Πολιτική

Γιγάντωση του εγκλήματος με την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ στο Βόλο

Τη διεύρυνση του καταλόγου αξιοποίησης αποβλήτων ως «εναλλακτικά» καύσιμα και ως απορριμματική πρώτη ύλη μέσω της νέας τροποποιητικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως έτσι «γιγαντώνεται το έγκλημα που συντελείται στο Βόλο με την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ».

Υπενθυμίζει πως η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2014 για την ΑΓΕΤ στο Βόλο προέβλεπε την αξιοποίηση 1.480.000 τον/έτος αποβλήτων, από τα οποία οι 1.015.000 τον., ως απορριμματικά καύσιμα, εκ των οποίων πάνω από 400.000 τον. διάφορα αστικά απόβλητα προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (Κωδικός ΕΚΑ 19), δηλαδή RDF/SRF.

Έτσι, αναφέρει πως «συνεχίζεται να διαμορφώνεται σε εφιάλτη η ζωή και η υγεία των κατοίκων του Βόλου, της Αγριάς και των γύρω περιοχών. Με τη νέα ΑΕΠΟ δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία να μεταφέρει απόβλητα με 4-5 πλοία, 25.000 τον κάθε μήνα στο λιμάνι της. Προβλέπεται η παραλαβή δευτερογενών στερεών καυσίμων (σκουπίδια) υπό μορφή χύδην με φορτηγά (περί τους 20 τόνους ανά δρομολόγιο) και επιπλέον 3.750 τον. εβδομαδιαίως (!) με containers». Επίσης, συνεχίζει, «εισάγονται και νέοι κωδικοί αποβλήτων, ενώ προβλέπεται και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος “chlorine by pass” για την απομάκρυνση του χλωρίου. Σύστημα το οποίο η ΑΓΕΤ θα χρησιμοποιήσει, όχι για τη μείωση των καρκινογόνων διοξινών, αλλά για να έχει τη δυνατότητα να καίει περισσότερα σκουπίδια».

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί του κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας σε ανυποχώρητο αγώνα για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της υγείας τους αναφέροντας πως «μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας να βάλουμε τέλος στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Να σταματήσουμε ο Βόλος και η Μαγνησία να μετατρέπονται σε “συλλεκτήρες” απορριμμάτων. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται να λειτουργήσουν, εκτός από τη δημοτική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ακόμη δύο ιδιωτικές που θα επεξεργάζονται υπολείμματα της ανακύκλωσης, κακής ποιότητας κομπόστ (CLO), λάστιχά και πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, κ.ά., για την παραγωγή RDF/SRF».

«Να γίνει κατανοητό ότι η “νομιμότητα” και ο “κοινωνικός έλεγχος” που υπερασπίζονται ορισμένοι, αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για να συνεχίζεται η καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Εξάλλου οι “νόμοι” τους και οι “συμφωνίες” κάθε φορά τροποποιούνται με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων και την ανάκαμψη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων» υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή και καταλήγει τονίζοντας πως «χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα ότι και αυτό το έγκλημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ με την αμέριστη στήριξη της Δημοτικής Αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εξυπηρέτηση των κερδών των ομίλων».

(Επισκέψεις: 661 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend