Πολιτική

Εργάτες στις προβλήτες της COSCO: Συνεχίζουν τον αγώνα με νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο

Με νέα 48ωρη απεργία, την Παρασκευή 5/11 και το Σάββατο 6/11 συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το δίκαιο απεργιακό αγώνα τους για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς, για να μην θρηνήσουν ξανά άλλο νεκρό συνάδελφό τους και για να επιστρέφουν όρθιοι στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο, όχι σακατεμένοι ή νεκροί.

Την απόφαση για τη νέα 48ωρη απεργία πήραν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO με Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής, εκτιμώντας τη ζωτική σημασία των αιτημάτων τους και τη μεγάλη επιτυχία που έχει καταγράψει ο 7ήμερος απεργιακός αγώνας τους.

Ηδη, μεγάλη παρακαταθήκη αυτού του αγώνα – παράλληλα με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει προκαλέσει – αποτελεί και το γεγονός της μεγάλης μαζικοποίησης του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, όπως αυτή καταγράφεται με τη διαδικασία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Κόντρα στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις πιέσεις από εργοδοσία και κυβέρνηση, οι εργάτες της COSCO όχι μόνο συμμετείχαν καθολικά σε επτά 24ωρες απεργίες – η τελευταία από τις οποίες ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής – αλλά ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ως το πιο αντιπροσωπευτικό και το πιο μαζικό, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ήδη από τις πρώτες δύο μέρες των εκλογών, οι οποίες συνεχίζονται τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και τη συσπείρωση στο σωματείο τους, κατάφεραν από τα 4 κρίσιμα αιτήματα που προτάσσουν να κάνουν ήδη την εργοδοσία να αποδεχθεί ένα πολύ ουσιαστικό, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Οπως επισημάνθηκε, βέβαια, και από τον πρόεδρο του Σωματείου, Μάρκο Μπεκρή, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, «εμείς έχουμε 4 αιτήματα», οι λιμενεργάτες της COSCO διεκδικούν επίσης: Οι ομάδες εργασίας (πόστες) σε κάθε γερανογέφυρα και ανά βάρδια να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4. Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες. Υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

Με την ολοκλήρωση των εκλογών του Σωματείου την Τρίτη, θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και θα στείλει εξώδικο στην εργοδοσία, ζητώντας να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων και να αποδεχθεί συνάντηση με το Σωματείο τους την Πέμπτη.

«Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με νίκη των εργαζομένων, αλλά το ματς έχει 90 λεπτά», τόνισε ο Μ. Μπεκρής.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης ομόφωνα ότι σε περίπτωση που η εργοδοσία απολύσει ή εκβιάσει εργαζόμενο, όλοι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν και σε αυτήν την περίπτωση όπως έπραξαν με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του συναδέλφου τους, με νέο «κράτει όλα»!

Στο μεταξύ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποδεχόμενο τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ξανά η εργοδοσία κατά της απεργίας, έβγαλε και την απεργία της Κυριακής παράνομη, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης στην υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας. Χαρακτηριστική εξάλλου των πιέσεων απέναντι στις οποίες οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της COSCO ορθώνουν το ανάστημά τους, συνεχίζοντας τον απεργιακό τους αγώνα, είναι η νέα επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη η μεγαλοεργοδοτική ναυτιλιακή ένωση «Διεθνής Ναυτική Ένωση», απαιτώντας παρέμβασή του για «να αποκατασταθεί άμεσα η επιχειρησιακή λειτουργία του Εμπορικού Λιμένος Πειραιώς» και απειλώντας πως αν δεν τερματιστεί άμεσα η απεργία «τα μέλη μας και οι εργαζόμενοί τους θα προβούν σε πάσα νόμιμη ενέργεια και θεσμική κινητοποίηση ως ύστατο μέσο διαμαρτυρίας».

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 538 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend