχος των πάνω από 1.000 συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων είναι να μην γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και τα πολυδιαφημισμένα μέτρα όπως το «ψηφιακό φροντιστήριο» που θα υποκαταστήσουν την απαραίτητη δια ζώσης επαφή των εκπαιδευτικών με τα παιδιά, προωθώντας συν τις άλλοις το σχολείο της αγοράς και της μεγαλύτερης κατηγοριοποίησης. Τον σχεδιασμό αυτό εξυπηρετεί και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι από φέτος θα προστεθούν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού για τα παιδιά της Α΄ Λυκείου, με ειδικά τεστ δεξιοτήτων, αντικαθιστώντας την ουσιαστική μόρφωση από τις περιβόητες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για ένα φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια» η πολιτική της κυβέρνησης που «αφορά τη σταδιακή αντικατάσταση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τακτικό προσωπικό», επικαλούμενος τις «10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών» που θα γίνουν τη φετινή χρονιά, οι οποίες δεν αρκούν για να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και το πάγωμα των προσλήψεων των προηγούμενων χρόνων.
Ένα άλλο ζήτημα που εστίασε στην τοποθέτηση του ήταν «τα ζητήματα εκπαιδευτικής διαδικασίας και συμπεριφορών», φέρνοντας ως παράδειγμα την πλατφόρμα του stop-bullying αλλά και την γενικότερη αυστηροποίηση «του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις παραβατικές συμπεριφορές στο σχολείο» όπως η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Φυσικά, ούτε λόγος δεν γίνεται για την πρόσληψη των απαραίτητων ειδικών (ψυχολόγων, κοινωνιολόγων κ.α.) σε ένα σχολείο – αρένα ανταγωνισμού που ευνοεί την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων!
Ακόμη, έκανε μνεία στην απόφαση να μην έχουν θέση τα κινητά στα σχολεία, ζητώντας τη στήριξη όλων των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. «Το κινητό μπορεί ο μαθητής να το φέρνει στο σχολείο, αλλά πρέπει να είναι στην τσάντα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής ημέρας», σημείωσε.
Πηγη: 902