Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συγκέντρωση στην πύλη της COSCO – Απάντηση στην προσφυγή της εργοδοσίας για να κηρυχτεί η απεργία παράνομη

Με συγκέντρωση στην πύλη της COSCO συνεχίζεται η 48ωρη απεργία των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά...

Με συγκέντρωση στην πύλη της COSCO συνεχίζεται η 48ωρη απεργία των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά. Με την απεργιακή συγκέντρωση που οργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ, μαζί με συνδικάτα και φορείς του Πειραιά, έδωσαν απάντηση στην προσφυγή της εργοδοσίας στα δικαστήρια με στόχο να κηρυχθεί η κινητοποίηση παράνομη.

«Η απεργία είναι 100% πετυχημένη», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη συγκέντρωση, και χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων που με απεργιακές φρουρές σε όλες τις βάρδιες στέλνουν σαφές μήνυμα στην εργοδοσία ότι απαιτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σχολιάζοντας την προσφυγή της εργοδοσίας στα δικαστήρια, υπενθύμισε πως η αστική δικαιοσύνη «έκανε δέκα χρόνια να βγάλει απόφαση για την ένταξή μας στα ΒΑΕ» αλλά τώρα, Σάββατο μεσημέρι, μέσα σε λίγες ώρες, «ετοιμάζεται να δικάσει την απεργία και ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα». Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως η απεργιακή απόφαση των εργαζομένων θα υλοποιηθεί, καθώς στην περίπτωση που η απεργία κριθεί παράνομη ήδη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά έχει πάρει απόφαση να προκηρύξει απεργία και να καλύψει συνδικαλιστικά τους λιμενεργάτες της COSCO.

Ο Μ. Μπεκρής κατήγγειλε ακόμα τη στάση της εργοδοσίας και του εργοδοτικού μορφώματος που εμφανίζεται ως «σωματείο», καθώς την Παρασκευή επιχείρησαν να εμποδίσουν τη συνέλευση και την απεργία. Κόντρα στην προσπάθεια αυτή, διαμήνυσε πως κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η ΕΝΕΔΕΠ έχει μετρήσει νέες εγγραφές μελών και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα για πιο μαζικό και δυνατό σωματείο, κάτι που είναι όρος και προϋπόθεση για να διαπραγματευτούν τα αιτήματά τους με την εργοδοσία από καλύτερες θέσεις. Υπενθύμισε ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση, η οποία θα είναι ένας ακόμα αγωνιστικός σταθμούς για τους εργαζόμενους που κάνουν δική τους υπόθεση την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

«Ο,τι έχει γίνει εδώ έχει χτιστεί πάνω στις δικές μας πλάτες», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, επισημαίνοντας ότι μόνο το 2024 οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο λιμάνι έχουν βγάλει κέρδη που προσεγγίζουν τα 110 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, δίπλα στις μπίζνες που θέλουν τον Πειραιά κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων, τα κέρδη τους μετατρέπουν το λιμάνι και σε κόμβο μεταφοράς πολεμικού υλικού. «Όχι μόνο ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους αλλά τους βάζουν και σε κίνδυνο μετατρέποντας το λιμάνι σε στόχο», κατήγγειλε.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ, Νίκο Αμπατιέλο και Διαμάντω Mανωλάκου, μέλη της ΚΕ και βουλευτές.

Επίσης, ανάμεσα σε πλήθος συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων που στηρίζουν τους λιμενεργάτες, στο λιμάνι βρέθηκε και το νεοσύστατο Σωματείο των εργαζομένων στο «Allou Fun Park», που τις προηγούμενες μέρες έδωσε τη δική του απεργιακή μάχη και συνεχίζει τον αγωνιστικό του βηματισμό. 

Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις