Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εντείνεται η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία: Προωθούνται οι ουκρανικές δυνάμεις – Θα ανακαταληφθούν τα εδάφη λέει η Ρωσία

Εντείνονται οι συγκρούσεις στο φόντο της υπογραφής από τον Πούτιν των νόμων ένταξης των περιοχών στη Ρωσία και ενώ συνεχίζεται η αθρόα αποστολή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Στο φόντο των νέων αποστολών σύγχρονων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ουκρανία, που σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον μεγεθύνει τον κίνδυνο ένοπλης σύρραξης απευθείας ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τους νόμους για την ένταξη του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους νόμους, μέχρι να εκλεγούν οι επικεφαλής των νέων περιφερειών σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, θα διοικούνται από εν ενεργεία επικεφαλής, τους οποίους θα διορίσει ο Πούτιν. Οι περιφερειακές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Ημέρα Ενιαίας ψηφοφορίας τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι νέες περιοχές θα ενσωματωθούν κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου που θα διαρκέσει έως το 2026. Από το 2023 το ρωσικό ρούβλι θα είναι το μοναδικό νόμισμα εκεί. Οι ένοπλες δυνάμεις των νέων περιοχών θα γίνουν μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, ενώ οι νομοθετικοί κανόνες που αντιβαίνουν στο ρωσικό Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής, δεν θα εφαρμοστούν.

Προωθούνται «με σοβαρές απώλειες» οι ουκρανικές δυνάμεις

Την ίδια ώρα πάντως, η ουκρανική αντεπίθεση στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές συνεχίζεται, με εδαφικά οφέλη αλλά και βαριές απώλειες.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης της περιοχής, Κίριλ Στρεμούσοφ, τα ουκρανικά στρατεύματα στη Χερσώνα, κατάφεραν να προχωρήσουν στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη «με τίμημα σοβαρές απώλειες».

«Οι νεοναζί διέσχισαν τη γκρίζα ζώνη με τίμημα πολύ βαριών απωλειών. Το πυροβολικό και η αεροδιαστημική δύναμη της Ρωσίας σφυροκόπησαν δυνατά τους Ουκρανούς νεοναζί και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες», είπε ο Στρεμούσοφ στο τηλεοπτικό κανάλι Solovyov Live.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε «ρωσικά αντικείμενα» στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι και η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι μέρος ενός αμυντικού πολέμου.

«Οποιαδήποτε ρωσικά αντικείμενα σε κατεχόμενα εδάφη – (σ.σ. είναι) νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι για επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις (της Ουκρανίας)», ανέφερε με tweet του ο Ποντολιάκ.

«Οποιαδήποτε αντεπίθεση και τερματισμός της κατοχής εδαφών εμπίπτει στην έννοια του αμυντικού πολέμου. Αυτό είναι ένα απόλυτο αξίωμα τόσο για την ηγεσία της Ουκρανίας όσο και για τους συμμάχους μας», συμπλήρωσε.

Τα εδάφη θα ανακαταληφθούν δηλώνει το Κρεμλίνο

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα εδάφη των νέων περιοχών της Ρωσίας, που εκκενώθηκαν προσωρινά από τον ρωσικό στρατό, θα ανακαταληφθούν.

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση εδώ. Θα είναι για πάντα με τη Ρωσία, θα ανακτηθούν», είπε ο Πεσκόφ στα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των υποσχέσεων που δόθηκαν στον πληθυσμό των νέων εδαφών που θα ήταν «με τη Ρωσία για πάντα» και την επιβεβαίωση του Υπουργείου Άμυνας ότι ο ρωσικός στρατός είχε αποσυρθεί από ορισμένες κοινότητες σε αυτά τα εδάφη. 

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις