Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ενα ακόμα “πλήγμα” για το δολάριο: Μετά τη Βραζιλία και η Αργεντινή θα συναλλάσσεται με την Κίνα σε γιουάν

Η Αργεντινή θα πληρώνει προσεχώς τις εισαγωγές που κάνει από την Κίνα σε γιουάν και όχι σε δολάρια, ακολουθώντας τα βήματα..

Η Αργεντινή θα πληρώνει προσεχώς τις εισαγωγές που κάνει από την Κίνα σε γιουάν και όχι σε δολάρια, ακολουθώντας τα βήματα του έτερου «γίγαντα» της Λατινικής Αμερικής, της Βραζιλίας, που έλαβε την ίδια απόφαση στα τέλη του Μάρτη, εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην παντοδυναμία του δολαρίου, που αν και παραμένει το κύριο συναλλακτικό και αποθεματικό νόμισμα, τα τελευταία χρόνια έχει δει την κυριαρχία του στην παγκόσμια οικονομία να υποχωρεί.

Όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, έχοντας στο πλάι του τον πρεσβευτή της Κίνας στο Μπουένος Άιρες, Ζου Σιαολί«κατόπιν συμφωνίας με διάφορες επιχειρήσεις, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, αναδιαρθρώσαμε το μέσο πληρωμών 1,04 δισ. δολαρίων αυτόν τον μήνα για τις εισαγωγές από την Κίνα».

Ο Μάσα πρόσθεσε πως θα είναι εφικτό να «προγραμματίσουμε όγκο εισαγωγών αποτιμημένων σε γιούαν αξίας (ίσης με) ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα αντικαταστήσει τη χρήση δολαρίων».

Η εγκατάλειψη του δολαρίου στις συναλλαγές με την Κίνα θα «βελτιώσει τις προοπτικές του καθαρού (συναλλαγματικού) αποθέματος της Αργεντινής» και «θα επιτρέψει να διατηρηθούν το επίπεδο της δραστηριότητας, ο όγκος των εισαγωγών, ο ρυθμός των συναλλαγών» ανάμεσα στις δύο χώρες και «τα επίπεδα οικονομικής λειτουργίας που έχει ανάγκη η Αργεντινή», σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την δική του πλευρά, ο Ζου ανέφερε τη σημασία αυτής της απόφασης προκειμένου να «προστατευθούν και να αναπτυχθούν οι παγκόσμιες αγορές και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για να διευθετούν τις συναλλαγές».

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται την ώρα που το πέσο της Αργεντινής υφίσταται εδώ και μέρες νέα θεαματική πτώση έναντι του δολαρίου, καθώς στην παράλληλη, ανεπίσημη αγορά η ισοτιμία πλησιάζει τα 500 πέσος για ένα δολάριο, ενώ η επίσημη ισοτιμία βρίσκεται στο επίπεδο 227:1, με άλλα λόγια απώλεσε κάπου 20% της αξίας του μέσα σε μια εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι έκλεισε συμφωνία με την Κίνα δυνάμει της οποίας οι εμπορικές συναλλαγές των δυο κρατών θα γίνονται στα νομίσματά τους, το χεάλ και το γιουάν. Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα στα μέσα του Απρίλη: «Γιατί να είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες να κάνουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια;».

Η Κίνα, δεύτερη οικονομία του κόσμου και μείζων πολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ, διεθνοποιεί το νόμισμά της τα τελευταία χρόνια.

Όμως το δολάριο συνέχισε μολαταύτα τον Απρίλη να αντιπροσωπεύει το 42% των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται στο διεθνές εμπόριο, έναντι 33% του ευρώ, 6% της βρετανικής λίρας, 5% του ιαπωνικού γεν και μόλις ενός 2% του γιούαν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του διεθνούς συστήματος διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων SWIFT.

Σε ρούβλια και γιουάν το 70% των συναλλαγών Ρωσίας – Κίνας

Παρ’ όλα αυτά η παγκόσμια τάση φαίνεται ότι είναι η αποδυνάμωση του δολαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ρωσία και Κίνα έκαναν το 70% των μεταξύ τους συναλλαγών χρησιμοποιώντας ρούβλια και γιουάν, ενώ πριν μόλις δύο χρόνια οι συναλλαγές στα δύο εθνικά νομίσματα αποτελούσαν το 30% των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Από υπογραφή οικονομικών συμφωνιών Ρωσίας - Κίνας (φωτό αρχείου)

Στοιχεία για τις οικονομικές και ενεργειακές μπίζνες των δύο χωρών καταγράφουν άλλωστε τη σημαντική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και συμμάχους τους.

Ειδικότερα, η κλιμάκωση των ευρωατλαντικών κυρώσεων στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες έχει επιταχύνει τον αναπροσανατολισμό της εξαγωγής τους προς την Ασία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Άλεξ Νόβακ, οι ήδη αυξημένες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα θα σημειώσουν νέα αύξηση κατά 50% το 2023.

Ο Νόβακ, μιλώντας στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό «Russia-1», δήλωσε πως η Ρωσία εφοδίασε την Κίνα το 2022 με 15 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, ποσότητα που αναμένεται να αυξηθεί το 2023 στα 22 δισ. κ.μ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Ισχύς της Σιβηρίας» προς την Κίνα θα ξεπεράσουν ετησίως τα 38 δισ. κ.μ. τον χρόνο.

Το πλέγμα των ρωσικών αγωγών προς την Κίνα της «Ανατολικής Διαδρομής» συμπεριλαμβάνει έναν κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου, που λειτούργησε τον Δεκέμβρη του 2019 μήκους 3.000 χλμ. (που είναι ο αγωγός «Ισχύς της Σιβηρίας 1») και ένα ακόμη τμήμα αγωγών προς την Κίνα που έχει μήκος 5.111 χλμ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα