Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται

Ο Ημεροδρόμος έξω από τις φυλακές του Σιλιβρί. Δηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους.

Στην Τουρκία της εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία που έχει μια «πανέμορφη» συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι..

Στην Τουρκία της εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία που έχει μια «πανέμορφη» συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται.  Καμία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει να βγάλει και μια ανακοίνωση «ανησυχίας», για το θέμα, αλλά κατά τα άλλα συνεχίζει μια χαρά τις σχέσεις της με τους «δημοκράτες» της εξουσίας του Ερντογάν, σε πολλά επίπεδα.  

Στην Τουρκία, αρκεί ένα δημοσίευμα, μια έρευνα (ακόμα και μια ανάρτηση στο facebook) που θα θεωρηθεί ότι θίγει την κυβέρνηση, το κράτος και το παρακράτος της χώρας, για να έρθει ένας δημοσιογράφος αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Ο Ημεροδρόμος, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ήταν έξω από τις φυλακές στο Σιλιβρί, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους Τούρκους συναδέλφους που διώκονται. Συγκεκριμένα, στη φυλακή Σιλιβρί κρατούνται 30 δημοσιογράφοι.

Ισόβια προτείνει ο εισαγγελέας! 

Μεταξύ των 30 δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές του Σιλιβρί είναι ο διευθυντής της «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντιουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας, στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιούλ. Ο εισαγγελέας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, πρότεινε να καταδικασθούν σε ισόβια!

Οι δύο δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν στις 26 Νοεμβρίου, με αφορμή τη δημοσίευση βίντεο και στοιχείων με συγκεκριμένο περιεχόμενο, που εκθέτει την εξουσία του Ερντογάν: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας(ΜΙΤ) έστελναν όπλα, με φορτηγά, στους τζιχαντιστές στη Συρία.  Το περιστατικό εκτιμάται πως ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Ενάγοντες στη δίκη είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν!

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών εγγράφων με στόχο την κατασκοπεία» και για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης «δια της βίας» και υποστήριξη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

ΣΙΛΙΒΡΙ 2

Έξω από τις φυλακές του Σιλιβρί η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων πραγματοποιεί εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, για για τις διώξεις της κυβέρνησης ενάντια σε όποιο ΜΜΕ κάνει αντιπολίτευση .Στο χώρο, έξω από τη φυλακή, έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις συντακτικών ομάδων, από διάφορα μέσα ενημέρωσης, θέλοντας να δηλώσουν πως δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις και τις διώξεις του τουρκικού κράτους.ΖΑΜΑΝ Σε καθημερινή βάση γίνονται δίωρες βάρδιες διαμαρτυρίας, από δημοσιογράφους διαφόρων μέσων ενημέρωσης, από την Τουρκία και άλλες χώρες. Στη βάρδια της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου, από τις 10 έως τις 12, ο Ημεροδρόμος ήταν εκεί, μαζί τον συνάδελφο, από την Εφημερίδα των Συντακτών, Νικόλα Ζηργάνο, δηλώνοντας την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που είναι φυλακισμένοι, επειδή έκαναν τη δουλειά τους (η φωτογραφία είναι από το δημοσίευμα της  αγγλικής διαδικτυακής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας ZAMAN). Οι Τούρκοι συνάδελφοι, που ήταν έξω από τις φυλακές μας υποδέχτηκαν θερμά, τονίζοντας την αξία που έχει να φτάσει παντού  ο αγώνας ενάντια  στη φίμωση του Τύπου. 

Αν ασχολείσαι με το κουρδικό διώκεσαι…

Ένα θέμα που δεν πρέπει να «αγγίζεται», στην Τουρκία, είναι το κουρδικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως αρκετοί δημοσιογράφοι που είναι στη φυλακή εκπροσωπούν κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Αρκετοί κατηγορούνται πως έχουν σχέσεις με το PKK, ότι έχουν τρομοκρατική δράση.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι, στο Ντιγιάρμπακιρ, δεν έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους Τούρκους συναδέλφους τους. Υπενθυμίζουμε πως, στο τέλος Αυγούστου, συνελήφθησαν δημοσιογράφοι της ενημερωτικής  ιστοσελίδας Vice News. Συγκεκριμένα, είχαν συλληφθεί τρεις δημοσιογράφοι, οι Τζέικ Χάνραχαν και Φίλιπ Πέντελμπερι (Βρετανοί) και ο Μοχάμεντ Ρασούλ (Ιρακινός). Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ τους άσκησε δίωξη για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες», κατηγορώντας τους πως έχουν σχέσεις με το PKK.

Οι δύο Βρετανοί αποφυλακίστηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Μοχάμεντ Ρασούλ παρέμεινε κρατούμενος επί τέσσερις μήνες (για την ακρίβεια 131 μέρες) στις τουρκικές φυλακές και αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του 2016, με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι να γίνει η δίκη του).

Τις ημέρες που ήμασταν στο Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία σταμάτησε δύο Ρώσους δημοσιογράφους, που κάλυπταν  μια διαδήλωση Κούρδων, στην περιοχή Όφις. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα η συγκέντρωση χτυπήθηκε από την αστυνομία. Στη φωτογραφία μέρος της ένοπλης αστυνομικής δύναμης (με στολή και πολιτικά) που επιστρατεύθηκε για τη διαδήλωση.

IMG_9766

 

Εισβολές σε ΜΜΕ και κατασχέσεις εντύπων

Τα περιστατικά διώξεων και φυλακίσεων δημοσιογράφων, στην Τουρκία, είναι πάρα πολλά (λουκέτα σε εφημερίδες με εισαγγελική εντολή, εισβολές σε εφημερίδες από το τουρκικό κράτος, βία σε δημοσιογράφους από «αγνώστους»). Θυμίζουμε δύο σχετικά πρόσφατα παραδείγματα:

Λίγους μήνες πριν (τον Οκτώβριο) δυνάμεις καταστολής, μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα, μπήκαν στο χώρο του δημοσιογραφικού ομίλου Ipek Koza, στην Κωνσταντινούπολη. Έγιναν συλλήψεις δημοσιογράφων κι έγινε κι επίθεση εναντίον διαδηλωτών που υποστήριζαν τους δημοσιογράφους.  Ο συγκεκριμένος όμιλος ( κατέχει δύο κανάλια και τις εφημερίδες Μιλέτ και Μπουγκιούν) έχει κατηγορηθεί ως όργανο του Γκιουλέν, αντιπάλου του Ερντογάν. Η εισαγγελική εντολή ήταν ο όμιλος να τεθεί υπό τη διαχείριση επιτρόπων από φιλοκυβερνητικά στελέχη του εκδοτικού ομίλου της Σαμπάχ. Η ιστορία εξελίχθηκε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές.

Γνωστή είναι, επίσης, η υπόθεση του περιοδικού Nokta. Το περιοδικό, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στην Τουρκία χαρακτήρισε τη νίκη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ως «έναρξη εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία». Τα περιοδικά κατασχέθηκαν από τα περίπτερα και δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση (μεταξύ 180 χωρών) στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Το στοιχείο δεν προκαλεί και μεγάλη εντύπωση.

Μην πεις κουβέντα για τον Ερντογάν… 

Για το τέλος να θυμίσουμε μια παλιότερη δίωξη, αυτή τη φορά δύο σκιτσογράφων, επειδή θίχτηκε ο κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το επιλέξαμε, εάν και αφορά παλιά υπόθεση, γιατί δείχνει πώς η εξουσία του Ερντογάν σίγουρα έχει …φαντασία, όταν πρόκειται να διώξει κάποιον δημοσιογράφο ή σκιτσογράφο. Μπορεί να κατασκευαστεί ολόκληρο σενάριο. Ας θυμηθούμε την υπόθεση: 

erdoganΟι σκιτσογράφοι Μπαχαντίρ Μπαρουτέρ και Οζέρ Αϊντογάν του σατιρικού περιοδικού Penguen καταδικάστηκαν σε 11 μήνες φυλάκιση, τον Μάρτιο του 2015. Τι έκαναν; Στο εξώφυλλο του περιοδικού, στις  21 Αυγούστου του 2014,  σατίρισαν τον Ερντογάν, για την εκλογή του στην τουρκική προεδρία.

Παραθέτουμε το σκίτσο, εξηγώντας λίγα απαραίτητα στοιχεία. Ο Ερντογάν, στο σκίτσο, εμφανίζεται να αναφέρεται στην τελετή της ορκωμοσίας του, που θα μπορούσε να περιείχε τη θυσία κάποιου δημοσιογράφου. Τουρκικά δεν γνωρίζουμε, αυτό περίπου μεταφράστηκε στην Ελλάδα. Να σημειωθεί, πάντως, πως δεν έχει σημασία τι λέει ο Ερντογάν στο σκίτσο. Η κατηγορία αφορά τη χειρονομία του αξιωματούχου που χαιρετάει ο Ερντογάν! Συγκεκριμένα, ένας Τούρκος πολίτης έκανε αναφορά, υποστηρίζοντας ότι μια χειρονομία του αξιωματούχοι (ο αντίχειρας και ο δείκτης του σχηματίζουν κύκλο) είναι μια υπόδειξη για τους ομοφυλόφιλους! Έτσι, ο εισαγγελέας έφτιαξε ένα κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο η χειρονομία είναι «ενάντια στους ηθικούς και πολιτιστικούς κανόνες της τουρκικής κοινωνίας». Παράλληλα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ξεπερνά το δικαίωμα στην κριτική και φτάνει την προσβολή.

 

Διαβάστε επίσης:

– Ο Ημεροδρόμος στο Ντιγιάρμπακιρ  Οι πρώτες εικόνες από την αποστολή του Ημεροδρόμου στο Ντιγιάρμπακίρ, την καρδιά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η Ιστορία γράφεται με αίμα. 

Η ζωή στο Ντιγιάρμπακιρ…  Οι κάτοικοι της Σουρ ζούνε με τη στήριξη του κέντρου λαϊκής βοήθειας – Απεργία πείνας με αίτημα να δοθούν οι σοροί των νεκρών Κούρδων – Μιλούν κάτοικοι της Σουρ και συγγενείς των θυμάτων.

Ντιγιάρμπακιρ: Πόλεμος και κατοχή  Τι γίνεται στην εμπόλεμη ζώνη της συνοικίας Σουρ – Ντιγιάρμπακιρ, μια πόλη σε κατοχή – Δικαιώματα καταργούνται και οι διαδηλώσεις επιτρέπονται, για λίγο, ώστε να γίνονται συλλήψεις.

– Ντιγιάρμπακιρ: Ο θάνατος του Ταχίρ Ελτσι Η υπόθεση της δολοφονίας του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Έλτσι- Οι διώξεις των πανεπιστημιακών από το τουρκικό κράτος.

«Προετοίμαζαν εδώ και καιρό να κάνουν πόλεμο κατά των Κούρδων» «Ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, κάτω από την καθοδήγηση του Ταγίπ Ερντογάν, προετοίμαζαν εδώ και καιρό να κάνουν πόλεμο κατά των Κούρδων», υποστηρίζει ο Ερτ.Κιουρκτσού, επίτιμος πρόεδρος του HDP.

– Κι ο αγώνας του κουρδικού λαού συνεχίζεται…  Επίλογος κι ένα κουρδικο τραγούδι… 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις