Απόψεις

Η Χάρτα για την πρωτογενή πρόληψη κατά των ναρκωτικών

Σε θέλουν σκλάβα να χτυπάς το κούτελο στο χώμα!

Χασίσι αν θες, μετά χαράς, αλλ’ όχι ελευτερία!

Κ. Βάρναλης, «Στη λεύτερη Κίνα» («Ποιητικά» 1959)

     Κέρκυρα, 29 – 30 Μαρτίου του 2018. Ο Σύλλογος  Ελλήνων Ολυμπιονικών, το παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, η Μονάδα Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» του  Γ. Ν. Κέρκυρας, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Διερμηνείας Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και ο Δήμος Κέρκυρας, συνδιοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη της  τεράστιας σημασίας που έχει η πρωτογενής πρόληψη στην μάχη κατά των ναρκωτικών.

    Αθήνα, 29 – 30 Απριλίου του 2018. Διεξήχθη ημερίδα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση της ευφορικής και της ψυχαγωγικής κάνναβης. 

    Δύο ημερομηνίες, που απέχουν χρονικά , η μία από την άλλη ένα μήνα. Δύο εκδηλώσεις, το περιεχόμενο των οποίων το χωρίζει ένα πολιτικό, ιδεολογικό, φιλοσοφικό, επιστημονικό χάσμα.

    Αρχές Μαρτίου του 2012, το παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων – παρεμβάσεων στα γυμνάσια της β’θμιας εκπαίδευσης  Κέρκυρας με σκοπό: α) να αναδείξει την πρωτογενή πρόληψη σε κύριο όπλο στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά β) να υποστηρίξει την ανάγκη δημιουργίας στεγνής θεραπευτικής μονάδας  απεξάρτησης στην Κέρκυρα.  Θέμα των εκδηλώσεων ήταν : ΝΑΙ στον Αθλητισμό, ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά.

      Στις συζητήσεις που γίνοντο με αφορμή την μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων και στις οποίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ως επίτιμος καλεσμένος  ο χρυσός ολυμπιονίκης και  τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Δημοσθένης Ταμπάκος, και ο Βασίλης Αλμπάνης ψυχοθεραπευτής στην Μονάδα Απεξάρτησης 18ΑΝΩ , γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας ΧΑΡΤΑΣ για την Πρωτογενή Πρόληψη

     Μετά από λίγες μέρες, με πρωτοβουλία του Ε.ΣΥ.Ν και του Σ.Ε.Ο, η ΧΑΡΤΑ ως ένα κείμενο σαράντα σημείων ήταν έτοιμη και στις 27-3-2013, παρουσιάστηκε σε μια μεγάλη εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.  Έκτοτε, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.               

     Την ίδια χρονιά, το 2013, οι πολύχρονοι αγώνες του ευρύτερου αντιναρκωτικού κινήματος καρποφορούν και δημιουργείται    η  Μονάδα Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», της ψυχιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Κέρκυρας.

      Μερικά χρόνια αργότερα, το 2017, συγκαλείται η θεραπευτική ομάδα  της  Μονάδας Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και υιοθετεί την ΧΑΡΤΑ πρωτογενούς πρόληψης των ουσιοεξαρτήσεων, που συντάχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.

    Το 2017, η ΧΑΡΤΑ υιοθετείται επίσης, διορθώνεται και επικαιροποιείται, από την θεραπευτική ομάδα του κέντρου πρόληψης Χίου «ΝΑΥΤΊΛΟΣ».

    Σε μια περίοδο όπου το πρόβλημα της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες διαπλέκεται με την γενικευμένη κοινωνική – οικονομική κρίση της χώρας μας και παίρνει επιδημικές διαστάσεις, το ζήτημα της πρωτογενούς πρόληψης αποκτά τεράστια σημασία. Πολλώ  δε μάλλον όταν η χώρα μας παρουσιάζει  από τα χαμηλότερα ποσοστά εισόδου νέων ανθρώπων στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, στην Ε.Ε. 

