Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ελληνικά Κοιτάσματα Υδρογοναθράκων: Πεσκέσι στις πολυεθνικές

Στο «σφυρί» ετοιμάζεται να βγάλει τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, η κυβέρνηση και μεγάλοι πετρελαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι..

Στο «σφυρί» ετοιμάζεται να βγάλει τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, η κυβέρνηση και μεγάλοι πετρελαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι ακονίζουν ήδη τα «μαχαίρια» τους. Σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης θα παρουσιάσει, σε ειδική, κλειστή εκδήλωση στο Λονδίνο τις περιοχές που ετοιμάζεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση για έρευνα και εκμετάλλευση σε πετρελαϊκές εταιρείες στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και Νότια της Κρήτης.

Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου, θα ολοκληρωθεί αύριο, έχουν τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου». Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Γ. Μανιάτης θα παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας, ενόψει του διεθνή διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί μέσα στον Ιούλιο για την παραχώρηση περιοχών για εκμετάλλευση στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν από την ελληνική πλευρά τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε στις συγκεκριμένες περιοχές η Νορβηγική εταιρεία PGS. Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν και τα 20 οικόπεδα (υποθαλάσσιοι χώροι όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα) που έχουν χαραχθεί και πρόκειται να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση στις πολυεθνικές.

Ταυτόχρονα ο υπουργός ΠΕΚΑ και στελέχη του υπουργείου θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ώστε να τους παρουσιάσουν τα «πλεονεκτήματα» και τις «προοπτικές» από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην συγκεκριμένη περιοχή. Με την ψήφιση του ν. 4001/2011 (Κεφάλαιο Β) οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει ένα «ελκυστικό» επιχειρηματικό περιβάλλον, για τα μονοπώλια, με πλήθος προνομίων, φοροαπαλλαγών και εξασφαλισμένης κερδοφορίας που καθιστούν την παραχώρηση των ελληνικών υδρογονανθράκων σε «σίγουρη» και κερδοφόρα επένδυση!

Στο συνέδριο, αναμένεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι από εταιρείες κολοσσούς, μεταξύ των οποίων, η βρετανική BP, οι αμερικανικές Exxonmobil και Chevron, οι ιταλικές Eni και Enel, η Shell (αγγλολλανδικών συμφερόντων), η γαλλική TOTAL, η νορβηγική Statoil, η CNOOC (Κινεζικό κρατικό μονοπώλιο), η Repsol από την Ισπανία και η κρατική Ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil. Το μέγεθος των πετρελαϊκών ομίλων που φέρονται να ενδιαφέρονται για τα ελληνικά κοιτάσματα, δείχνει ότι το επόμενο διάστημα θα ξεσπάσουν μεγάλοι ανταγωνισμοί για την αρπαγή της λείας.

Στο βάθος τα σχέδια για το Αιγαίο

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα το θέμα της «ενέργειας», αφού οι ευρωπαίοι εταίροι αναζητούν νέες πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας, ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από τη Ρωσία αλλά και τους υπόλοιπους βασικούς προμηθευτές της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, χαρακτηρίζει την Ελληνική ΑΟΖ, ως «ευρωπαϊκή» και καλεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να αξιοποιήσουν τον ενεργειακά αποθέματα της χώρας, φωτογραφίζοντας φυσικά πέρα από το Ιόνιο και την Κρήτη και το Αιγαίο Πέλαγος.

Η χάραξη ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, ώστε να υπάρξει εκμετάλλευση και των εκεί ενεργειακών πηγών, έχει τεθεί επί τάπητος στη διάρκεια των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ, όσο και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ. Ωστόσο οι όποιες εξελίξεις στην συγκεκριμένη περιοχή, συνδέονται και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και με τους ευρύτερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τον ΗΠΑ για το Αιγαίο.

Έδωσαν τα πρώτα μικρά «φιλέτα»

Εξάλλου μέσα στον Μάϊο, παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση σε τρείς κοινοπραξίες, τα δικαιώματα για την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση, σε μια έκταση 5.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αφορούν τις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου.

Συγκεκριμένα με συμβάσεις που υπέγραψαν με το ελληνικό Δημόσιο οι κοινοπραξίες των Energean Oil – Petra Petroleum (συμμετέχουν Ελληνικά, Αμερικανικά και Καναδικά κεφάλαια) για την περιοχή των Ιωαννίνων, ΕΛΠΕ – Edison – Petroseltic (συμμετέχει ο Λάτσης, Ιταλικά και Ιρλανδικά κεφάλαια) για τον Πατραϊκό Κόλπο και Εnergean Oil – Trajan oil & Gas (Ελληνικά, Αμερικανικά και Βρετανικά κεφάλαια) για το Κατάκολο, έγιναν κάτοχοι των δικαιωμάτων έρευνας των περιοχών και αναμένεται να στήσουν γεωτρύπανα μέσα στο 2016 και το 2017.

Το παράδειγμα του Πρίνου Η ελληνική εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου (Energean Oil & Gas), η οποία πήρε τα δικαιώματα σε Ιωάννινα κα Πατραϊκό Κόλπο εκμεταλλεύεται και τα κοιτάσματα της περιοχής του Πρίνου, ενώ στα τέλη του 2012 εισήλθε στη μετοχική της σύνθεση και το αμερικάνικο fund Third Point LLC, με έδρα τη Νέα Υόρκη, επενδύοντας 60 εκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τα ελληνικά πετρέλαια και σε άλλα σημεία της χώρας, στις 13 Γενάρη υπέγραψε εξαετή συμφωνία με τους εκπροσώπους της εταιρείας BP, βάση της οποίας το σύνολο της παραγωγής του Πρίνου 2.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως θα παραχωρείται στο Βρετανικό μονοπώλιο! Με άλλα λόγια το σύνολο της ελληνικής παραγωγής πετρελαίου, φεύγει έξω από τη χώρα. Προκειμένου να παραδοθεί το ελληνικό πετρέλαιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ είχε υπογράψει νέα τροποποιητική σύμβαση με την Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία ανέτρεπε το σημερινό νομικό καθεστώς (ισχύει από το 1999), που όριζε ότι το σύνολο της παραγωγής του Πρίνου πωλείται υποχρεωτικά στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ανήκουν στο Λάτση και το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι άνοιξε ο δρόμο ώστε, μέσω της BP, να μεταφερθεί το σύνολο της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου εκτός Ελλάδας!

Αυτή ακριβώς θα είναι και η τύχη, των υπόλοιπων ελληνικών κοιτασμάτων, όταν και αν αρχίσει η εκμετάλλευση τους, αφού το μονοπώλια θα επιδιώξουν να αρπάξουν το σύνολο της παραγωγής και να το μοσχοπουλήσουν στις διεθνείς αγορές. Για τον ελληνικό λαό, η εκχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους, δεν πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες για την καλυτέρευση της ζωής του, αφού το σύνολο του παραγόμενου πλούτου θα το καρπωθούν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες και μεγαλομέτοχοι, ενώ τα ελάχιστα – μπροστά στα κέρδη – έσοδα που θα εξασφαλίσει το ελληνικό δημόσιο θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των διεθνών δανειστών , τοκογλύφων της τρόικας.

Απόψεις