Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ:Απορρίπτουν την υποτιθέμενη «νέα πρόταση» που φέρνει απολύσεις και σταμάτημα παραγωγής

Την τακτική των εκβιαστικών τελεσιγράφων συνεχίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παγιδεύσει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για να συναινέσουν στις απολύσεις..

Την τακτική των εκβιαστικών τελεσιγράφων συνεχίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παγιδεύσει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για να συναινέσουν στις απολύσεις τους και τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

Έτσι, σήμερα  Παρασκευή επανήλθε με μια δήθεν «νέα πρόταση» προς τους εργαζόμενους, η οποία ωστόσο στην ουσία της δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ,  δηλαδή είναι ίδια με την προηγούμενη. 

Σημειώνεται πως στις 6 Μάη είχε προγραμματιστεί να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, η κυβέρνηση ζήτησε αναβολή για να φέρει νέα πρόταση. Έτσι, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 17 Ιούνη. Τελικά, όμως, η κυβέρνηση έφερε σήμερα μια πρόταση το ίδιο απαράδεκτη, αφού πρώτα με αυτό τον τρόπο πήρε την αναβολή. 

Σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή σημειώνει πως πρόκειται «για κατάπτυστη εκβιαστική πρόταση που έκανε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», η οποία κατατέθηκε μία ώρα πριν από την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου στη Λάρυμνα.

«Με ένα ακόμη ανυπόγραφο κείμενο από ένα δικηγορικό γραφείο που αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενό του, μας εκβιάζει προσπαθώντας και επιδιώκοντας να μας παγιδέψει έτσι ώστε να παραιτηθούμε από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που από ό,τι φαίνεται τόσο πολύ φοβάται», δηλώνει ο Π. Πολίτης.

Έτσι, η περιβόητη «νέα πρόταση», με την οποία θα καλούσε τους εργαζόμενους σε διαβουλεύσεις, όπως είχε δεσμευτεί, αιτηθεί και πήρε αναβολή για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι (θα εκδικαστούν στις 17 Ιούνη), ήταν ακριβώς το ίδιο απαράδεκτη.

«Η περιβόητη “νέα” πρόταση όχι μόνο είναι η ίδια με αυτές που ήδη έχουν καταψηφίσει ομόφωνα όλα τα Σωματεία και οι Γενικές Συνελεύσεις, αλλά όποια πρόβλεψη είχαμε κάνει επάνω στις ασάφειες των προηγούμενων, σαφέστατα την επιβεβαιώνει», τονίζει ο Παναγιώτης Πολίτης και προσθέτει:

«Όπως αναφέρουν και μέσα στο ανυπόγραφο κείμενο, θα υπάρξουν “συμβάσεις ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις ανάγκες λειτουργίας και το πολύ για ένα πεντάμηνο από την ημέρα της απόλυσής μας”. Δηλαδή μετά το πεντάμηνο και ο τελευταίος θα έχει απολυθεί.

Θα υπάρξει “χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες της ειδικής διαχείρισης αυτού του 5μηνου”. Δηλαδή προβλέπει το σταμάτημα της παραγωγής μετά τις ομαδικές απολύσεις, γιατί με αυτές τις τιμές του νικελίου, αν υπήρχε παραγωγή, δεν θα χρειαζόταν χρηματοδότηση.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας και όλων των θέσεων εργασίας σε περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής, λες και η ΛΑΡΚΟ, το εργοστάσιο, τα μεταλλεία με τους 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, το ιδιόκτητο λιγνιτωρυχείο της, οι υψηλές και σταθεροποιημένες τιμές, θα εξαφανιστούν».

Εξηγώντας το πώς θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι, ο Π. Πολίτης σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει το σύνολο του σχεδιασμού και της πολιτικής της κυβέρνησης εδώ και 28 μήνες.

Όχι μόνο δεν θα υπάρξει καμία παραίτηση από οποιοδήποτε εργασιακό και νομικό δικαίωμα έχουμε, αλλά οι εργαζόμενοι με το που έμαθαν για τον νέο εκβιασμό της κυβέρνησης, ήδη εξαγριώθηκαν και άμεσα, μετά τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων, θα στείλουν το μήνυμα και μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις».

Κλείνοντας δηλώνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα για να διασφαλίσουν την εργασία, τα δικαιώματά τους και τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

«Εμείς από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν βγαίνουμε. Εμείς ένα ευρώ από τον μόχθο μας δεν χαρίζουμε. Θα τα διασφαλίσετε και θα τα καταβάλετε όλα, στο ακέραιο, είτε εσείς της κυβέρνησης, είτε οι επενδυτές σας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ μέχρι τη νίκη, μέχρι να πάρουμε σύνταξη από αυτήν όταν θα μας έρθει η ώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Aπό 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις