Μπροστά στον… μεσαίωνα! Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις με το νέο μνημόνιο

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνία • 13 Ιουλίου 2015

Αλλάγες που «τινάζουν στον αέρα» τα θεμέλια της αγοράς εργασίας -ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν- προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup που ολοκληρώθηκαν μόλις σήμερα το πρωί.

Τρία είναι τα βασικά σημεία που προβλέπονται στο κείμενο:

1. Την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit I του ΟΟΣΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει: 

α. «Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές» και αλλαγές στις περιόδους των εκπτώσεων.

β. Αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα φαρμακεία (γι’ αυτό και μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις), αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς για το γάλα και τα αρτοποιεία – εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο.

γ. Άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μεταφορές με οχηματαγωγά). Στο πλαίσιο των επακόλουθων ενεργειών σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ, πρέπει να συμπεριληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις και η μεταποίηση.

 2. Επίσης η κυβέρνηση αναλαμβάνει να προβεί σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, με βάση τη σχετική οδηγία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές, τον ορισμό των ομαδικών απολύσεων, με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τα όργανα. Με μια κουβέντα, οι ομαδικές απολύσεις είναι εδώ…

3. Με βάση τα παραπάνω, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, και δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή στις ρυθμίσεις του παρελθόντος που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Ετικέττες: , , , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

2 Σχόλια - "Μπροστά στον… μεσαίωνα! Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις με το νέο μνημόνιο"

  1. Ο/Η αντρεας λέει:

    αληθεια ο τσιπρας το βυζαντινο φορο της παρθενοφθοριας θα τον βαλει;

  2. Ο/Η αντρεας λέει:

    το ποιο κερδοφορο και σταθερο συστημα για αιωνες ηταν η φεουδαρχια.σημερα που το αντιπαλο δεος εκλιπει εντελως οι απογονοι των φεουδαρχων ζητανε πισω οτι χασανε παρα πολλα χρονια και τα ζητανε εκατονταδες φορες παραπανω.ετσι για να καταλαβουμε τη διαφορα του δημοκρατικου, του με δημοκρατια σοσιαλισμου και του σταλινισμου οπως οι δημοκρατες αριστεροι που σημερα ειναι κυβερνηση.

Άποστολή άρθρου μέσο Email