Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια «τετραμερή συνάντηση» με τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Ουκρανία με σκοπό τη διοργάνωση μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένα σε ουκρανικά λιμάνια που τελούν υπό αποκλεισμό ή υπό ρωσική κατοχή και η μεταφορά τους καθίσταται επικίνδυνη από την ύπαρξη ναρκών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει ένα σχέδιο για τη διευκόλυνση των εξαγωγών. «Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την αποναρκοθέτηση θαλάσσιων οδών», είπε, αναφερόμενος στη δημιουργία «ασφαλών οδών» στη Μαύρη Θάλασσα. «Η αποναρκοθέτηση θα διαρκούσε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», υποστήριξε .

«Η Τουρκία υποστηρίζει αυτό το σχέδιο και αναμένει την απάντηση της Ρωσίας. Οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ στρατιωτικών συνεχίζονται», είπε ο Τσαβούσογλου. «Αν η Ρωσία απαντήσει ευνοϊκά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής συνάντηση για να μελετηθεί λεπτομερώς (σ.σ. το σχέδιο,) με τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία», συμπλήρωσε. 

«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες όλων», δήλωσε συμπληρώνοντας: «Η Ρωσία θέλει τη διαβεβαίωση ότι τα πλοία δεν θα φέρουν όπλα και η Ουκρανία θέλει να είναι σίγουρη ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους διαδρόμους για να επιτεθεί».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα για να συζητήσει το θέμα των εξαγωγών από τα ουκρανικά λιμάνια, χωρίς η συνάντηση των δύο ανώτατων αξιωματούχων να αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντούρατζιτς, ανέφερε εκ νέου σήμερα τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτήν την υπόθεση. «Είμαστε σε στενή επαφή και εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για το θέμα», δήλωσε, πιστεύοντας ότι «ο ρόλος του τουρκικού στρατού θα είναι καίριας σημασίας».