Πολιτική

Μνημόνιο- χαριστική βολή

Εξοντωτικά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και για τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο που κατέθεσε, τα ξημερώματα της Τρίτης,  η κυβέρνηση στη Βουλή. Το πλήρες κείμενο των δύο νομοσχεδίων, που συγκροτούν το νέο μνημόνιο, αλλά και των συνοδευτικών εκθέσεων μπορείτε να διαβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής εδώ.

Στις 21:30 το βράδυ έχει ορισθεί σύνοδος των προέδρων του κοινοβουλίου ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη συνέχεια (αύριο Πέμπτη) στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια και να ψηφισθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

 

Τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή για πάρουμε το νέο δάνειο:
 

 • Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016.

 • Μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.

 • Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2022 με αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης, εκφράζοντας μάλιστα την επιφύλαξη για νέα αύξηση σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού. Εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

 • Παγώνουν τα ποσά των κατώτατων ορίων των συντάξεων μέχρι το 2021 στα επίπεδα του 2015.

 • Επανέρχεται η προκαταβολή φόρου 55% για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 (από 27,5%)

 • Απελευθερώνεται η αγορά του παστεριωμένου γάλακτος και του άρτου.

 • Απελευθερώνεται η αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου.

 • Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016.

 • Μειώνονται οι τιμές των γεννοσήμων.

 • Μετατάσσεται το μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13% και επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαίρεση την προσχολική αγωγή (η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου).

 • Αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις  (από τον Οκτώβρη του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016) ενώ παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, καθώς και η προβλεπόμενη από φέτος απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

 • Καταργείται ο «προληπτικός» φόρος 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ Κύπρος, Βουλγαρία)

 • Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

 • Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ.

 • Αυξάνονται κατά 4% κάθε χρόνο από το 2016 έως και το 2020, συντελεστές φόρου και εισφοράς για τα πλοία Α’ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία και παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια (έως το 2019) η ειδική εισφορά σε ναυτιλιακές εταιρείες

 • Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αποκτά την εξουσιοδότηση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν σε θέματα παρατάσεων προθεσμιών για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, χορήγησης ρυθμίσεων και ποινικών διώξεων για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών.  

 • Επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. 

 • Αύξηση του φόρου στα ποτά. Ο συντελεστής αιθυλικής αλκοόλης αυξάνεται από 2.450 ευρώ σε 2.548 ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

 • Αύξηση του επιτοκίου στο 5% (από 3% που είναι σήμερα) για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

 • Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα και στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. 

 

Τα μέτρα  που φέρνει το νέο Μνημόνιο:

1. Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και εξορθολογισμός των μη μισθολογικών επιδομάτων, όπως τα εκτός έδρας, από 1ης Ιανουαρίου 2016. 
2. Αλλαγή στη φορολογία των αγροτών, ξεκινώντας από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και στη συνέχεια στο εισόδημα. 
3. Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων: οι σημερινοί 50άρηδες θα δουλέψουν επιπλέον 5 χρόνια. 
4. Προστασία από πλειστηριασμούς μόνο για τις ευπαθείς ομάδες – Καμία ρύθμιση για «επαγγελματίες κακοπληρωτές», εκκαθάριση μη βιώσιμων επιχειρήσεων, αναδιάρθρωση σε υγιείς και βιώσιμες. 
5. Απελευθέρωση εκπτώσεων, ακτοπλοϊκών μεταφορών, ενέργειας. 
6. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μηχανικού, συμβολαιογράφου, αναλογιστή και δικαστικού επιμελητή. 
7. Δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιό. 
8. Κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων. 
9. Ολοκλήρωση όλου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αμεσα προχωρούν οι διαγωνισμοί ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
10. Ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η ενίσχυση της ελληνικής διοίκησης και της αποδοτικότητάς της, αλλά και η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της κυβέρνησης.
11. Εξορθολογισμός των μη μισθολογικών επιδομάτων (εκτός έδρας κ.λπ.), με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016.

 

 

 

 

 

 

(Επισκέψεις: 36 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend