Διεθνή

Γαλλία: «Κίτρινα γιλέκα» εναντίον αστυνομικής βίας και κυβέρνησης

Χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας σήμερα, στο 12ο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης, αλλά και για να καταγγείλουν την αστυνομική βία. 

H αστυνομία χρησιμοποίησε ξανά βια, με ρίψεις δακρυγόνων και νερό υπό πίεση. Ένας ακόμα διαδηλωτής τραυματίστηκε στο πρόσωπο από σφαίρα σφαίρα LBD, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές φορούσαν καλύμματα ματιού για να αποτίσουν φόρο τιμής, σε εκείνους που έχασαν το μάτι τους, από τις πλαστικές σφαίρες ή άλλα βλήματα- συνολικά 14 από την έναρξη των κινητοποιήσεων του κινήματος στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό της εφημερίδας Liberation.

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν σε άλλες γαλλικές πόλεις: Τουρ, Μασσαλία, Μπορντό κ.α 

Στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατηρήσει τη χρήση «όπλα εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών» (LBD) – πλαστικές σφαίρες – στις διαδηλώσεις, έγινε και  «μεγάλη πορεία τραυματιών» που πραγματοποιήθηκε. Αίτημα η απαγόρευση του «LBD-40 και των βομβίδων GLI-F4 και GMD». «Ζερόμ κουράγιο. Ζερόμ σε αγαπάμε. Ζερόμ είμαστε στο πλευρό σου» φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο ηγετικό στέλεχος των κίτρινων γιλέκων Ζερόμ Ροντρίγκες, που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι το περασμένο Σάββατο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ 

(Επισκέψεις: 430 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend