Το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, ώρα 7 μ.μ., στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (περίπτερο 14, αίθουσα «Βαβέλ») θα γίνει από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
–Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών
–Άρης Στυλιανού, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
–Κώστας Λογοθέτης, δικηγόρος, πρώην Εισαγγελέας
–Αγάπιος Σαχίνης, πρώην πολιτικός κρατούμενος στο Γεντί Κουλέ, συγγενής εκτελεσμένου.
Στη διάρκεια της παρουσίασης θα προβάλλονται ντοκουμέντα για τον έναν αιώνα λειτουργίας του Επταπυργίου ως φυλακής.
Γεντί Κουλέ: Η ιστορική του διαδρομή ως μεσαιωνικού φρουρίου και ως φυλακή. Τα αίσχη από την πρώτη περίοδο λειτουργίας του με τα βασανιστήρια, τους βιασμούς κρατουμένων, τη διακίνηση ναρκωτικών. Οι θεαματικές αποδράσεις διάσημων λήσταρχων της εποχής του μεσοπολέμου αλλά και του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Ο εγκλεισμός στη φυλακή πρωτοπόρων των κοινωνικών αγώνων, όπως κορυφαίων στελεχών της «Φεντερασιόν». Το πειθαρχείο-κολαστήριο. Οι εκατοντάδες φωτογραφίες της κατοχής και του Εμφυλίου με εκτελεσμένους.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου με τίτλο «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης». Μέσα από ένα πλήθος μαρτυριών, ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, ο συγγραφέας προσπαθεί μετά από πολυετείς εικόνες να παρουσιάσει όλη την εξέλιξη του Επταπυργίου, από τη λειτουργία του ως κάστρου της Θεσσαλονίκης και αργότερα ως φυλακής, από την περίοδο ακόμη της Οθωμανικής κυριαρχίας της πόλης μέχρι το κλείσιμο του συστήματος πριν από το 1989. χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ο Λευκός Πύργος και το Κονάκι του Πασά, το σημερινό Διοικητήριο.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρακολουθούμε την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές Επταπυργίου αφότου άνοιξε ως φυλακή, γύρω στα 1896 και όλα τα κατοπινά χρόνια, με τη διακίνηση ναρκωτικών, τους βιασμούς κρατουμένων και την άγρια εκμετάλλευση των φυλακισμένων από μια εξουσία προκειμένου να πλουτίσουν ελάχιστοι μεγαλοπαράγοντες. Και επίσης, τις μυθιστορηματικές αποδράσεις από το κάτεργο αλλά και τον εφιάλτη της πείνας και των έργων, κυρίως πολιτικών κρατουμένων, κατά τις περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου.
Στο παράρτημα της, παρατίθεται ένας σχεδόν πλήρης κατάλογος με τα περίπου 400 ονόματα των εκτελεσμένων στο Γεντί Κουλέ κατά την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου, αλλά και ένας πρώτος ενδεικτικός κατάλογος με τους πατριώτες που κρατούνταν στις φυλακές Επταπυργίου και πραγματοποιήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.
Σπύρος Κουζινόπουλος — Βιογραφικό
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, γεννήθηκε το 1947 στις Σέρρες και στα 60 και πλέον χρόνια που άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε επιτελικές θέσεις. Βαλκάνια.
Το 1991 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων του οποίου υπήρξε Γενικός Διευθυντής επί μία 18ετία και μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Διετέλεσε επί χρόνια μέλος του προεδρείου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) και πήρε μέρος σε διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια και συναντήσεις. Το 1994 ίδρυσε την «Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων», της οποίας διετέλεσε επί δεκαπέντε χρόνια Γενικός της Γραμματέας. Το 1995 άρχισε να εκδίδει το μηνιαίο ομογενειακό περιοδικό «Ελληνική Διασπορά» που κυκλοφορούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια σε 35 χώρες των πέντε ηπείρων, μεταφέροντας στα πέρατα της φωνής του απόδημου Ελληνισμού.
Τιμήθηκε το 1985 με το μετάλλιο «Βουλγαρία-1300 χρόνια» για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και έλαβε ανώτατη διάκριση το 1992 για την προώθηση των ρουμανοελληνικών σχέσεων, ενώ ήταν ο πρώτος βορειοελλαδίτης στους ελληνοβουλγαρικούς συνεταιρισμούς. της δεοντολογίας και της συμβολής του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, τιμήθηκε το 1996 από την Κυπριακή Εστία για την προσφορά του στο εθνικό θέμα της Κύπρου και τον Δεκέμβριο του 1996 από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την ανιδιοτελή βοήθειά του στην οργάνωση και την προβολή του σημαντικού αυτού θεσμού.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ρεπορτάζ και την ιστορική έρευνα. Μέχρι σήμερα, εκδόθηκαν δεκαπέντε βιβλία του, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο. Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του:
-Υπόθεση Αλοίς Μπρούνερ, ο δήμιος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης (2005)
-Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα (2013),
-Μελανές κηλίδες στην Ιστορία της Θεσσαλονίκης (2017)
-Σελίδες Κατοχής (2018).
Υπό έκδοση βρίσκονται τα βιβλία του:
-Μια απόβαση των Συμμάχων που δεν έγινε ποτέ
-Ρινίσματα Ιστορίας
-και η τριλογία Η Θεσσαλονίκη του Πολέμου, της Αντίστασης και της απελευθέρωσης.