Διεθνή

ΓΑΛΛΙΑ:
Αύξηση της ανεργίας και των επιχειρηματικών κερδών… 

Αύξηση για όγδοο συνεχόμενο μήνα παρουσίασε ο αριθμός των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους στη Γαλλία. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, μέσα στον Ιούνιο καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ αφού οι άνεργοι έφτασαν στα 3.398.000.  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα, αν συμπεριληφθούν στους καταλόγους των ανέργων και τα υπερπόντια εδάφη (πρώηνΓαλλικές αποικίες), ο αριθμός των ανέργων εκτινάσσεται στα 3,66 εκατομμύρια! Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που στοιβάζονται στις «ουρές» της ανεργίας ξεπερνά τα 5,34 εκατομμύρια, ποσοστό 10,1%, αν συνυπολογιστούν οι άνεργοι που απασχολήθηκαν προσωρινά έστω και για μια μέρα σε κάποια εργασία.  To συγκεκριμένο ποσοστό ανεργία είναι  το μεγαλύτερο που έχει καταγράφει ποτέ στη Γαλλία!
Από τον Μάιο του 2012, όταν  εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ, 474.000 άνθρωποι προστέθηκαν στις λίστες της ανεργίας, χωρίς να έχουν από τότε καμία εργασιακή δραστηριότητα, έστω και προσωρινής απασχόλησης. Θυμίζουμε ότι ο «σοσιαλιστής» Ολάντ, είχε εκλεγεί με κεντρικό σύνθημα τη μείωση της ανεργίας  και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας… Μάλιστα το σχέδιο Ολάντ, προέβλεπε ότι μέχρι τις αρχές του 2014, θα είχαν αρχίσει να υποχωρούν σημαντικά τα ποσοστά της ανεργίας! Πλέον, οι επίσημες προβλέψεις μιλούν για αποκατάσταση των «αριθμών» το 2017,  ή ακόμα και το 2020. Το ποσοστό της ανεργίας της Γαλλίας, είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Γερμανίας (5,1%) που είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, παρότι χιλιάδες άνθρωποι στη Γαλλία σε μηνιαία βάση χάνουν την εργασία τους, η κυβέρνηση Ολάντ, το Μάϊο κατέθεσε και ψήφισε νομοσχέδιο που δίνει μεγαλύτερη «ελευθερία» στους εργοδότες να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων! Η Γαλλία, διέθετε, το ισχυρότερο εργατικό δίκαιο στην Ευρώπη, σε ότι αφορά την διαδικασία των απολύσεων, αφού οι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ακυρώσουν τις απολύσεις τους. Με το νέο νόμο όμως, μειώνεται ο χρόνος που διαθέτουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι προκειμένου να προσφύγουν στα δικαστήρια, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα πιο «ευέλικτο» σύστημα αποζημιώσεων, υπέρ των εργοδοτών.

Παράλληλα με το ίδιο σχέδιο νόμου, η Γαλλική κυβέρνηση, προχώρησε στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, προσφέροντας το δικαίωμα στα αφεντικά να προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες για τη μείωση των μισθών και των ωρών εργασίας των εργαζόμενων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των οικονομικών «δυσκολιών»! Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία και η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Ολάντ, το υιοθέτησε ώστε να εξασφαλίσει την ενίσχυση της… «ανταγωνιστικότητας» των Γαλλικών μονοπωλίων, έναντι τον κύριων αντιπάλων τους στην ευρωενωσιακή καπιταλιστική αγορά.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας, οι Γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, με την αρωγή της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης, αυξάνουν την κερδοφορίας τους. Μέσα στο 2013 οι γαλλικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη 39 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα ο Γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός «TOTAL» για το δ’ τρίμηνο του 2013 κατέγραψε καθαρά κέρδη 2,73 δισ. Ευρώ. Αυξημένα κατά 5,4% για το 2013 ήταν και τα κέρδη του μεγαλύτερου παγκοσμίως επιχειρηματικού ομίλου λιανικής πώλησης, της «Carrefour SA». Ο κατάλογος με τις κερδοφόρες Γαλλικές επιχειρήσεις είναι μακρύς και όπως αντίστοιχα μακρύς είναι και εκείνος με τους Γάλλους ανέργους, που βλέπουν τα μονοπώλια της χώρας τους να «ευημερούν», όταν οι ίδιοι βυθίζονται στη ανέχεια, τη φτώχεια και την απελπισία…

(Επισκέψεις: 8 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend