Κοινωνία

Εργατικό ατύχημα στο δήμο Περιστερίου

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα προστίθεται στη μακάβρια λίστα των δημοτικών εργατών που σακατεύονται στους χώρους δουλειάς. Το εργατικό ατύχημα συνέβη σε εργαζόμενο του δήμου Περιστερίου. Σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής«αναίσθητο μάζεψε το ασθενοφόρο εργάτη καθαριότητας όταν έπεσε από το σκαλοπάτι  απορριμματοφόρου και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι».

Και η ανακοίνωση προσθέτει:

«Τα τελευταία χρόνια  ζούμε με μεγάλη συχνότητα και στο δήμο μας πολλά εργατικά ατυχήματα , πολύ σοβαρά ακόμα  και ένα θανατηφόρο.

Δεν πάει άλλο! Τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων!

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων με εκατοντάδες σακατεμένους και 50 νεκρούς τα τελευταία χρόνια στο κλάδο μας δεν είναι αποτέλεσμα «σύμπτωσης» ή «κακιάς στιγμής», ή  «αποκλειστική ευθύνη των Εργαζομένων»  όπως προσπαθούν να μας πείσουν δήμαρχοι και κυβέρνηση.

Οι αίτιες είναι, η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, η ανάγκη για να συμπληρώσουν το πετσοκομμένο εισόδημα τους οι εργαζόμενοι  δουλεύουν διπλόβαρδιες, σαββατοκύριακα, νύχτες.

Η 24ωρη λειτουργία  υπηρεσιών, είναι κύριος παράγοντας  εργατικών ατυχημάτων (τα 2\3 των εργατικών ατυχημάτων γίνονται είτε σαββατοκύριακα είτε στη νυχτερινή βάρδια) επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας.

Φαίνεται πως δεν υπολογίζετε από τη δικηση του Δήμου Περιστερίου η ανθρώπινη ζωή των συνάδελφων με 8μηνες συμβάσεις ΟΑΕΔ,παραβλέποντας ακόμα και το νομό, τους αξιοποιεί ως εργάτες στα απορριμματοφόρα και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ( αντιολισθητικά παπούτσια–αντιτετανικά  εμβόλια,   κ.α.)  η τους βγάζει να βάφουν νησίδες χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο περνώντας τα αυτοκίνητα από δίπλα τους.

Πέρα από τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου Περιστερίου τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφιας του Συλόγου μας που όχι μόνο δεν τους περισσεύει ούτε μια σταγόνα μελάνι να γράψουν έστω μια λέξη για τα εργατικά ατυχήματα στο δήμο μας αλλά  με τη στάση ξεπλένουν για άλλη μια φορά  την διοίκηση και την απαλλάσσουν από τις ευθύνες της.

Υπεύθυνες  πρωτ’ από όλα είναι οι πολιτικές  όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σχεδιάζει και εφαρμόζει  αντεργατικά μέτρα, που βλέπει ως κόστος την υγεία και ασφάλεια μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές μας.

Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

Καμία ανοχή! Καμία αναμονή

Συναδέλφισσες-φοι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής παίρνει την πρωτοβουλία και οργανώνει ημερίδα υγιεινής και ασφάλειας, να μαζευτεί η πείρα των εργαζομένων όλων των δήμων της Αττικής και να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση με απαίτηση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε όλους τους χώρους δουλειάς ώσπου να εξαλειφθούν τα εργατικά ατυχήματα.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

(Επισκέψεις: 230 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend