Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 30 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία επί των οδών Φιλαρέτου και Παναγή Τσαλδάρη, στην Καλλιθέα, καλεί το παράρτημα Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Ταύρου – Μοσχάτου του ΕΣΥΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και την εναντίωση στη διάλυση και το λουκέτο στο στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης «Θησέας».
Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων) και τους PsyClinic TactiX (Totem και ΚοοΖ).
Το κάλεσμα του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ:

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30/6/2026 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.30 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, το Παράρτημα ΕΣΥΝ Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου, Ταύρου αναλαμβάνει μια κρίσιμη πρωτοβουλία. Μετά τις αποκαλυπτικές απαντήσεις του Υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, στις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή αναφορικά με το πρόγραμμα απεξάρτησης «Θησέας», καλεί τους εργαζόμενους, τις οικογένειες, τους φορείς και τον λαό της Καλλιθέας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη διάλυση και το λουκέτο στο στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης «Θησέας», την Τρίτη 30/6/2026 και ώρα 19.30 στην πλατεία επί των οδών Φιλαρέτου και Παναγή Τσαλδάρη, στην Καλλιθέα
Καλούμε τα Σωματεία, τους Συλλόγους και κάθε μαζικό φορέα της περιοχής να πάρουν άμεσα αποφάσεις στήριξης και μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση. Η πραγματική μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις δεν δίνεται με ευχολόγια, αλλά προϋποθέτει καθημερινό αγώνα, διεκδίκηση και αλληλεγγύη.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Τη στιγμή που εργαζόμενοι, θεραπευόμενοι, σύλλογοι οικογενειών και σύλλογοι αποφοίτων καταγγέλλουν τη διαλυτική κατάσταση στο πεδίο της απεξάρτησης και της πρόληψης, ο Υπουργός Υγείας υπερασπίζεται τον αντιδραστικό νόμο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Παράλληλα, πλέκει το εγκώμιο στον ΕΟΠΑΕ, τον φορέα που «τσουβαλιάζει» όλα τα προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και τις παρεμβάσεις μείωσης βλάβης.
Την ίδια ώρα που ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη λάβει άδειες λειτουργίας, ο Υπουργός Υγείας δηλώνει πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για την αδειοδότηση του «Θησέα» και πως θα υπογράψει ό,τι εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΠΑΕ. Οι τοποθετήσεις αυτές όχι μόνο δεν δίνουν καμία ουσιαστική απάντηση για το μέλλον του «Θησέα», αλλά επιβεβαιώνουν ότι κυβέρνηση και Υπουργείο αντιμετωπίζουν την απεξάρτηση με όρους «κόστους – οφέλους». Υποβαθμίζουν τη δημόσια και δωρεάν στεγνή απεξάρτηση και την παραδίδουν στους ιδιώτες, στις ΜΚΟ και στις λογικές εμπορευματοποίησης της υγείας και της φροντίδας.
Δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του μοναδικού πλέον στεγνού προγράμματος απεξάρτησης που βασίζεται στο συνεχές τρίπτυχο: Πρόληψη – Θεραπεία – Επανένταξη.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
- Την άμεση αδειοδότηση του προγράμματος «Θησέας».Τη συνέχιση της λειτουργίας του και τη δωρεάν πρόσβαση σε αυτόν.
- Καμία αλλοίωση της θεραπευτικής του ταυτότητας,με σταθερούς άξονες την οικογενειακή ψυχοθεραπεία και την θεραπεία μέσω Τέχνης,κόντρα στα σχέδια του Διοικητικού Συμβουλίου του «Θησέα».
- Αύξηση, διατήρηση και ενίσχυση της χρηματοδότησης.
- Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσειςκαι καμία στοχοποίηση των εργαζομένων.
- Την άμεση κάλυψη όλων των κενών, με πλήρη στελέχωση του προγράμματος σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες.
- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
Για τα παιδιά μας, για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης, για μια κοινωνία ελεύθερη από όλες τις εξαρτήσεις.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ! ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ «ΘΗΣΕΑ»!
Το Δ.Σ. ΕΣΥΝ Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ταύρου – Μοσχάτου
Την κινητοποίηση στηρίζουν μέχρι στιγμής οι φορείς:
- Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης
- Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου-Ταύρου
- Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλλιθέας
- Σύλλογος Αντιμετώπισης Τοξικοεξάρτησης
- Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ – Στε.Π
- ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου
- ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου
- Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΠΑΕ
- Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
- Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας (μέλος της ΟΓΕ)
- Σύλλογος Γυναικών Ν. Σμύρνης (μέλος της ΟΓΕ)
- Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Παράρτημα Καλλιθέας
- Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης (ΕΕΔΥΕ)