Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γιάννουλη Λάρισας: Συντονιστική Επιτροπή πληγέντων μετά από συνέλευση εκατοντάδων ανθρώπων

Οι πληγέντες των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης στη Λάρισα, που βίωσαν και βιώνουν την γύμνια του κρατικού μηχανισμού, πήραν την κατάσταση στα..

Οι πληγέντες των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης στη Λάρισα, που βίωσαν και βιώνουν την γύμνια του κρατικού μηχανισμού, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους για να ορθοποδήσουν. Έτσι, πραγματοποίησαν συνέλευση σήμερα στον προαύλιο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου.

Η συνέλευση των πληγέντων ήταν ιδιαίτερα μαζική, αφού συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Στη συνέλευση ξεχείλιζε η οργή, καθώς οι κάτοικοι (περίπου 3.000) έχουν να μπουν στα σπίτια τους εδώ και μια εβδομάδα, έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια και κοινόχρηστα υπόγεια, οι ζημιές σε ηλεκτρικές, συσκευές, έπιπλα, αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα, είναι ανυπολόγιστες και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι πληγέντες, «οι αποζημιώσεις της κυβέρνησης δεν φτάνουν ούτε για τις επισκευές». Παράλληλα, πολλά σπίτια αντιμετωπίζουν πρόβλημα στατικότητας, τοίχοι έχουν διαβρωθεί.

Η συνέλευση εξέλεξε πολυμελή Συντονιστική Επιτροπή που θα αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων, την οργάνωση και τον συντονισμό της αλληλεγγύης, την εξασφάλιση όρων επιβίωσης, ενώ τις επόμενες μέρες θα παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η πίεση προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Τα αιτήματα

 
 

Μεταξύ των αιτημάτων που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τους κατοίκους ξεχωρίζουν τα εξής:

-Το πρώτο που πρέπει να γίνει με ευθύνη Δήμου και Περιφέρειας, είναι η απομάκρυνση των νερών και της λάσπης από τους εξωτερικούς χώρους ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια.

-Το αμέσως επόμενο βήμα, να επανασυνδέσουν το ρεύμα και με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας, να γίνει άμεσα η απομάκρυνση των νερών και της λάσπης από τα σπίτια, το σχολείο, το βρεφονηπιακό σταθμό, την ΤΟΜΥ, τα καταστήματα, την εκκλησία, με τα κατάλληλα μηχανήματα και όχι μόνο με φτυάρια και κουβάδες από τους κατοίκους, όπως και των άχρηστων πραγμάτων από κάθε σπίτι σε κοντέινερ έξω από τις οικοδομές.

-Να δοθούν από τον Δήμο σε όλους τους κατοίκους μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες γάντια, γαλότσες, κλπ) για να μην κάνουν εργασίες με κίνδυνο για την υγεία τους.

-Παράλληλα να ενοικιαστούν διαμερίσματα στην Λάρισα ή στη Γιάννουλη ή μίσθωση ξενοδοχείων, με χρηματική κάλυψη από κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο, για την στέγαση όσων κατοίκων τα σπίτια πλημμύρισαν και δεν μπορούν να κατοικήσουν σ’ αυτά.  Καμιά σκέψη για μεταφορά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο.

-Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων με απολυμάνσεις, ψεκασμούς κλπ. και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει για την ψυχολογική στήριξη όλων και ιδιαίτερα των παιδιών.

-Να δημιουργηθεί στην πλατεία Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεσης φαρμάκων σε όσους χρειάζονται με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.Γρήγορη και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών και ταυτόχρονα σχολαστικός έλεγχος για την ανοδομή των οικοδομών. Πλήρη αποζημίωση για την κάλυψη όλων των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και ένα άμεσο βοήθημα ύψους 1.500 ευρώ σε κάθε οικογένεια.

-Να ελεγχθούν οι γέφυρες και ο δρόμος, ανάμεσα στη Λάρισα και στις Εργατικές Κατοικίες και να εξασφαλισθεί η συγκοινωνία μεταξύ Λάρισας, Γιάννουλης, με ασφαλή τρόπο.

-Να λυθεί άμεσα το θέμα της φοίτησης όλων των μαθητών και των παιδιών σε ασφαλή σχολεία, όπως και παιδικούς σταθμούς αν είναι εφικτό στις Εργατικές Κατοικίες, αλλιώς στη Γιάννουλη ή στη Λάρισα, με δωρεάν μετακίνηση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στο δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο και τον βρεφονηπιακό σταθμό.

-Αντιπλημμυρική θωράκιση του οικισμού από τον Πηνειό.

-Σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να δοθεί άμεσα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσους έχασαν την δουλειά, ίση με τον κατώτερο μισθό, για όσο δεν θα μπορούν να δουλέψουν.

-Αναστολή των λογαριασμών ρεύματος, νερού, αργότερα θέρμανσης, χρεών σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες, χωρίς καμία επιβάρυνση. Σε ότι αφορά την εξόφληση των διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών προς στον ΟΑΕΔ, να υπάρχει αναστολή για 1 χρόνο.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Απαλλαγή για ένα χρόνο από δημοτικά τέλη.

-Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με το βασικό μισθό, για όσους μικροεπαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις