Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους στρατιώτες από την Μπαχμούτ

Ταυτόχρονα, η πολωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει το σύνολο των MiG-29 στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα τη γειτονική Πολωνία και την ευχαρίστησε για την «ιστορική» βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του, τονίζοντας ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να καταστεί βασικός εταίρος στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Η Βαρσοβία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παράδοση όπλων στην ουκρανική κυβέρνηση. Σήμερα, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε ότι «στο μέλλον» η χώρα του μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία όλα τα καταδιωκτικά MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, που διαθέτει. Η Πολωνία έχει ήδη δώσει οκτώ MiG-29 και πρόκειται σύντομα να στείλει άλλα έξι στο Κίεβο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Ντούντα είπε ότι η παράδοση όλων των MiG-29 (συνολικά είναι περίπου 30) θα εξαρτηθεί από «μια συμφωνία μεταξύ των συμμάχων» της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ. Εξήγησε ότι είναι αναγκαίο το «πράσινο φως» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεδομένου ότι τα MiG-29 που παραμένουν στην κατοχή της χώρας του έχουν προσαρμοστεί «στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», κυρίως σε ό,τι αφορά τα συστήματα επικοινωνίας και την ικανότητά τους να εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις στον νατοϊκό εναέριο χώρο.

Εκτός από τα MiG-29, η Ουκρανία ζητά να της δώσουν οι Δυτικοί σύμμαχοί της και αμερικανικά μαχητικά F-16, όμως ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ντούντα, ο Μάρσιν Πρίντατς, είπε ότι η Πολωνία δεν θα λάβει σύντομα μια τέτοια απόφαση. «Τα F-16 προστατεύουν τον ουρανό της Πολωνίας. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση σε αυτό το στάδιο», τόνισε.

Δύσκολη η κατάσταση στην Μπαχμούτ

Ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στην κατάσταση στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολη, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν οι «κατάλληλες αποφάσεις» εφόσον οι Ουκρανοί στρατιώτες κινδυνεύσουν να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις. «Για μένα, το σημαντικότερο είναι να μην χάσουμε τους στρατιώτες μας» είπε.

Προσκάλεσε τους Πολωνούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ουκρανία πριν από το τέλος του πολέμου, ώστε να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στην ουκρανική αγορά αλλά και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης. 

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Πολωνία γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται η οργή του αγροτικού κόσμου επειδή με τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών πιέστηκαν προς τα κάτω οι τιμές σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Οι πρωθυπουργοί πέντε ανατολικών χωρών της ΕΕ, με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφεραν ότι ίσως χρειαστεί να επαναφέρουν τους δασμούς στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα εάν δεν καταστεί δυνατό να σταματήσει με άλλα μέσα η μαζική εισαγωγή προϊόντων που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Χένρικ Κόβαλτσκ παραιτήθηκε λόγω αυτής της κρίσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Σχετικά θέματα

Απόψεις