Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΜΑΘΗΤΕΣ – ΓΟΝΕΙΣ: Νέο αγωνιστικό ραντεβού το μεσημέρι της Δευτέρας

Μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, φοιτητές, μαθητές και γονείς, απαιτώντας την κάλυψη των..

Μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, φοιτητές, μαθητές και γονείς, απαιτώντας την κάλυψη των ελλείψεων σε σχολεία και σχολές.

«Δεν “προσαρμοζόμαστε”, αγωνιζόμαστε για τις σπουδές μας», δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οδοντιατρικής, Πληροφορικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ, Μηχανικών του ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών που καλούν στην κινητοποίηση και διεκδικούν: Δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία! Οχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία. 300 ευρώ μηνιαίο στεγαστικό επίδομα. Παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο.

Εξάλλου, στα πανεπιστήμια οι ελλείψεις και τα προβλήματα φάνηκαν από την πρώτη μέρα, με τα σοκαριστικά περιστατικά των τραυματισμών φοιτητών στο ΑΠΘ και στο λεωφορείο για τη Φιλοσοφική της Αθήνας. Οι φοιτητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα αμφιθέατρα και στα δρομολόγια… Φαίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στις φοιτητικές εστίες που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε το 10% των φοιτητών που μετακινούνται σε άλλη πόλη, ενώ στην πλειοψηφία τους έχουν μεγάλα προβλήματα υποδομών και παλαιότητας. Και σαν να μη φτάνουν αυτά η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την καταδικασμένη από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και τις αντιδραστικές διατάξεις του νέου νόμου – πλαισίου που ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι, υπονομεύοντας τις σπουδές τους με μια πανσπερμία τίτλων και πιστοποιητικών και οικοδομώντας ένα πιο αντιδραστικό σύστημα διοίκησης, με στόχο τη μεγαλύτερη διασύνδεση πανεπιστημίων – επιχειρήσεων.

Κάλεσμα και από μαθητές – γονείς

Την ίδια ώρα, στα σχολεία φουντώνει η ανασφάλεια για το ρεύμα και τη θέρμανση με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, απασχολεί τους μαθητές το κόστος των τιμών στα κυλικεία, οι ελλείψεις βιβλίων σε ΕΠΑΛ, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε διάφορες ειδικότητες και ιδιαίτερα στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία.

Έτσι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας  έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές να κατέβουν στους δρόμους, με αφορμή τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σχολείο, αλλά και στα σπίτια τους, από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Με βάση την εμπειρία από τα νέα εμπόδια που υψώνονται στη μόρφωση, τις ανάγκες των σχολείων, των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά και από όσα έχουν καταφέρει με τους αγώνες τους, προβάλλει ένα πλαίσιο διεκδίκησης που περιλαμβάνει: Ούτε σκέψη για εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στη Γ’ Λυκείου. Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στη Γ’ Λυκείου, κατάργησή της σε Α’ και Β’ τάξη, κατάργηση της ΕΒΕ. Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία για όλα τα μαθήματα και για όσους το έχουν ανάγκη. Μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και δωρεάν γεύμα ή σνακ για όλους με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Κανένα κενό σε καθηγητές σε κανένα μάθημα. Βιβλία και καθηγητές τώρα στα ΕΠΑΛ και στα Καλλιτεχνικά – Μουσικά Σχολεία. Ούτε ευρώ για θέρμανση από την τσέπη των οικογενειών τους. Δωρεάν μετακίνηση για όλους, δωρεάν test για τον κορονοϊό – Υγιεινή και καθαριότητα στα σχολεία.

Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Μέτωπο Αγωνα Σπουδαστών

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί όλους τους γονείς, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που στο κάλεσμά της αναφέρεται στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, ειδικής αγωγής, καθαριστριών κ.ά., στην εντεινόμενη ανησυχία για το αν φέτος θα είναι ζεστά τα σχολεία, στο άγχος που δημιουργεί το νέο εξεταστικό και η ΕΒΕ και ο φόβος για νέα έξαρση κρουσμάτων χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας.

Αγωνιστικά ραντεβού σε άλλες πόλεις τη Δευτέρα

Στη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Βιολογικού, ΜΜΕ, Φυσικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Χωροταξίας και Παιδαγωγικού του ΑΠΘ, όπως και ο ΣΟΦΕΘ, οργανώνουν τη Δευτέρα μέρα δράσης, με κινητοποιήσεις στις Κοσμητείες, πολύμορφες δράσεις και κινητοποίηση για τη φοιτητική μέριμνα και το κόστος σπουδών, στις 12 μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Επίσης, καλούν σε σύσκεψη για τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Στην Πάτρα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Χημικού, ΤΕΠΕΚΕ, Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Σχολής Μηχανικών ΠΑΠΕΛ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Λογοθεραπείας, Πολιτικών Μηχανικών και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών καλούν σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, καθώς και σε συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στην Καβάλα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής και Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής καλούν στις 5 μ.μ. σε συλλαλητήριο στο δημαρχείο και στις 7 μ.μ. σε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Στην Ξάνθη, οι Σύλλογοι Οικότροφων Φοιτητών και Φοιτητών Ξάνθης καλούν σε κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής, στις 12.30 μ.μ.

Στην Κοζάνη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών ΗΥ, Μηχανολόγων, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και η Επιτροπή Φοιτητών Φλώρινας καλούν σε συλλαλητήριο στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σχετικά θέματα

Απόψεις