   Mε πρωτοβουλία της Μονάδας Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», του κέντρου πρόληψης Χίου «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», του παραρτήματος   Ε.ΣΥ.Ν. Κέρκυρας και σε συνεργασία με το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Διερμηνείας  Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου, η ΧΑΡΤΑ μεταφράστηκε από την Ελληνική γλώσσα στην Γερμανική, Αγγλική, και Γαλλική αντίστοιχα. Την μετάφραση την ανέλαβαν οι φοιτητές του μεταφραστικού και την επιμελήθηκαν οι καθηγητές του τμήματος. Με αυτό τον τρόπο το πανεπιστήμιο, συνδέθηκε με το ευρύ κοινωνικό κίνημα και με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.        

   Λαμβάνοντας υπόψη, την μεγάλη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης, συστηματικής χρήσης και εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και ως μια μικρή συμβολή στην πάλη ενάντιά τους, η Μονάδα Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Ε.ΣΥ.Ν Κέρκυρας, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων «ΔΙΑΠΛΟΥΣ»,  το κέντρο πρόληψης Χίου,  συνδιοργάνωσαν στις 29 – 30 Μαρτίου 2018 στην Κέρκυρα,  σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη τόσο του περιεχομένου της  ΧΑΡΤΑΣ όσο και της μετάφρασης της σε τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες.      Αντίστοιχες εκδηλώσεις, είχαν προγραμματιστεί  και από το κέντρο πρόληψης Χίου  «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» στο Αιγαίο, που για τεχνικούς λόγους δεν πραγματοποιήθηκαν.

    Οι  εκδηλώσεις   στηρίχθηκαν  από το τμήμα κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , από το  Τμήμα Ξένων Γλωσσών  Διερμηνείας και Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου  και από τον Γυμναστικό Σύλλογο Κέρκυρας.

    Δεδομένης της διεθνούς διάστασης του προβλήματος της παραγωγής, εμπορίας, διακίνησης, και χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, των προσπαθειών νομιμοποίησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών για «ευφορικούς» και  «ψυχαγωγικούς» λόγους,  σκοπός των εκδηλώσεων είναι : να σταλεί η ΧΑΡΤΑ και να επιδιωχθεί να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ολυμπιονικών, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ολυμπιονικών και από το Τμήμα για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών του Ο.Η.Ε, ώστε να προκύψει με αυτό τον τρόπο  η ανάδειξη ενός διεθνούς κώδικα για την πρωτογενή πρόληψη, που θα αποτελέσει την βάση ανάπτυξης ενός παγκόσμιου αντιναρκωτικού κοινωνικού κινήματος με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη.

    Τα ναρκωτικά, είναι μεταξύ άλλων, ένας ιδιότυπος τρόπος καταστολής και άσκησης κοινωνικού ελέγχου. Η πάλη ενάντια τους είναι μια πράξη αντίστασης απέναντι στην κυρίαρχη τάξη, στην κυρίαρχη νοοτροπία, στην χειραγώγηση, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η δυνατότητα των ελεύθερων επιλογών ενός ανθρώπου είναι μια επαναστατική διαδικασία που προϋποθέτει την ελευθερία της συνείδησης μέσα σε ελεύθερες κοινωνίες. Συνεπώς, η άποψη που υποστηρίζει την ελεύθερη επιλογή της χρήσης εξαρτησιογώνων ουσιών είναι μια απάτη. Η εξάρτηση δεν μπορεί να προκύπτει ως ελεύθερη επιλογή, δεν μπορεί να έχει ως προϋπόθεση την ελευθερία. Η εξάρτηση από ναρκωτικά και η ελευθερία συνιστά  αντίφαση εν τοις όροις.  

    Τι κοινό μπορεί να υπάρχει λοιπόν μεταξύ των  εκδηλώσεων τις 29 -30 – Μαρτίου 2018 στην Κέρκυρα και των εκδηλώσεων στις 29 – 30 – Απριλίου της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα; Η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Για του λόγου το αληθές, δημοσιεύουμε για πρώτη φορά στον «Ημεροδρόμο» το περιεχόμενο της ΧΑΡΤΑΣ μεταφρασμένο στην Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική γλώσσα αντίστοιχα.      

Η Χάρτα για την πρωτογενή πρόληψη κατά των ναρκωτικών 

 

*O Ηλίας Μιχαλαρέας είναι Δρ. Ψυχολογίας- Δρ. Γεωγραφίας. Επιστημονικά Υπεύθυνος Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

 

(Επισκέψεις: 149 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend