Κοινωνία Πολιτική

Η «κοκκινοσφουφίτσα», «η τεστοστερόνη και τα όρια του “ερωτικά εκφραζόμενου συνομιλητή”»!

Αθλιότητες που εξισώνουν θύτη και θύμα στη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από υποψήφια βουλευτή με τη ΝΔ, που δηλώνει και πρόεδρος Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα!

Η κυρία Ελένη Αξιόγλου πολιτεύεται με τη Νέα Δημοκρατία και, όπως δηλώνει η ίδια στη συνέντευξη της στο tinealarissa.gr, είναι πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα. Κλήθηκε να καταθέσει τη γνώμη της για την υπόθεση Μπεκατώρου και «το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα από άτομα σε θέση εξουσίας».

«Αν και “κομίζει γλαύκας εις Αθήνας”, έκανε άριστα και το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, έστω και μετά από χρόνια. Η όλη προσωπική της αφήγηση, όπως διατυπώθηκαν οι λεπτομέρειες στα ΜΜΕ, θυμίζει πιστά το παραμύθι της “κοκκινοσκουφίτσας”», είπε. 

Στην απάντηση της, αφού περιέγραψε το παραμύθι της «κοκκινοσκουφίτσας», ισχυρίστηκε:

«Τα παραμύθια έχουν διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα και το μήνυμα είναι αυτό που από μικρές εμείς τουλάχιστον από καππαδοκικές και μικρασιάτικες οικογένειες ξέραμε ότι “οι κυρίες , αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν ποτέ στα δωμάτια μοναχικών ανδρών στις εκδρομές, στα συνέδρια και εξωσπιτικές διανυκτερεύσεις κλπ.”.

Και συνέχισε: «Εδώ θα προσέθετα ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος, αν δεν συμφωνεί το ένα μέλος, με ξεκάθαρα πολλά  λόγια και όχι με μισόλογα και υπονοούμενα η μονολεκτική συμπεριφορά το λέγει και αποφεύγονται τα «τραύματα», που μας ακολουθούν. Καλό ήταν να του πει ξεκάθαρα και με πολλές λέξεις, όταν τη φίλησε ξαφνικά στο στόμα, ότι η ίδια έχει προτεραιότητα τον πρωταθλητισμό της και όχι την ιδιωτική της ζωή και φυσικά να μην τον ακολουθήσει “με καμία κυβέρνηση” στο δωμάτιό του. Και τα λέγω αυτά ως Πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα, όπου βία είναι και η σεξουαλική και ψυχολογική παρενόχληση. Να θυμίσω δε ότι ο βιασμός πολύ καθυστερημένα χρονικά και εξελικτικά θεωρήθηκε από το ποινικό δίκαιο ότι συμβαίνει  και στο ανδρόγυνο μέσα στο γάμο, όταν η σύζυγος πει «Όχι». Πολλές μας έχουμε βιώσει την παρενόχληση κυρίως στον εργασιακό χώρο, αλλά εναπόκειται στη ψυχραιμία εκάστης να αντιδράσει».

Όπως είναι λογικό οι απαράδεκτες δηλώσεις της Ελ. Αξιόγλου προκάλεσαν αντιδράσεις. Η πολιτευτής της ΝΔ παρουσίασε το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης περίπου ως επιλογή των γυναικών σύμφωνα με την… ευαρέσκεια τους (!) και την ψυχραιμία τους να αντιδράσουν! Αυτό καταλάβαμε οι περισσότεροι αλλά η κυρία Αξιόγλου, σε διευκρινιστική της δήλωση, στην ιστοσελίδα (tinealarissa.gr), εξήγησε πως άλλο εννοούσε και μάλλον τα έκανε χειρότερα:

«…στόχος μου ήταν στη συνέντευξή μου αυτή να τονίσω ότι η αυτοπροστασία της γυναίκας είναι σημαντική, γιατί ποτέ δεν ξέρει τα όρια του αρσενικού συνομιλητή της, που σ αυτά αναφέρεται και το μεσαιωνικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Η κοκκινοσκουφίτσα». Παρουσιάζει το παραμύθι ότι η γυναίκα «κατασπαράζεται» από τον άνδρα και ως εκ τούτου, μολονότι πολιτιστικά έχει εξελιχθεί η κατάσταση και το γυναικείο “όχι” είναι “όχι”, καλό είναι η γυναίκα να αυτοπροστατεύεται με επιλογή αποτρεπτικών συμπεριφορών, γιατί δεν ξέρει μέχρι πού φτάνει η τεστοστερόνη και τα όρια του “ερωτικά εκφραζόμενου” συνομιλητή της. Ουδόλως μίλησα έτσι, για να θίξω ή για να υπαινιχθώ έλλειψη ηθικού υποβάθρου».

Τι κατάφερε με τη διευκρινιστική της δήλωση;

Στις εξοργιστικές δηλώσεις της για τη σεξουαλική παρενόχληση (την οποία συνδέει με την ευαρέσκεια και την ψυχραιμία της κάθε γυναίκας, αλλά με το παραμύθι της «Κοκκινοσκουφίτσας»!) πρόσθεσε και την «αυτοπροστασία» από την «τεστοστερόνη και τα όρια του ερωτικά εκφραζόμενου” συνομιλητή”»!

Εμείς να θυμίσουμε ότι όλα τα παραπάνω, τα οποία ευθέως αποτελούν άθλιο μοίρασμα ευθυνών μεταξύ θύτη και θύματος σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, τα είπε και ως πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στη Λάρισα! Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα έλεγε αν δεν είχε και αυτή την ιδιότητα…

Πάντως, οι άθλιες προσεγγίσεις της δεν είναι μακριά από το «ε, εάν δεν τα ήθελε κι αυτή δεν θα προχωρούσε ο άλλος» και αυτό αποτελεί προσβολή για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.  Να τη χαίρονται εκεί στη ΝΔ.

(Επισκέψεις: 2.833 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend