Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανία: Πέρασε από τη Βουλή η κατάργηση του «φρένου χρέους» για να προχωρήσουν κολοσσιαίες πολεμικές δαπάνες

Η γερμανική βουλή, στη σημερινή τελευταία συνεδρίασή της, ενέκρινε τη συνταγματική αναθεώρηση του κανόνα του «φρένου χρέους», που θα επιτρέψει στη Γερμανία να..

Η γερμανική βουλή, στη σημερινή τελευταία συνεδρίασή της, ενέκρινε τη συνταγματική αναθεώρηση του κανόνα του «φρένου χρέους», που θα επιτρέψει στη Γερμανία να αυξήσει δραστικά τις στρατιωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις σε βιομηχανίες και υποδομές που υπηρετούν την πολεμική οικονομία, συνολικού ύψους 1 τρισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, 

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών της Bundestag, που απαιτείται για την αλλαγή, ενέκρινε την αναθεώρηση σε ψηφοφορία την Τρίτη. Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων στην Άνω Βουλή, τη Bundesrat, θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν την αναθεώρηση -επίσης με πλειοψηφία δύο τρίτων- προτού γίνει επίσημα νόμος. Η ψηφοφορία έχει οριστεί για την Παρασκευή.

Ο Φρίντριχ Μερτς, που πιθανότατα θα είναι ο επόμενος καγκελάριος, βάσει των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών, είπε στην Bundestag κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ότι η χώρα είχε «αισθανθεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» την τελευταία δεκαετία.

«Η απόφαση που λαμβάνουμε σήμερα… δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από το πρώτο σημαντικό βήμα προς μια νέα ευρωπαϊκή αμυντική κοινότητα», είπε, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει χώρες που «δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η συναίνεση των Πρασίνων για την επίτευξη πλειοψηφίας 2/3 στην απερχόμενη γερμανική Βουλή θεωρείται εξασφαλισμένη μετά από ανταλλάγματα που πήραν για επενδύσεις στις «πράσινες» μπίζνες. 

Την Κυριακή η Επιτροπή Προϋπολογισμού σε ειδική συνεδρίαση άνοιξε τον δρόμο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που απαιτείται για να προχωρήσουν η σύσταση του Ειδικού Ταμείου επενδύσεων 500 δισ. ευρώ και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, οι στρατιωτικές δαπάνες θα εμπίπτουν στον κανόνα του «φρένου χρέους» μόνο εάν κυμαίνονται στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή μέχρι 44 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι πρόσθετες δαπάνες θα πρέπει να χρηματοδοτούνται με επιπλέον δανεισμό χωρίς να προσδιορίζεται ανώτατο όριο.

Αντίστοιχα και τα κρατίδια θα αποκτήσουν περισσότερη ευελιξία δανεισμού στο μέλλον. Ενα μέρος των κονδυλίων του Ειδικού Ταμείου – περίπου 100 δισ. ευρώ – προβλέπεται να διοχετευθεί στα κρατίδια. Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα