Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεσηκωμός! Οι απολύσεις ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσουν – Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων και στη 1μμ στο Υπ. Οικονομικών

Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων

«Την Τρίτη 18 Ιούνη κατεβαίνουμε στην Αθήνα και δεν πρόκειται να φύγουμε αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις μας»:

Αυτό είναι το αποφασιστικό μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους μετά και τη νέα κοροϊδία που συνάντησαν χθες στο υπουργείο Εργασίας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και έκφρασης αλληλεγγύης στην κινητοποίηση σήμερα Τρίτη στις 10 π.μ. στα Δικαστήρια Ευελπίδων, όπου η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών στη 1μμ, αφού όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ: «η κυβέρνηση πριν καν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργατών της ΛΑΡΚΟ επιχειρεί να ολοκληρώσει με τροπολογία το έγκλημα!»

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα βρεθούν και σήμερα δεκάδες εργατικά σωματεία της Αττικής και φορείς, που καλούν σε έμπρακτη στήριξη. 

Συγκεκριμένα κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, η ΕΛΜΕ Πειραιά κ.α.

Ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας στη συνάντηση που είχε την Δευτέρα 17 Ιούνη η αντιπροσωπεία των Σωματείων έφτασε στο σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, να τους παρουσιάζονται οι μεθοδεύσεις να πεταχτούν στον δρόμο και τα ντροπιαστικά προγράμματα ανεργίας – που τους αποκαλούν «απολυμένους» και «ανέργους» – ως αποφάσεις και ενέργειες …υπέρ των εργαζομένων. Μια εξέλιξη που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν το λιγότερο προσχηματικές, ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία κοροϊδεύουν και παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους, επιδιώκοντας απλώς να τους παραπλανήσουν και να κερδίσουν χρόνο.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη η αντιπροσωπεία των Σωματείων αποχώρησε από το υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι σήμερα θα κατέβουν στην Αθήνα, ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις τους.

Να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ συναντήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με την γγ του υπουργείου Άννα Στρατινάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς η νέα υπουργός Νίκη Κεραμέως δεν ήταν έτοιμη να τους συναντήσει, λόγω της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του υπουργείου.

«Το υπουργείο Εργασίας είναι ο λαγός της κυβέρνησης και δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, και πρόσθεσε:

«Το υπουργείο αρνείται να κατεβάσει την πλατφόρμα που μας αποκαλεί άνεργους πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών, αρνείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είναι η εργασία μας στη ΛΑΡΚΟ, αρνείται να υπερασπιστεί την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως τα έχουμε καταγγείλει. Ένα είναι σίγουρο: Δεν θα τους περάσει. Την Τρίτη κατεβαίνουμε Αθήνα και δεν θα φύγουμε αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις μας».

Ξεσηκωμός και πρωτόγνωρη συμμετοχή για τη νέα κάθοδο στην Αθήνα

 
 

«Θα είμαστε όλοι εκεί. Ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις ζωές και τα χωριά μας που ερημώνουν», είναι το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, με τη συμμετοχή για τη σημερινή κινητοποίηση στα Δικαστήρια Ευελπίδων να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και την αποφασιστικότητά τους να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, μετά και τον νέο άθλιο εμπαιγμό του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις συμμετοχής, σύμφωνα με την καταγραφή του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη κάθοδο της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, δείχνοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα, αλλά και ότι η ενότητα, η συσπείρωσή τους γίνεται όλο και δυνατότερη με το πέρασμα του χρόνου.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους ετοιμάζονται να κατέβουν ξανά στην Αθήνα και να δώσουν μαζικά το «παρών» στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα Σωματεία για να μην περάσουν οι απολύσεις, προσθέτοντας έναν ακόμα μεγάλο αγωνιστικό σταθμό στον αγώνα που δίνουν πάνω από τεσσεράμισι χρόνια τώρα για την εργασία τους, για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για να μην ερημώσει ο τόπος τους.

Όλες τις προηγούμενες μέρες στον οικισμό του εργοστασίου και στα υπόλοιπα ΛΑΡΚΟχώρια επικρατούσε αγωνιστικός ξεσηκωμός, με τη διοίκηση του Σωματείου και τις Επιτροπές Αγώνα των εργαζομένων να βρίσκονται «στο πόδι» προετοιμάζοντας τη νέα κάθοδο στην Αθήνα. Τα γραφεία του Σωματείου ήταν η καρδιά των προετοιμασιών, με δεκάδες εργαζόμενους να συμβάλλουν στο να λυθούν ζητήματα της νέας κινητοποίησης, να φτάσει παντού το κάλεσμα της μαζικής καθόδου, να γεμίσουν τα ΛΑΡΚΟχώρια με τις αφίσες και τα πανό.

«Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να παλέψουν για το δίκιο τους γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Αυτό που γίνεται έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Δεν είναι μόνο η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που έρχονται στο Σωματείο και δηλώνουν συμμετοχή μαζί με τις οικογένειές τους, ή η συγκινητική ανταπόκριση από τον λαό της περιοχής, αλλά είναι η αγωνιστική διάθεση, η ενότητα και εμπιστοσύνη που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, η πίστη σε αυτόν τον αγώνα», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές μας, οι φορείς του λαϊκού κινήματος της περιοχής, θα βρεθούμε μαζικά έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και απευθύνουμε κάλεσμα στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους και στον λαό της Αττικής να σταθούν και αυτήν τη φορά στο πλευρό μας».

Έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε!

 
 

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και έκφρασης αλληλεγγύης στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, τονίζοντας ότι «μπροστά μας έχουμε ακόμη μία ταξική σύγκρουση: Έχουμε ξεκάθαρο ότι δεν διεξάγεται μια απλή δικαστική διαμάχη μεταξύ των εργαζομένων και της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ. Είναι σύγκρουση δύο κόσμων». Και εξηγεί:

«Από τη μία πλευρά είμαστε όλοι εμείς και από την άλλη πλευρά είναι τα οικονομικά συμφέροντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβερνητική στρατηγική και οι μηχανισμοί στήριξής της.

Είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία της εκδίκασης. Έχουμε επιχειρήματα, αποδείξεις, ντοκουμέντα, το δίκιο. Είμαστε σε ετοιμότητα να κλιμακώσουμε με οποιαδήποτε μορφή πάλης χρειαστεί.

Η μαζικότητα και η έκφραση αλληλεγγύης είναι καθοριστικές για να επιτύχουμε νέα παράταση της εργασίας μας. Έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την έκτακτη δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή ενάντια στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, έδειξαν ότι «όποτε, όπου, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και με οποιαδήποτε μορφή χρειαστεί, το μέτωπο υπεράσπισης της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και όλων των θέσεων εργασίας αυτόν τον αγώνα θα τον φτάσει μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη. Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση.

Έχουμε το δίκιο και τα επιχειρήματα, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, θα (ξανα)βγούμε νικητές.

Διεκδικούμε:

Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής, με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη.

Τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της εργασίας μας σε αυτή.

Να μην ερημώσουν τα χωριά μας».

Δίπλα τους τα συνδικάτα της Στερεάς – Εύβοιας

 
 

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους βρίσκονται και σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και φορείς του λαϊκού κινήματος από τη Στερεά και την Εύβοια, που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να μην περάσουν οι απολύσεις τους, απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς και Φωκίδας, ενώ λεωφορεία για την κινητοποίηση έχουν αναχωρήσει από γύρω περιοχές.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις