Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ετοιμάζεται μεγάλο «πάρτι» στο Υπερταμείο: Επιταχύνονται οι διαδικασίες προμηθειών, κατάργηση συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά!

«Με το μετασχηματισμό των θυγατρικών του Υπερταμείου σε “μικρές ΔΕΗ” λέμε όχι στην προσκόλληση στο “άγιο Δημόσιο”», είπε ο θιασώτης του νεοφιλελεύθερου οράματος, Κ. Χατζηδάκης

Μεγάλο «πάρτι» ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα από το νέο Υπερταμείο που ήδη έχει βάλει στα σκαριά -και είχε άλλωστε προαναγγείλει και από τον προϋπολογισμό, όπως προκύπτει από την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, στο 2ο Growth Fund Summit που διοργανώνει το Υπερταμείο. 

Εκεί, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τις πέντε βασικές αλλαγές που θα γίνουν στο υπερταμείο και οι οποίες μοναδικό γνώμονα έχουν να βγάλουν την περιουσία του ελληνικού λαού κυριολεκτικά στο… σφυρί των αγορών!

Αναλυτικά, οι πέντε άξονες αλλαγών στο ήδη αντιδραστικό Υπερταμείο έχουν ως εξής -με βάση το νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους- όπως τις περιέγραψε ο Κ. Χατζηδάκης: 

  1. Απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία σηματοδοτεί και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής τους. Τι σημαίνει αυτό; Την απάντηση μας την δίνει η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού: «Το 2025 -αναφέρει- αναμένεται να είναι το έτος της πλήρους μετεξέλιξης της ΕΕΣΥΠ (Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας) σε Sovereign Wealth Fund, με την ολοκλήρωση της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ καθώς και με την ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Ταμείου, οι επενδύσεις του οποίου αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη προσέλκυσης περαιτέρω κεφαλαίων». 
  2. Εκσυγχρονισμός του μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου: Μετονομασία του Εποπτικού Συμβουλίου σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (όργανο εποπτείας με βάση τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης) και αλλαγή του τρόπου επιλογής των μελών του από τους δανειστές και το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη του «πάρτι» που θα γίνει: οι δανειστές, μαζί με το ελληνικό δημόσιο θα επιλέγουν το όργανο εποπτείας του Υπερταμείο! Όπερ σημαίνει ότι την περιουσία του ελληνικού λαού θα τη διαχειρίζονται τα funds και οι μεγαλοεπενδυτές! Να θυμίσουμε μάλιστα ότι ήδη από το 2023 η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το ακαταδίωκτο και την εξαίρεση από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, που δημιουργήθηκε με εντολή των δανειστών και αντικείμενο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. 
  3. Εξορθολογισμός της λειτουργίας των θυγατρικών του Υπερταμείου – ακολουθώντας το επιτυχημένο πρότυπο της ΔΕΗ: Με δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, πιο ευέλικτες διαδικασίες πρόσληψης, επιτάχυνση των διαδικασιών προμηθειών, κατάργηση συμμετοχής συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια. Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια εδώ: η κατάργηση των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, συνεπάγεται περισσότερη ασυδοσία από την πλευρά των επενδυτών-εργοδοτών, ενώ η επιτάχυνση διαδικασιών στις προμήθειες (άρα κατά παρέκκλιση του δημόσιου λογιστικού) θα οδηγήσει σε ένα ανεξέλεγκτο πάρτι ημετέρων!
  4. Διαφορετική χρήση των εσόδων που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από τις συμβάσεις αξιοποίησης των λιμανιών: Πλέον το 50% θα διατίθεται για την αναβάθμιση των υπολοίπων λιμανιών της χώρας.
  5. Δημιουργία του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, αντίστοιχο με εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο αυτό ταμείο θα συνεπενδύει σε τομείς με στρατηγική σημασία και μεγάλη προστιθέμενη αξία, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς μέχρι τώρα. Ο ιδιωτικός τομέας έχει την πρωτοβουλία, φυσικά, αλλά το νέο επενδυτικό ταμείο, με την μειοψηφική συμμετοχή, θα λειτουργεί ως καταλύτης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα επενδύει σε πραγματικά και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, πολύτιμα μέταλλα ή σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου. 

«Με το μετασχηματισμό των θυγατρικών του Υπερταμείου σε “μικρές ΔΕΗ” λέμε όχι στην προσκόλληση στο “άγιο Δημόσιο”. Αφήνουμε πίσω μας τους υπερασπιστές της ταλαιπωρίας των πολλών και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς σε μια καινούργια αρχή αξιοποιώντας συνταγές που πέτυχαν, όχι στο εξωτερικό μόνο, στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό αναφέρομαι στο μοντέλο της ΔΕΗ, που είναι εδώ, το είδαμε πώς λειτούργησε και είναι κακό να κλείνουμε τα μάτια μας για να μη ξεβολευτούν ορισμένοι “βολεμένοι”», είπε δίχως ίχνος ντροπής ο υπουργός.

Πράγματι, ο Κ. Χατζηδάκης, εφαρμόζει ένα διαχρονικό σχέδιο τόσο του ελληνικού κεφαλαίου όσο και των αγορών, για την πλήρη διάλυση των εναπομείναντων ΔΕΚΟ, στο όνομα της «εξυγίανσης», εφαρμόζοντας το «μοντέλο ΔΕΗ» -τις δραματικές συνέπειες του οποίου ζει πλέον καθημερινά όλος ο λαός.

Σχετικά θέματα

Απόψεις