Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: Κινητοποίηση αύριο στο υπ. Εργασίας για να παγώσει κάθε διαδικασία στη ΔΥΠΑ που τους χαρακτηρίζει ανέργους

Σε έκτακτη κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 14 Ιούνη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλοντας ότι η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τους απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που ενδιαφέρονται να μπουν στα προγράμματα ανεργίας.

Σε έκτακτη κινητοποίηση αύριο Παρασκευή 14 Ιούνη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλοντας ότι η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τους απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που ενδιαφέρονται να μπουν στα προγράμματα ανεργίας. 

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να παγώσει κάθε διαδικασία στη ΔΥΠΑ που τους χαρακτηρίζει ανέργους.

 

Κανένας εργαζόμενος να μη δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ

 

«Δε συναινούμε στις απολύσεις. Κανένας εργαζόμενος να μη δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Είναι παγίδα!» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Εργασίας στις 10 π.μ.

«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση» τονίζει και καλεί παράλληλα την Τρίτη 18 Ιούνη στις 10 π.μ. στα Δικαστήρια Ευελπίδων, όπου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει κατά των απολύσεών τους.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει:

«Υπερασπιζόμαστε την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την εργασία μας σε αυτή. Να μην ερημώσουν τα χωριά μας και να συνεχίσουμε να ζούμε ανθρώπινα σε αυτά. Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους της χώρας να εκφράσουν ακόμη πιο δυνατά την αλληλεγγύη τους.

Λεωφορεία θα αναχωρήσουν:

  • Οικισμός Λάρυμνας: 7 π.μ.
  • Παραλία Λάρυμνας: 7.05 π.μ.
  • Μαλεσίνα: 7.10 π.μ.
  • Μαρτίνο: 7.15 π.μ.
  • Άη Γιάννης: 7 π.μ.
  • Κόκκινο: 7.05 π.μ.
  • Ακραίφνιο: 7.20 π.μ.
  • Κάστρο: 7.25 π.μ.
  • Αταλάντη: 7 π.μ.
  • Τραγάνα: 7.15 π.μ.

Συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ και της χώρας μας

Δεν χρειάζονται πλέον συστάσεις μεταξύ μας. Μας γνωρίζετε και προπαντός είμαστε περήφανοι που γνωρίσαμε εμείς εσάς. Ο αγώνας μας έκλεισε 4 χρόνια και 7 μήνες και εάν είμαστε ακόμη εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αυτό το χρωστάμε στην αμέριστη αλληλεγγύη που έχετε εκφράσει όλο αυτό το διάστημα.

Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα. Στις 12 Μαΐου μας απέλυσαν και στις 13 Μαΐου, μαζί με εσάς, καταφέραμε να ακυρώσουμε προσωρινά τις απολύσεις.

Η ακύρωση των απολύσεων έδωσαν χαμόγελο στις οικογένειές μας, αγωνιστική ανάταση στα χωριά μας, αισιοδοξία και περηφάνια σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας.

Παράλληλα αποδείχθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος των ειδικευμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά και της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Υπήρξε άμεση καταστολή και κατάσβεση πυρκαγιάς που προκλήθηκε μετά από βραχυκύκλωμα μέσα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Εάν δεν ήμασταν εκεί και όλοι, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα θα μιλούσουμε για άλλο ένα έγκλημα. Αποκαταστάθηκαν βλάβες στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση των κατοίκων. Πάρθηκαν προληπτικά αντιπυρικά μέτρα στους οικισμούς κ.ά.

Παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για “σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις”, οι μηχανισμοί των κρατικών υπηρεσιών, των υπουργείων και της Ειδικής Διαχείρισης προσπαθούν να μας θάψουν ζωντανούς. Αρχικά προσπάθησαν να μην απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και να αφήσουν απλήρωτους το σύνολο εργαζομένων.

Στη συνέχεια, παραβιάζοντας τη δικαστική απόφαση επιχείρησαν να πάρουν τάχα μέτρα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά ούτε σχέδιο είχαν, ούτε και διάθεση για ουσιαστικό διάλογο έχουν. Τώρα, ξεπερνώντας και την Ουγκάντα, πριν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα και βγει απόφαση, η ΔΥΠΑ, ως “ανώτερη της δικαιοσύνης”, ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων “για τους απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που ενδιαφέρονται να μπουν στα προγράμματα ανεργίας”.

Δεν τους πέρασε και δεν θα τους περάσει. Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για τάχα “σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις”, αλλού. Παρασκευή 14 Ιουνίου, όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 10 π.μ.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 10 π.μ. στην Ευελπίδων, για ακόμη μία φορά, με το κεφάλι ψηλά και με αυτοπεποίθηση πάμε να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών γύρω από την ΛΑΡΚΟ, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την εργασία μας σε αυτή, το δικαίωμα να συνεχίσουμε να ζούμε στα σπίτια μας και στα χωριά μας. Σας θέλουμε και ξέρουμε ότι θα είστε δίπλα μας μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη, μέχρι την τελική δικαίωση. Ζήτω η Εργατική Αλληλεγγύη. Καλή αντάμωση αδέλφια».

 

Επιστολή στη ΔΥΠΑ και το υπ. Εργασίας

 

Σε επιστολή του προς τη ΔΥΠΑ και το υπουργείο Εργασίας το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας τονίζει: «Κλείστε τώρα τις πλατφόρμες που μας αποκαλούν ανέργους πριν εξετάσει και αποφασίσει η δικαιοσύνη» και προσθέτει:

«Στις 13/5/2024 η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε “προσωρινή διαταγή υποχρεώνοντας τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσει την απασχόληση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18 Ιουνίου 2024”.

Επίσης στις 13/5/2024 υπήρξε συνάντηση μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων (…)”.

Την Τετάρτη 12/6/2024, στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας σας (σ.σ. ΔΥΠΑ), ανακοινώσατε “την έναρξη αιτήσεων φορέων υποδοχής, αλλά και εργαζομένων για τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης για ανέργους απολυθέντες από την εταιρεία «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ»”.

Μετά και από αυτό, πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο και εάν η χώρα μας είναι κράτος δικαίου. Για αυτό, εάν έχετε την καλοσύνη, μπορείτε να μας απαντήσετε: Τι ακριβώς είστε και τι ακριβώς κάνετε; Είστε πάνω από τη δικαιοσύνη; Έχετε μαντικές ικανότητες και γνωρίζετε εκ των προτέρων τις αποφάσεις πριν την εκδίκαση; Ο διοικητής σας, που ήταν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν άκουσε τη δέσμευση του πρωθυπουργού; Δεν διάβασε το δελτίο Τύπου που βγήκε από το Μαξίμου; Μήπως είναι πάνω από τον πρωθυπουργό ή μήπως θέλει να τον εκθέσει για τους δικούς του λόγους;

Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν εσωτερική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, οι εσωκομματικοί καυγάδες που μπορεί να έχει και οι “τρικλοποδιές” μεταξύ στελεχών της, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταφέρονται στις υπηρεσίες του κράτους και τελικά να τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Για αυτό μας συγχωρείτε, αλλά “βγάλτε τα μάτια μόνοι σας”».

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις