Βιβλίο

«Οι ένοχοι» του Χουάν Βιγιόρο

«Οι ένοχοι» του Χουάν Βιγιόρο .Ένα εξαιρετικό, πολυβραβευμένο βιβλίο από τον σημαντικότερο εν ζωή συγγραφέα του Μεξικού.

Από τη σημειολογία μιας ιγκουάνας που γίνεται κατοικίδιο και την απογοήτευση ενός τραγουδιστή μαριάτσι ως την προσπάθεια ενός Αμερικανού δημοσιογράφου να έρθει σε επαφή με την αυθεντικότητα της μεξικάνικης πραγματικότητας και τους εφιάλτες ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ο Βιγιόρο αποκαλύπτει τις βαθιές πληγές και τον παραλογισμό της ζωής στο Μεξικό. Ένας δεξιοτέχνης της μεταμοντέρνας αφήγησης, ο Βιγιόρο μάς παρουσιάζει τους ήρωές του καθώς αναζητούν, συχνά ανεπιτυχώς, τον αυθεντικό εαυτό τους, αποδεχόμενοι και απαρνούμενοι διαρκώς αναμενόμενους ρόλους, με τον ίδιο τρόπο και την ίδια συχνότητα που και η μεξικάνικη ταυτότητα αλλάζει πρόσωπα.

Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου – Εκδόσεις: Κουκκίδα/Πόρτες – Επιμελητής Σειράς: Γιάννης Δανιάς

«Το έργο του Χουάν Βιγιόρο ανοίγει τον δρόμο για το νέο ισπανόφωνο μυθιστόρημα»- Ρομπέρτο Μπολάνιo /«Επάξια το έργο του Βιγιόρο τον έχει καταστήσει έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους  Λατινοαμερικάνους συγγραφείς» – New York Times /  «Η γραφή του Βιγιόρο είναι τόσο ευρηματική, διεισδυτική, αστεία και τρυφερή – ένα πραγματικό επίτευγμα» – La Presse / «Ένας πραγματικός ροκ σταρ της λογοτεχνίας» – El País

***

Ο Χουάν Βιγιόρο γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1956. Διατέλεσε μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Μεξικού στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης στο Pauta και διευθυντής στο La Jornada Semanal, πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας La Jornada, από το 1995 έως το 1998.

Είναι καθηγητής Λογοτεχνίας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Γέιλ, της Βοστόνης και στο Πομπέου ι Φάμπρα της Βαρκελώνης. Συνεργάζεται τακτικά με τις εφημερίδες La Jornada (Μεξικό), El País (Ισπανία) και El Periódico (Ισπανία) και σε εκδόσεις όπως Letras Libres, Proceso, Nexos, Reforma και την ιταλική Internazionale. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε κάθε λογοτεχνικό είδος με το οποίο ασχολήθηκε, όπως το μυθιστόρημα, το δοκίμιο, η παιδική λογοτεχνία, καθώς και για το έργο του ως μεταφραστή σε σημαντικά έργα της γερμανικής και αγγλικής λογοτεχνίας.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Herralde, Premio Internacional de Periodismo Vázquez Montalbán, Premio Iberoamericano de Letras, Antonin Artaud, ενώ πρόσφατα ήταν υποψήφιος για το βραβείο Rezzori. Ο Χουάν Βιγιόρο με κάθε βιβλίο του αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

(Επισκέψεις: 56 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend