Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φοιτητικά συλλαλητήρια σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Συλλαλητήρια σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία   «Δυναμώνουμε τον αγώνα για..

Συλλαλητήρια σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία

 

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για σπουδές – δουλειά – ζωή με δικαιώματα! Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί! Η καταστολή δεν θα περάσει», είναι η απάντηση που δίνουν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι προχωρούν σήμερα Πέμπτη σε συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΠΑΠΕΙ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας σύσκεψη συντονισμού στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μαζί με τους καθηγητές και εργαζόμενους των πανεπιστημίων ενώνουμε τις φωνές μας και απορρίπτουμε τον νέο απαράδεκτο νόμο – πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά μας!», σημειώνουν σε κοινό τους κάλεσμα. Οπως τονίζουν, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες στις σπουδές και με την εξεταστική να πλησιάζει, η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο που βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία και τα απαξιώνει πλήρως. Υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και τον ρόλο τους στα Ιδρύματα, επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση και επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. «Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια – παραμάγαζα για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου». «Διαμορφώνει για τα Ιδρύματα ένα μοντέλο διοίκησης με manager – επιτηρητές της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες μας».

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης για νέο χτύπημα στα δικαιώματά μας, για να βάλει χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους, δεν θα περάσει! Οι φοιτητές θα ακυρώσουμε και τα νέα κυβερνητικά σχέδια!», τονίζουν ανάμεσα σε άλλα, δηλώνοντας πως «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε τον νέο νόμο! Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας».

Οι Σύλλογοι καταγγέλλουν παράλληλα «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», χαρακτηρίζοντας πρόκληση την «προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ ως δήθεν έγνοια για τις υποδομές του πανεπιστημίου και την οικοδόμηση βιβλιοθήκης», θυμίζοντας πως η ίδια κράτησε κλειστές τις σχολές επί δύο χρόνια, η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο, καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, ενώ απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα των φοιτητών για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, της οποίας τα ταβάνια στάζουν.

Οι Σύλλογοι καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Συλλόγους της Αθήνας, δράσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε όλες τις σχολές και κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

Οι φοιτητές διεκδικούν: «Ο νέος νόμος – πλαίσιο να μην κατατεθεί. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ. Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές μας! Εξω η αστυνομία από το ΑΠΘ. Καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα. Καμία σκέψη για συγχωνεύσεις τμημάτων! Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στο προπτυχιακό! Οχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Καμία σκέψη για κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και για νοίκια στις εστίες».

Στη Θεσσαλονίκη

 
 

Με αντίστοιχα αιτήματα, συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη με συγκέντρωση στην Καμάρα, το οποίο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη για τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στον νέο νόμο – πλαίσιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, στους σχεδιασμούς κλιμάκωσης της καταστολής και εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στη σύσκεψη που έγινε προχτές στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, πήραν μέρος φοιτητικοί σύλλογοι, διδάσκοντες και διοικητικοί εργαζόμενοι του Ιδρύματος. Εκεί αναδείχτηκαν πλευρές του νομοσχεδίου, προτάθηκαν σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα συζητηθούν και στις Γενικές Συνελεύσεις των επόμενων ημερών, που περιλαμβάνουν: Συνέντευξη Τύπου σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Ανω Λέσχη του ΑΠΘ, συναυλία στα γρασίδια της Φιλοσοφικής στις 9 Ιούνη.

Οι φοιτητές μαζί με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους καταδίκασαν στο κοινό κείμενο συντονισμού τα απαράδεκτα γεγονότα καταστολής που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ τις τελευταίες μέρες, «τις αποτρόπαιες εικόνες τραυματισμού και τις συλλήψεις απέναντι σε φοιτητές και εκλεγμένους συνδικαλιστές, την παρουσία ακόμα και “αύρας” μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου». Σημείωσαν ακόμη πως «η τρομοκρατία που εξαπολύει η κυβέρνηση μέσα από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικών, εν ώρα μαθημάτων και κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, καθώς και η παρουσία “αύρας” μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο δεν θα περάσουν!».

Σε περίπτωση που η πανεπιστημιακή αστυνομία μπει σε πανεπιστήμιο, οι Σύλλογοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλούν σε αποχή από τα μαθήματα και αποκλεισμό των ιδρυμάτων για να μην επιτραπεί η είσοδός της και συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων και τα εργατικά σωματεία.

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα:

Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου προχωρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτονικής, Παιδαγωγικού, Επιστήμης Υλικών.

Στο Ηράκλειο, σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 12.30 καλούν οι ΦΣ Φυσικού, Μαθηματικού, Επιστήμης Υπολογιστών, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας και Επιστήμης Υλικών, Βιολογικού.

Στα Χανιά, συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις 12.30, από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στο Ρέθυμνο, κινητοποίηση στο Δημαρχείο, στις 12.30 από τους ΦΣ Κοινωνιολογία

Σχετικά θέματα

Απόψεις