Δεν υποτιμούμε τη δυναμική των διεθνών επαφών, ούτε τους συμβολισμούς που η εξουσία χρησιμοποιεί προκειμένου να επιδείξει  και να εμπεδώσει την ισχύ της. Κάθε άλλο. Για αυτό ακριβώς θέλουμε να υπογραμμίσουμε την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να δει τον Πάπα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αναμονή  στους κυβερνητικούς προθαλάμους, έχει ήδη αντιληφθεί πως παίζεται το παιχνίδι: Ο συγχρωτισμός με τα άτομα και τα σύμβολα της εξουσίας λειαίνει το έδαφος, αμβλύνει τις γωνίες, μειώνει τις αναταράξεις και ομαλοποιεί τη διαδικασία του αποχωρισμού νεανικών επαναστατικών ψευδαισθήσεων για χάρη του ρεαλισμού που απαιτεί η άσκηση της εξουσίας.

Για την ακρίβεια, ο συγχρωτισμός με τους… Πάπες της εξουσίας, είτε πρόκειται για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, είτε για τα αφεντικά του ΣΕΒ ή τα νεοφιλελεύθερα think tank που …φιλοσοφούν στο ειδυλλιακό Κόμο ή τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών της ΕΕ είναι για τον Αλέξη Τσίπρα απαραίτητη προϋπόθεση ομαλής μετάβασής του στην εξουσία.

Γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι για να τον αφήσουν οι Πάπες να παίξει στη συντροφιά τους θα πρέπει να αποδεχτεί έναν βασικό κανόνα: το αλάθητο του (κατά  βιλαέτι) Πάπα. Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται μεθοδικός και συνεπής  με τους κανόνες.  Έχει ξεκαθαρίσει λοιπόν ότι βρίσκεται εντός του πλαισίου (ΕΕ- ΝΑΤΟ) που διεξάγεται αυτό το παιχνίδι. Έχει αποδείξει ότι δεν  σκοπεύει να αμφισβητήσει το αλάθητο των επιλογών. Έχει διαβεβαιώσει ότι το μόνο που επιθυμεί είναι να γίνει κι αυτός… Πάπας.

Πιθανότατα θα το καταφέρει. Και ίσως—όπως και ο  σημερινός ένοικος του Βατικανό- να ταράξει για κάποιο διάστημα την ησυχία των σαλονιών της εξουσίας, όπως συμβαίνει κάθε φορά με τις νέες εισόδους σε ένα σύστημα και πλέγμα εξουσίας. Μέχρι το σύστημα να καταπιεί και να αφομοιώσει απόλυτα το νέο σώμα…

Υ.Γ. το γεγονός ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια πιστοί και στην πλατεία του Αγίου Μάρκου συνωστίζεται μέχρι και ένα εκατομμύριο πιστών για να λάβει την ευλογία του δεν εξυπακούεται ούτε ότι υπάρχει θεός ούτε ότι ο Πάπας έχει πάντα δίκιο.  Ειδικά αν ο όποιος Πάπας προδώσει την εμπιστοσύνη και διαψεύσει τις μεγάλες προσδοκίες των …ψηφοφόρων του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Ο Δημήτρης Μηλάκας είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Ποντίκι.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend