Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γιάννενα: 15χρονος μαθητής έπεσε σε τάφρο 6 μέτρων στο Πρότυπο Γυμνάσιο

Ο μαθητής από καθαρή τύχη απέφυγε κάποιο σοβαρό τραυματισμό -- «Φταίμε όλοι μας» η προκλητική δήλωση του δημάρχου παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του Συλλόγου και της Ένωσης Γονέων

Δεν πέρασαν ούτε 72 ώρες από την τελευταία δημόσια προειδοποίηση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, η οποία δια στόματος του προέδρου της Τάσου Τόκα, στη μεγάλη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου την περασμένη Δευτέρα, κατήγγειλε την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες του νομού. Τις καταγγελίες ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο η πτώση 15χρονου μαθητή στο πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων σε τάφρο 6 μέτρων! Ο μαθητής από καθαρή τύχη απέφυγε κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο μαθητής γλίστρησε επάνω σε πρόχειρη περίφραξη από πλέγμα και έπεσε στο κενό. Το παιδί διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον Νοσοκομείο και νοσηλεύεται για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Ο Σύλλογος Γονέων του Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Δήμο και τη διεύθυνση εκπαίδευσης, υπογραμμίζει ότι «ένας μήνας σχεδόν έχει περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, λίγος καιρός παραπάνω από το δυστύχημα στο σχολείο των Σερρών και είναι καθαρά θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε άλλη μία νέα ζωή εξαιτίας της ακαταλληλότητας των δημόσιων υποδομών». Μάλιστα υπενθυμίζει ότι η άσχημη κατάσταση των σχολικών μονάδων έχει τεθεί αναλυτικά υπόψη του Δήμου Ιωαννιτών και του δημοτικού συμβουλίου με την από 19/1/2023 ανοιχτή επιστολή – αίτημα της Ένωσης Γονέων Ιωαννίνων με την οποία ζητούσε να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης και για την οποία δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση. Πρόσθετα υπογραμμίζει ότι «εκκρεμούν εδώ και χρόνια επανειλημμένα αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη διασφάλιση της καταλληλότητας χρήσης τους».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει την ανάγκη ο Δήμος να πραγματοποιήσει άμεσα ελέγχους στον προαύλιο χώρο του σχολείου για την ασφάλεια των παιδιών, να ελεγχθούν όλες οι υποδομές από αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο και να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στα άλλα έργα βελτίωσης και συντήρησης, ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

 

Φταίνε όλοι οι δημότες…

 

Να συγκαλύψει τις ευθύνες της επιχειρεί η Δημοτική Αρχή, καθώς ο δήμαρχος δήλωσε ότι αν και έγιναν παρεμβάσεις σε πολλές σχολικές μονάδες το προηγούμενο διάστημα, ο Δήμος κλήθηκε να καταβάλει μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση «εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν σε ορισμένα συγκροτήματα, χρήματα που δεν περισσεύουν». Η Δημοτική Αρχή κρύβεται πίσω από μεμονωμένα περιστατικά για να αποκρύψει την αιτία της υποχρηματοδότησης στις σχολικές μονάδες και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε αυτές, ακριβώς γιατί και στα Γιάννενα υλοποιείται κατά γράμμα η κατεύθυνση περιστολής των δαπανών στη λογική του κόστους – οφέλους.

Προκαλώντας ακόμη περισσότερο ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «στον βαθμό που αφορά τον Δήμο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το ατύχημα που έγινε. Οφείλω όμως να επισημάνω την ανάγκη σεβασμού από όλους, στους σχολικούς χώρους». Δηλαδή τις δικές της ευθύνες η Δημοτική Αρχή της φορτώνει στους δημότες. Στο δια ταύτα ο Δήμος Ιωαννιτών απαρίθμησε σειρά προγραμμάτων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Προγράμματα που μπαλώνουν και δεν δίνουν λύση στη κατάσταση των σχολικών μονάδων, ενώ μετά το τέλος των εργασιών θα αφεθούν στην τύχη τους αφού ο Δήμος δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό για τη συντήρησή τους.

 

Ουσιαστικά μέτρα τώρα

 

«Δεν είναι μία κακιά στιγμή, που παραλίγο να γίνει μοιραία. Έρχεται να προστεθεί σε εκατοντάδες άλλες και τείνει να γίνει ο κανόνας», αναφέρει σε σχόλιο της η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για το περιστατικό, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που έχει αφήσει τα σχολεία στο έλεος της υποβάθμισης και της χρόνιας υποχρηματοδότησης. Είναι το αποτέλεσμα του αξιολογημένου» σχολείου, που τελικά, ζυγίζει τις ζωές των μαθητών, στις αντοχές της οικονομίας τους».

Η Κομματική Οργάνωση αναφέρεται επίσης στο μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στο κράτος και στον Δήμο, με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ασφάλεια και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απαιτεί πλήρη έλεγχο των σχολικών κτιρίων από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, ουσιαστική συντήρηση των σχολείων με ευθύνη του κράτους και του Δήμου καλώντας τους Γιαννιώτες να δυναμώσουν την πάλη τους και να επιβάλουν το δίκιο τους για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα