Mε ένα νέο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές και μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.
Στην πλατεία Συντάγματος σχηματίστηκε ένα ανθρώπινο ποτάμι, όπου εξέφρασε την λαϊκή απαίτηση να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής του λαού.
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ως την τελική δικαίωση», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές από σωματεία και συνδικάτα που πήραν το λόγο στο Σύνταγμα, ενώ στη συνέχεια καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα.
Στη συνέχεια, αυτό το ανθρώπινο ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας και έφτασε έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ. Πλέον η μάχη θα δοθεί για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας της Πέμπτης.
«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», διαμηνύουν χιλιάδες λαού που για ακόμη μια φορά κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας.
Το Σύνταγμα και οι γύρω δρόμοι έχουν κατακλυστεί. Από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι την μέση της Πανεπιστημίου, την Αμαλίας, την Όθωνος, την πλατεία έχει σχηματιστεί μια λαοθάλασσα.
«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Σήψη και μπόχα το σύστημα εκπέμπει, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα Τέμπη», «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» και «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», είναι μερικά από τα συνθήματα που δονούν την ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα.
Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ως την τελική δικαίωση» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ομιλητές από σωματεία και συνδικάτα που έχουν ξεκινήσει στο Σύνταγμα.
Το μεγάλο συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Παναγιώτη Μπούρου, μηχανοδηγού της «Hellenic Train», ο οποίος χαιρέτισε τις μεγάλες κινητοποιήσεις που σπάνε το κυβερνητικό αφήγημα για το «ανθρώπινο λάθος» αναφέροντας: «Χρέος στους νεκρούς μας η θλίψη και η οργή να γίνει ποτάμι και να τους πνίξει».
Για τη μεγάλη συμμετοχή των υγειονομικών στην απεργία της περασμένης Τετάρτης μίλησε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος, μέλος της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Δεν είναι η κακιά η ώρα όταν χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός λίστας χειρουργείου με επιβάρυνση της υγείας τους», κατήγγειλε. Με την παρέμβασή της ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις υγειονομικών και γονιών.
Τη μετατροπή του νερού, όπως και των δημόσιων συγκοινωνιών, σε εμπόρευμα, την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζει το προσωπικό, κατήγγειλε ο Μανώλης Χαρατσής, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ. «Φανταστείτε τι κίνδυνος υπάρχει αν καταναλώσουν επικίνδυνο νερό 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι», σχολίασε και στηλίτευσε το νομοσχέδιο με το οποίο προωθείται η παραπέρα δραστηριοποίηση των ιδιωτών και στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης.
Τις μεγάλες κινητοποιήσεις χαιρέτισε ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Κ. Σωτηρίου» και αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα.
«Κάνουμε την οργή μας οργανωμένη δύναμη για να μην μπει ποτέ ξανά η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κέρδους», διαμήνυσε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ. Παράλληλα, μετέφερε την περηφάνια των εκπαιδευτικών για τους μαθητές τους που δίνουν το δικό τους στίγμα στις κινητοποιήσεις.
Την επίθεση που δέχθηκε αρχαιολόγος με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, καθώς και τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης αυτής που είναι η πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από τις αρχαιότητες, κατήγγειλε η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Το να ακολουθείς τον αρχαιολογικό κανονισμό έχει καταντήσει επικίνδυνο», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν».
«Γνωρίζουμε καλά ότι ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα», υπογράμμισε η Μυρτώ Μάτση, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά και μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα των πρωτοβουλιών που οργανώνουν καθημερινά οι μαθητές στα σχολεία και στους δρόμους, μεταξύ άλλων και την ογκώδη πορεία των σχολείων στους δρόμους του Πειραιά.
«Είμαστε εδώ», ξεκαθάρισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», και στηλίτευσε τόσο την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και των ευθυνών, όσο και την προσπάθεια «να δοθεί συγχωροχάρτι» σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που εφάρμοσαν την ίδια πολιτική, στην ΕΕ.
«Γίναμε η φωνή των νεκρών μας, η φωνή που ζητάει εκδίκηση, η φωνή που ζητάει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε η Δώρα Πορή, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ως εδώ η κοροϊδία τους. Ούτε λάθος ήταν ούτε ατύχημα. Ήταν τα κέρδη τους πάνω από τη ζωή μας. Όπως γίνεται παντού», υπογράμμισε. «Δεν μπορούμε πια να ζούμε με επιδόματα και να πεθαίνουμε με εισιτήρια», κατέληξε και κάλεσε σε συνέχεια των αγώνων.
«Προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μας πείσουν ότι για τα Τέμπη, το Μάτι, τη Μάνδρα, φταίει η κακιά η ώρα», σχολίασε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και όχι η πολιτική που θυσιάζει κάθε λαϊκή ανάγκη στον βωμό του κέρδους. Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε σε μαχητική προετοιμασία της απεργίας που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 16 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια. «Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να πούμε ποτέ ξανά», τόνισε και κάλεσε σωματεία και φορείς να πλημμυρίσουν ξανά τους δρόμους της Αθήνας.
Συγκίνηση από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα μετά τις ομιλίες στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Με το κλαρίνο του σε ένα ηπειρώτικο μοιρολόι ο Γιώργος Κοτσίνης ξεκίνησε το μικρό μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες, για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στα θύματα των Τεμπών.
Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να κλάψουμε, για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους, ανέφερε η Σταυρούλα Δαλιάνη και στη συνέχεια τραγούδησε ένα παραδοσιακό μοιρολόι και ένα παραδοσιακό νανούρισμα. Το πρώτο το αφιέρωσε στους νεκρούς των Τεμπών και το δεύτερο σε αυτούς που τους ανέθρεψαν και τους έχασαν.
«Όσο το χρήμα είναι πάνω από τον άνθρωπο θα συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα. Να μην αφήσουμε τις ζωές μας στα χέρια τους», δήλωσε από σκηνής ο Απόστολος Ρίζος, τραγουδώντας τη «Μανούλα μου» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Ιακώβου Καμπανέλλη.
Τι να μου κάνουν δάκρυα δυο
Και στεναγμοί σαράντα δυο, μανούλα μου
Τι κι αν το δάκρυ μου νωπό
Βουβό το στόμα και πικρό, μανούλα μου
Η Γιώτα Νέγκα, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης στην κιθάρα και ο Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν ερμήνευσαν το «Κάποτε θα ‘ρθουν», του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…». Το τραγούδι αυτό εδώ και δέκα μέρες συνοδεύει τις μεγαλειώδες κινητοποιήσεις του λαού μας που απαιτεί να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, που θρηνεί τα παιδιά που χάθηκαν.
«Είναι στο χέρι μας. Είναι ευθύνη μας. Να μην ξεχάσουμε», τόνισε η Γιώτα Νέγκα πριν κατέβει από τη σκηνή (δείτε πάνω το video).
Ο Φοίβος Δεληβοριάς από την πλευρά του στάθηκε στο πόσο τραγικά είναι αυτά που λέγονται από τις τηλεοράσεις, από τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ.
«Πάμε δυνατά να σπάσουμε αυτό τον καθρέφτη…» δήλωσε, πριν τραγουδήσει το ομώνυμο τραγούδι