Τα κέρδη, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 και υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν προκαλέσει την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλά 40 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, απειλώντας να οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Η κλίμακα των κερδών των πετρελαϊκών εταιρειών ώθησε τη βρετανική κυβέρνηση να υποχωρήσει τελικά στα αιτήματα για έκτακτη φορολόγηση για την αναδιανομή μέρους των κερδών, αν και ορισμένοι ανώτεροι συντηρητικοί υπουργοί τάσσονται υπέρ της κατάργησης του φόρου, εν μέσω μιας εκστρατείας ηγεσίας που θα οδηγήσει σε νέο πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Ο έκτακτος φόρος – γνωστός ως φόρος επί των ενεργειακών κερδών – δεν τέθηκε σε ισχύ μέχρι τις 14 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη των εταιρειών του δεύτερου τριμήνου και οι πληρωμές προς τους μετόχους δεν επηρεάστηκαν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμαινε ότι η Shell θα εγκτέλειπε τη συμμετοχή της στο έργο φυσικού αερίου Sakhalin-2 με τη ρωσική Gazprom, καθώς και τα πρατήρια καυσίμων στη Ρωσία. Ωστόσο, το αναγνωρισμένο κόστος της εγκατάλειψης της Ρωσίας ανέρχεται σε 4,3 δισ. δολάρια – μόλις το ένα τρίτο των κερδών που έχει αποκομίσει η Shell σε τρεις μήνες. Από thepressproject.gr